Wednesday, February 26, 2014

Dah takder Rezeki... Redho jer laa..

Sebenarnya citer ni dah lama happen dah..
Awal bulan Februari hari tu kot..
Ni teringat.. terus taruk kat blog

Awal bulan hari tu..
Dapat la duit lebih sikit... ingat nak tukar rantai tangan Cik Yam
Nak amik yang besor seket..
So bawak la yang lama tu pegi tukar kat kedai emas..
Dah abih pilih apa semua...
Dapatlah rantai tangan yang baru.. yang lebih berat dari yg sebelum ni..
Ummi cuma tambah dalam RM200 jer untuk dapat yang baru ni

Balik umah..
Tunjuklah kat tuan punya badan..
Sukanya dia.. terus minta ummi pakaikan..
Pikir besoknya cuti sekolah dua hari.. xperlah.. pakai jer la... kat umah jer pun...

Tup-tup.. hari ahad tu..
Masa ummi tolong dia bukak baju nak mandi..
Sekali terperasan tangan dia kosong...
Lahai.. mana plak pegi nya rantai tangan dia..
Tanya tuan punya.. dah ilang katanya..
Rasa nak meraung time tu..

Tanya bibik... nampak tak rantai tangan Maryam..
Sekali bibik pun sama tak perasan masa bila hilang..
Misi mencari pun bermulalah..
Jenuh cari kat dalam bilik.. setiap ceruk dalam rumah.. memang tak ada..
Cuba cari lagi kat luar-luar.. kat tempat dia pi main petang2 sebelum tu.. pun tak ada..

Aduhaaiii.... tak semena-mena hati jadi sebak..
Menitik air mata.. pastu dan-dan tu tepon Tok Ma ngadu.. Huhu
Nak marah Cik Yam.. bukannya reti apa pun..
Salah sendiri kot pegi pakaikan... tapi sebelum ni dia pakai dari baby sampai la besor ni..
Elok jer... takde lak nak hilang ke apa...

Bila dah sekolah ni.. ummi tak bagi la pakai.. sebab kat sekolah kan.. mana leh pakai barang kemas nih..
Kalau cuti-cuti.. gi mana-mana kenduri jer la pakaikan balik..
Sekali jadi macam nih... sebu nya la hati...
Cam teringat-ingat jer rantai tu..
Rantai tangan tu beli pakai duit yang orang duk hadiahkan dia masa baru lahir hari tu...
Ingat ada duit lebih.. nak tambah lah seket.. sekali hilang terus.. sob.. sob.. sob
Tapi bila teringat nasihat TokMa...
Mungkin tu bukan rezeki Maryam.. takper la.. redha jer laa..

Lepas kisah ni dah jadi..
Ummi xmoh amik risiko lagi dah..
Rantai tangan si Aesya pun ummi bukak.. pastu simpan..
Biar la... takmo pisang berbuah dua kali..
Time raya jer boleh pakai... huhu

Untuk Cik Yam pulak..
Kenalah ummi kumpul duit bulan-bulan
Untuk dapatkan yang baru... insha Allah
Mudah-mudahan rezeki kami bertambah dan dipermudahkan.. Amin.

Sekian.



No comments:

Post a Comment