Tuesday, March 18, 2014

Bagus Kakak!


Takde apa nak hapdet...
Godek-godek dalam handphone..
Jumpa la file suara record Maryam menghafaz surah An Nas..

Try nak upload kat sini..
Problem la pulak..
Lepas dah godek-godek kat movie maker..
Dapatlah buat montaj nih...

Sajer-jer buat kenangan..
Nanti CikYam dah besar-besar
boleh dengar balik pelat-pelat dia menghafaz..

Apa pun.. ummi syukur sangat2..
Maryam dah boleh menghafaz..
Surah AlFatihah ummi lupa lak nak record.. nantilah nextime..


Tuesday, March 11, 2014

Kembali Kepada Sang Khaliq..


Hari ni dah masuk hari ke 4...
MH370 masih lagi belum ditemui..
Walaupun segala aset... segala peralatan canggih telah digunakan.

Buntu.

Tapi bila dengar ulasan Kapten Norudin Abd Majid.. dalam MHI pagi tadi
Rasa betapa kerdilnya kita sebagai makluk Allah..
untuk melawan Qudrat Allah..



Ummi  suka dengar ulasan beliau..
Supaya kita semua kembali kepada Allah, sang Khaliq
Sains dan teknologi milik Allah.. Ilmu Allah.. bukan milik kita

Allah mahu kita ambil pengajaran dalam kejadian ini.. 
setinggi manapun ilmu, teknologi, darjat tidak akan mampu mengatasi kuasa Allah
Dan Allah jadikan fenomena ini juga merupakan rahmat Allah kepada kita semua.. 
supaya kita sedar dan kembali ke jalan yang benar.. ke jalan yang asal..

"Berakhirnya sains.. bermulalah Qudrat Allah" - Kapt. Norudin Abd Majid

Lagi ulasan beliau yang sangat menyentuh jiwa dan menginsafkan..

"sampainya pesawat itu ke destinasinya.. bukan sebab teknologi nya... tapi sebab rahmat Allah.. dan jika tidak dengan rahmat Allah.. maka ia tidak akan sampai ke mana-mana.."

Subhanallah.
Betapa Allah Maha Penyayang dan Pengasih..
Jadi  marilah kita sama-sama
berdoa... merayu... dan merintih
kepada Allah Yang Maha Esa..
agar menemukan kembali MH370....
mudah-mudahan.. Amin Yarrabal Alamin.







Monday, March 10, 2014

Pray For MH370





Friday, March 7, 2014

Kepala Weng-Weng..

Salam Pagi Jumaat.
Korang dah bekfast ke??

Ummi start minggu lepas..
Bawak bekal dari umah.. azam baru, nak jimat kos..
hikhikihik...
Pastu hari ni ummi bawakla burger homemade..
Sekali sos ummi buat terlebih masin la plak..
Spoilll selera... huahahhaa

Pastu kepala macam weng-weng seket..
Apa taknya.. tak cukup tdo semalam..
Haa.. jangan ingat mende lain yerr...
Ummi semalam berjaga sebab si Aesya tu..
Apa kehal ntah.. meragam sampai ke pagi

Aesya dah tido awal-awal lagi dah..
Tapi dalam pukul 11pm cam tu.. dia terjaga
Menangis ngamok-ngamok..
Pujuk-pujuk tido sekejap.. pastu tak sampai 10 minit.. terjaga lagi
Pastu nangis mengamok-ngamok.. tapi mata pejam nih..
Mengamok plak jenis yang hempas-hempas badan.. berulang-ulanng
Rasa cam nak tercabut lengan haiihh... dukung dia

Bagi susu.. tak nak..
Pujuk-pujukk... okeh.. nak la susu..
Tapi x sampai setengah botol.. mengamok lagi.
Last-last tido ataih bahu ummi jer...
Nak letak tak boleh.. gerak seket pun dah terjaga.. acanerr..
Rasanya dekat 2 jam jugak la duk dukung dia..
Lepas tu baru boleh letak dia tido atas katil...
Lama jugak la ummi nak lelap.. sebab duk tepuk-tepuk dia..
Berenti tepuk.. start la mengamok... hadehhh..

