Wednesday, March 5, 2014

Mari tunaikan permintaan si anak bujang

Hari apa ntah... jiran umah kitorang.. 
TokMa Rayyan datanglah hantar sepinggan laksa penang..
Tak pernah-pernah si Musa tu suka makan..
Sekali abih sepinggan dia sorang.. ummi sempat rasa seket2 jer

Dan since lepas tu jugaklah..
Hari-hari Musa duk zikir kat telinga ummi..
Mintak buatkan laksa macam TokMa Rayyan buat tu..

So hari Ahad lepas..gigih la ummi bersilat kat dapur pepagi 
nak siapkan permintaan anak bujang sorang ni...
Ceh.. bersilat la sangat... xde maknanya punnn..
Ummi ni kan dasar pemalas.. dan nak cepat siap jer..
Malas nak rebus ikan bagai... so ummi pakai sardin jer sudah.. huhu

Bukak sardin tu dua tin.. 
tuang semua ikan termasuk sos-sos dia sekali dalam blender..
pastu campak lah bawang besor baper bijik..
belacan sebesor ibu jari..
dengan cili boh seket nak bagi rasa pedas-pedas 
pastu tekan punat.. terus blend sampai hancur..

Dah lumat semua bahan tadi..
carik periuk besar.. tuang dalam tu
hidupkan api..
Pastu masukkan la daun kesom.. bunga kantan dengan asam gelugor
pandai-pandai la ejasss.. ummi taruk banyak asam gelugor 
sebab nak bagi ilang rasa hanyir sardin tu..
Taruk garam dengan perasa secukup rasa..
kacau-kacau... tunggu sampai gelegak..
Dahhh siap!!

 Antara bahan-bahan yang digunakan... sardin cap apa ntah.. janji sardin.. hehe


 Amik ko.. penuh seperiuk.. pastu bile gelegak.. kelam kabut nak handle kuah melimpahruah..
dasar pentamak haloba.. hahaha


Haa ni dia first customer ummi.. belum smpat siap bahan-bahan ulaman dia.. dia dah rasmi dulu2 dah..
abih dua mangkuk dia sorang... haha

Sebab buat penuh seperiuk.. dengan laksa dua peket..
Ummi hantarla kat jenjiran yang ada tu sepinggan sorang...

Abang Musa apa lagi.. bertambah-tambah la makan..
pagi laksa.. pastu kang tengahari.. makan lagi..
dah nak petang.. laksa lagi..
Sama naik dengan papa dia.. haha

Gila happy bila tengok suami dan anak-anak suka makan hasil tangan kita..
Tu yang semangat lepas tu.. buat chocolate cookies pulak..
yang tu.. nanti kita cite lain entry...

Okeh. sekian.



No comments:

Post a Comment