Monday, February 10, 2014

Mari Ke Dapur Cik Timah - Burger dan Bun Homemade...

Sudah lama tidak bersiaran...
Sekali..  teruusss ajak masuk dapur.. apakah??
Hahaha... sabokan jer la yerr...

Projek ni start hari sabtu..
Ni kes gara2 duk tengok channel 127 laaa. channel masak2 tu
Sekali meleleh-leleh air liur nak makan burger yng macam dorang dok tunjuk tu..
(amboi... ayat over bebenorr... hahahah)

Dan-dan tu start surf kat internet..
Carik resepi nak buat roti burger dengan patty burger sendiri..
Last-last ummi jumpa  yang paling senang dan simple..
Blog sini untuk wat roti burger..
Pastu blog sini pulak untuk wat patty burger...

Tapi ummi xder la ikot exactly..
Ada yang ummi tambah.. ada yang ummi tukor.... ikot selera
Okeh maleh nak citer panjang..
Jom ummi citer acaner nak buekk...

Mula2 nak buat bun/roti burger...

Bahan-bahannya:

250 gram tepung high protein/tepung roti
50 gram tepung gandum
2 sudu besor gula
1 sudu kecil garam
2 besar tepung susu
1setengah sudu kecik yis (ummi pakai maurippan)
sebiji telur - tinggalkan sikit untuk buat gliss pada roti nnti
2 sudu besor marjerin/butter
100 ml susu segor
60 ml air suam
Nanti utk glis = baki telur tadi + 1 sudu kecik susu segar + beberapa titik madu

Cara-caranya:

Campurkan kesemua bahan dan campak dalam Breadmaker dan pilih menu Bread Dough dan tekan ON jer.. pastu tunggu jer la sampai siap...



Tapi kalau xder Bread Maker.. jgn risau... pun leh wat...
Campurkan kesemua bahan kecuali mentega dan uli sehingga menjadi doh.
Kemudian masukkan mentega dan uli lagi sehingga doh menjadi licin dan lembut. Perap doh selama 1 jam.

Lepas dah perap.. uli doh tu lagi sekali dan bahagikan lah doh tu ikot besor mana yg kita nok..
Susun roti dalam loyang yang dah sapu dengan mentega.  Perap lagi smpai roti tu naik dua kali ganda..

Sementara tu.. panaskan oven pada suhu 180 suhu.  Sapukan roti dengan bancuhan telur tadi tu. pastu tabur la biji bijan di atas doh roti burger tu..


Pastu bakar selama 18 ke 20 minit atau sehingga kekuningan..


Taraaa.. dah siap dah rotinya.....



Kita closeup sket gambo rotinyer... hehehe..
Kecit comelnyer sebab oven kecit nor.. (eh ada kaitan ke?? haha)



Dah siap roti.. moh plak kite buat patty burger tu..

Bahan-bahannya:


Daging cincang (dua peket)
*1 biji bawang holland besor..
*5 ulas bawang putih
1 biji telur (tapi kalau rasa sebiji tak cukup nk bagi melekat daging tu.. boleh tmbah lagi..)
Serbuk lada hitam
Serbuk roti
Sos lada hitam + sos tiram + sos lea perrin + sos barbeque + sos tomato
Mixed spice + Paprika Powder + Rosemary +Daun parsley
(haaa.. amik ko.. macam-macam aku taruk..!!)

Cara-caranya:

Mula-mula basuh dan sejat daging tu betul-betul smpai takdak air..


Segala jenis bawang tu.. sila kisar kasar yer..
Lepas tu semua bahan-bahan tadi  masuk sekali dalam bekaih.. tambah garam dan perisa secukupnya..
Pastu gaul sampai sebati.. Telur tu pukul dulu la sebelum masuk sekali.. senang sikit keje nye.. hehe


Dah sebati semua.. baru la start buat patty tu.  Camner nak buatnya? Haishh senang banget tu.. infact si Aesya pun suka sgt nk tulun buat mnder nih... hahaha

Amik segenggam pastu kepal-kepal bulat2.. pastu buat la bentuk patty (daging burger).


Dah siap susun apa semua.. masukkan dalam peti ais.. supaya patty tu tak pecah bila goreng nanti..
Ummi buat banyak-bnyak supaya senang nnti nak makan... amik bakor jer... hehe


Ummi biarkan semalaman jugak la dalam peti ais..
Malam esoknya.. baru ummi kuarkan untuk dinner.. chess dinner la sangat...

Panas kan kuali ajaib.. letak seket margerin.. pastu campak jer la daging burger tu...


Pastu pepandai ler balik kejap-kejap daging tu.. yang ummi ni.. daging dia dah agak nak berkecai dah.. hahaha...

Sementara nak tunggu masak tu... ummi kuorkan bawang besor..
pstu tengok ada cendawan plak.. masuk sekali.. hiris nipis..


Pastu kan.. tumis bawang tadik dengan mentega... dah agak layu bawang tu.. ummi masukkan setengah cawan stok ayam.. kalau xder pakai jer kiub ayam tu.. kacau dalam air panas.. tuang jer dlm kuali..


Dah agak menggelegak... ummi taruk plak sos lada hitam.. pastu garam dan perasa secukupnya... akhir sekali baru masukkan cendawan tu...  kacau sampai masak..


Dah siap.. apa lagi.. boleh la prepare untuk wat burger...
Roti tadi tu.. taruk sikit mentega.. pastu bako kejap.. gambo dah malas nak amik dah..
Letak la bahan2 burger tu.. ummi letak salad seket.. cucumber pickles seketui dua.. pastu masa daging burger tu dah agak nak masak.. ummi taruk jer cheese slice kat ataih dia.. akhir sekali letak sos blackpepper yg dah siap tu.. tutup dengan kepala roti..

Taraaa.. dah siap pun... meleleh2 cheese dengan sos dia...
sedap plop tengok nih..
takper balik karang kite buat lagi.. hahahhaha



Selamat mencobaa yerr...
Sekian.

No comments:

Post a Comment