Tak sampai 2 jam la kot ummi tido..
Tu yang sekarang macam lalok jer.. hahaha

Okeh la..
Nak pi lompat-lompat jap..
Biar ilang ngantuk nih..

Sekian.







.



Thursday, March 6, 2014

Nak Kabo Apo Ek...

Tak tahu nak hapdet apa...
Takde citer sangat pung...

Haa... sebenarnya kitorg tengah duk tunggu khabar berita nih..
Tak tau la berita baik ke atau tak baik...
Mudah-mudahan berita baik la hendaknya.. Amin.
Doakan untuk kami sekeluarga yer... mudah-mudahan dipermudahkan segala urusan.. Amin

Okehlah..
Tu jer la kot untuk hari ni..
Sebagai gambar hiasan untuk hari ni..
Meh setepek ummi letak gambo ummi duk selfie pagi nih... hehehe


Tuan tanah yang kegedikan... 




Wednesday, March 5, 2014

Mari tunaikan permintaan si anak bujang

Hari apa ntah... jiran umah kitorang.. 
TokMa Rayyan datanglah hantar sepinggan laksa penang..
Tak pernah-pernah si Musa tu suka makan..
Sekali abih sepinggan dia sorang.. ummi sempat rasa seket2 jer

Dan since lepas tu jugaklah..
Hari-hari Musa duk zikir kat telinga ummi..
Mintak buatkan laksa macam TokMa Rayyan buat tu..

So hari Ahad lepas..gigih la ummi bersilat kat dapur pepagi 
nak siapkan permintaan anak bujang sorang ni...
Ceh.. bersilat la sangat... xde maknanya punnn..
Ummi ni kan dasar pemalas.. dan nak cepat siap jer..
Malas nak rebus ikan bagai... so ummi pakai sardin jer sudah.. huhu

Bukak sardin tu dua tin.. 
tuang semua ikan termasuk sos-sos dia sekali dalam blender..
pastu campak lah bawang besor baper bijik..
belacan sebesor ibu jari..
dengan cili boh seket nak bagi rasa pedas-pedas 
pastu tekan punat.. terus blend sampai hancur..

Dah lumat semua bahan tadi..
carik periuk besar.. tuang dalam tu
hidupkan api..
Pastu masukkan la daun kesom.. bunga kantan dengan asam gelugor
pandai-pandai la ejasss.. ummi taruk banyak asam gelugor 
sebab nak bagi ilang rasa hanyir sardin tu..
Taruk garam dengan perasa secukup rasa..
kacau-kacau... tunggu sampai gelegak..
Dahhh siap!!

 Antara bahan-bahan yang digunakan... sardin cap apa ntah.. janji sardin.. hehe


 Amik ko.. penuh seperiuk.. pastu bile gelegak.. kelam kabut nak handle kuah melimpahruah..
dasar pentamak haloba.. hahaha


Haa ni dia first customer ummi.. belum smpat siap bahan-bahan ulaman dia.. dia dah rasmi dulu2 dah..
abih dua mangkuk dia sorang... haha

Sebab buat penuh seperiuk.. dengan laksa dua peket..
Ummi hantarla kat jenjiran yang ada tu sepinggan sorang...

Abang Musa apa lagi.. bertambah-tambah la makan..
pagi laksa.. pastu kang tengahari.. makan lagi..
dah nak petang.. laksa lagi..
Sama naik dengan papa dia.. haha

Gila happy bila tengok suami dan anak-anak suka makan hasil tangan kita..
Tu yang semangat lepas tu.. buat chocolate cookies pulak..
yang tu.. nanti kita cite lain entry...

Okeh. sekian.



Tuesday, March 4, 2014

Anak Sedare Bertunang dah...

