Friday, March 22, 2019

2019... Apa citer??

Assalamualaikum Blog Kesayanganku..
Apa kabor.
Alahaaii.. siann dia yer.. tuan tanah dah lama x update citer kt sini..

Last post tahun 2017
Sekarang dah masuk 2019.. amik ko dah 2 tahun x berapdet..
Kalau la blog ni rumah.. mau nak roboh dah nih.. 

Jadi meh la sini blog.. ummi nk update..

Selama akak duk mode senyap nih..
Bertambah la sorang lagi ahli baru dlm keluarga kami..
20 Oktober 2010 ummi selamat bersalinkan si budak tembam ni.. si Hud Hidayat.
Nak dijadikan cerita ummi dah overdue 4 hari.. 
Tak larat nak bawak perut dah.. ahkak ko belasah nenas sebijik..
Esoknya alhamdulillah terus beranak..

Ini la dia si budak Hud tu. 

Lepas berpantang 20 hari.. kitorang anak beranak terpaksa pindah keluar ke rumah sewa sementara.
Sebabnya permohonan nak ubahsuai rumah pakai loan kedua dah lulus.. dan dah nk start renovate dah. Ingat nak stay jer masa renovation tu.. tapi kontraktor tak berapa suggest sebabnya ada baby.. sangat2 tak selesa dan bahaya jugak la pada anak2 nanti.. jadi nya pindah lah kitorg ke Dengkil.

Yang pindah ke Dengkil ni sebab kebetulan abg Ummi dan isteri dah dapat tukar balik ke Semenanjung lepas 5 tahun berkhidmat kt Sabah. Sementara nak dapat kuarters.. dorang suwuh carikkan umah sewa.. alang-alang tu.. minta lak tumpang sekali sementara rumah tengah renovation tu.. so duduk la kitorang kt Dengkil tu.. dari bulan November sampai la akhir Januari.

Kalau ikotkan.. lagi lambat nak siap rumah tu.. tapi sebab x larat nk berulang alik hantar amik sekolah budak2 nih.. ahkak ko push jugak kontraktor suwuh buat cepat.. tu yang dpat jugak masuk bulan januari tu.. tu pun dah hujung2.. alhamdulillah. Masa masuk balik yang tak siap cuma grill, pintu pagar dengan pagar jerla.. eh tak.. pintu tandas pun xde lagi.. hahahaha.. tp pintu tandas kejap je.. lepas 2 hari masuk.. terus dorang pasangkan..

Ni keadaan rumah masa tengah renovate.. yang berbungkuih besor tu sofa.. ahkak ko nk beli cash x mmpu.. so beli main kutu.. sekali tersampai awal la pulak.. nasib baik berbungkuss.. duk la situ diam2.. haha

masa ni baru masuk sehari.. penat gila mengemop.. mengemas apa semua.. pastu nak menyusun semua blik.. perghh.. rasa nak pitam rasa.. haha

Alhamdulillah.. sekarang semua dah siap sepenuhnya. JPPH pun dah datang nilai hari tu.. dan ahkak dah puas hati dgn kerja2 kontraktor.. so ahkak pun sign la utk dorang release payment pada kontraktor. Tapi kontraktor still la bagi warranty setahun setengah kalau ada apa2.. so okeh la so far.

Rumah selepas renovate ni.. nanti la ahkak ko cite kendian.
Sekarang ni tengah nak lengkapkan perabot sikit2.. nak beli cash memang x mampu..
Nak-nak dah start potong gaji.. lagi laaa..
So sudahnya ahkak ko main kutu semua.. dari ke sofa.. katil.. sampai la ke meja makan.. eh.. semua la main kutu.. hahahaha

Insha Allah.. raya ni boleh la datang raya sapa yg nak datang.. haha

Ahkak ko pun skrg ni kilang dah officially tutup dah..
Kilang apa.. kilang nak beranak lerr.. 6 dah kot.. x larat dah ehh..
So ahkak mintak dengan Doktor nak ikat.. atau BTL orang panggil..
Puas pujuk tu dengan Doktor... akhirnya berjaya jugak dapatkan appointment utk procedure tu.
Sepatutnya sehari jer.. operate pagi.. petangnya tu dah boleh balik..
Tapi cmne ntah.. masa dalam operation tu.. ahkak ko blood pressure dan jantung tiba-tiba naik mendadak.. so lepas operation.. dorang tahan untuk satu malam utk pantau..
Agaknya sebab ahkak ko ni stress sebab takut melampau nk kena operate.. tu yang jadi gitu kot..
Sebab lepas masuk wad.. semua dah normal balik.. so esoknya tu.. ahkak ko terus la dapat balik..
Dan sebabkan si Hud ni fully breastfeeding so dorang benarkan bawak budak kecit tu temankan ummi nya kat wad.. so bermalam la kitorang dua beranak kat spital.. hehe

Tengokla dua beranak ni.. ngalahkan orang sakit.. dorang lagi syokk tido kat katil spital.. hahaha

So alhamdulilah.. sekarang ni.. ahkak ko dah jadi mak anak 6 dah la..
Mudahan2 lepas ni dipermudahkan la semua dan dimurahkan rezeki anak beranak.. aamen.

okehlah.. x tau dah nak cite apa.
Lenkali la pulak sambung.
Sekian.

Kita tepek seket gambo.

Musa Isa Maryam Sara Hawa Hud.

Hud masa umur 2 bulan.. dah pandai nk tumbuk orang dah.. jangan memain.. haha

Ni gambar terkini.. dah bulat bambam.. berat pun boleh tahan. naik muscle ahkak ko dgn cikgu taska duk dukung.. haha




No comments:

Post a Comment