Thursday, June 30, 2016

Musa Patah Tangan


Dalam banyak hal yang terjadi..
Yang ahkak paling tak keruan is abg Musa patah tangan..
Rasanya akhir bulan 4 kena nih..

Dalam pukul 2 petang lebih-lebih macam tu, dapat call dari cikgu dia.. 
Bagitau yang Musa jatuh..  dah bawak pergi Hospital Serdang..
Masa tu takde la gelabah mana sebab ingat jatuh-jatuh biasa jer..

Sekali bila Doktor tunjuk gambar xray tangan dia..
Terus berjurai-jurai air mata ahkak.. adooii abgMusaa
So Musa kena warded sebab nak operation untuk betulkan tulang dia yang patah tu..
Operation tu nanti Doktor akan tarik tulang dia tu pahtu ikat dengan wire..

Ni baru lepas gi xray.. tengok gambar xray tu.. seriau akak ehh..

Esoknya tu.. terus masuk OT room..
Cuak dia tu rasa lain macam.. berdebar giler
Musa ada jugak nangis2..
Cuma nangis lebih pada takut nak operate.. bukan nangis sakit..

Musa tengah nak dibawa ke OT Room

Ahkak dibenarkan teman dia masuk OT Room...
Tapi lepas dia dah tido kena ubat bius.. ahkak kena la keluar..
Karang tunggu situ.. mau ahkak pengsan kot tgk para2 medik tu duk buat keje..


Musa dah abih operate..


Operation tu start pukul 10pagi
Dalam sejam lebih baru ahkak dipanggil.. Musa dah siap..
Bila pergi kat bed Musa.. Ya Allah.. menangis lagi ahkak kat situ..
Yer la walaupun dah okeh.. tapi tengok dia dalam keadaan mcm tu.. dengan bekas2 darah semua.. tak keruan ehh hati..



Lepas operation tu,
Dekat 3 hari jugak la Musa kena warded.. 
Patutnya boleh kuar awal.. tapi dia demam plak.. sebab culas makan ubat..
Haiih.. x padan dgn sakit.. tapi culas benor makan ubat..

Lepas dia kuar ward..
TokMa Musa suwuh hantar balik Terengganu.. 
TokMa kata biar dia yang jaga..

So balik la ke Terengganu.. 
Tapi sampai sana.. tak sampai hati pulak nak tinggalkan Musa dengan TokMa
Sebab TokMa pun tak sihat mana..
Jadinya bawak la balik semula KL.. hahaha

Musa dapat MC sebulan lebih.
Dalam masa MC tu, bawak la dia pi ofis.. dah tu sapa nak jaga kat umah..


Lepas sebulan.. ada appointment kt klinik pakar orthopedik plak..
Ingatkan nak bukak dah wire dia tu..
Rupanya tak leh lagi sebab tulang dia tak betul-betul cantum lagi
So set lagi 2 minggu appointment..

Lepas 2 minggu datang ler Hospital balik..
Okeh.. dapat bukak wire tapi masih nak kena simen..
So set lagi 2 minggu untuk bukak simen.. huhu



Pastu ni hari isnin lepas.. 
Appointment nak bukak simen..
Kali ni bawak si Isa sekali.. ahkak pontengkan sekolah dia.. kes akak terbabas bangun lambat.. haha





Gambar sesudah bukak simen takder..
Sebab bateri pun dah kong.. haha
Alhamdulillah.. tangan Musa dah okeh.. cuma xleh nk lasak-lasak lagi la..
Sebab tulangnya lembut lagi..

So abg Musa.. raya nanti.. jumpa sepupu sepapat.. x payah nak ultraman sngt yer..
Ingat seket.. tangan awak tu baru nak baik..

Sekian.

No comments:

Post a Comment