Mari kita hapdet blog..
Ni citer sabtu lepas..
One of my favourite niece.. si Efa nak bertunang..
Majlis dia lepas zohor

So dalam pukul 11 lebih kitorang gerak..
Dah nama mak sedare.. mana leh pegi time majlis dah mula..
Nak kena kutuk dengan kakak sendiri??? Hahaha

Tapi.. tapi..
Ntah amender yang ramai sangat ntah nak pegi KL..
jalan adalah jam yang amat sangat...
1 setengah baru sampai.. apakan daya..
Maafkan orang.. kak Siah yerr.. huhu

Sampai semua orang dah ada
Abang kakok dari Terengganu pun ada gak..
Dasar adik tak tahu malu.. sampai-sampai bukan nak tanya apa yang tak siap lagi..
tapi ditujunya tempat makan..
woih lapar wehh... sejam lebih kot dalam kete.. hahaha
Nasi dengan lauk adalah superb.. tapi masih sedor diri.. segan nak tambah.. hahaha

Tak lama rombongan keluarga lelaki pun sampai..
Ummi tak dengar sangat sebab sibuk dengan budak2 ni haa..
Oh.. bibik tak moh ikot sebab nak rehat kat rumah..
Tu yang macam tunggang langgang jer ummi nih.. hehe

Akhirnya.. si Effa dah selamat menjadi tunangan orang..
Majlis langsung insha Allah dalam tempoh setahun..

Okehlah.. kita layan gambo lak yer..


Ya Allah.. mak sapa la yang lebor benor muka nih... hahahaha


Aishh.. maknyer tak abih-abih selfie.. anak-anak cool jer... huahaha


Maryam - Aesya - Ummi


Adik.. sila control lubang idung tu seket yer... haha


haishh... bila nak sampai nih.. takper. kita selfie lagi...


Effa dan tunang.. Atok Janggut.. si Musa bagi gelaran masa dia kecit2 dulu.. hahaha

Budak-budak kalau dah jumpa tab ke.. ipad ke.. psp ke.. memang tak ingat apa dah..


Aesya & Maryam

Aesya yang makin banyak ragam sekarang... huhu..




Okeh. sekian






Monday, March 3, 2014

Mentarik Mee??

Jumaat lepas.. time lunch kan panjang..
Pastu semalam sebelum tu..
Dah kena bakor dengan Kak Maszura..
Katanya mee tarik kat Sungai Besi.. memang meletop sedapnya..

So tengahari tu..
berangkat la rombongan cik Kiah
Pegi mencari kat mana la kedai Mee Tarik nih..


Nak cari kedai ni.. tak der la susah sgt..
Kat area bandar Sungai Besi yang baru... landmark dia berhadapan dengan Top Steak House
Nama kedai ni.. Mee Tarik Warisan Asli..

Yang bestnya kat kedai ni..
Mee dia laa.... sebab mee dia yang mee tarik tu..
Nak makan.. tukang masak pun tarik2 la mee tu..
Jakun sebentar  tengok dorang duk buat..
Gambar takder sebab malu.. dah la menganga tengok dorang duk tarik mee..
Pastu nak gi amik gambo lagi.. oh tidak la kan.. hahaha...



Ni la mee dia.. ini ummi yang order..
Apa kena nama ntah.. mustard beef noodle..? ntah tak ingat dah..
Memang sedap.... pedas.. meleleh air hidung ehh.. hahaha



Satu lagi yang istimewa kat sini..
Teh nih... sedappppp sangat...
Tapi sebab pelik mula2.. ummi tak order pun..
CikBye dengan Cik Ina yang ngorder... siap tapau peket lagi.. huhuhu



Ohh.. ini lak onion beef fry... dah onion katanya..
memang berlambak la bawangnyer..
Tapi sedap...



Ini lak.. Cik Ina yang ngordernya..
Tak ingat nama apa...
Tapi sedap jugak..
Eh.. sumer sedap laaa..

Harga pun takder la mahal sangat...
Tauke kedai ni.. memang chinese luar..
Yunnan kot... memang tak baper paham cakap melayu..
Nasib dia ada amik worker Indon.. so boleh la faham kat situ..

Memang ummi recommend laa..
Nanti nak ajak papa la meh sini..
Papa pun suka ala2 chinese cuisine nih....

Okehla.. tu jer nak citer..
Sekian.