Friday, February 28, 2014

Talam ke haper nih???


Assalamualaikum..
Salam pagi jumaat...

Haaa... amik ko!
Pepagi lagi dah selfie...
Muka dah lah besar talam.. hahaha

Belasah jer lah..
janji hapdet.. hehehe


okeh.. dah.. dah
sambung keje lak.
okeh. 
sekian.





Thursday, February 27, 2014

Empty.

Hari ni ofis semua takdak orang.
Kosong.
Tinggal ummi jer sorang kat ofis.

Patutnya ummi join dorang sekali
Ikot pegi lawatan ke Pusat Kraf kat KL

Tapi last minit..
Bos ummi suwuh cancelled..
Sebab takkan nak tutup ofis.. dah semorang takder..

Jadi duduk la sini..
Mengadap komputer sorang-sorang..
Sambil ngapdet blog.. huhuhu

Bos pun takder..
Pegi meeting.

Haishhh...
Macam lapor..
Kan turun pi kedai bawah..
Ofis xde lak org nak jaga...

Takperla..
Nanti sat-sat lagi.. ada sapa-sapa singgah ofis ni
Ummi mintak tunggu sat..
sementara ummi pegi beli makanan kat bawah..

Okeh lah..
Sekian.








Wednesday, February 26, 2014

Dah takder Rezeki... Redho jer laa..

Sebenarnya citer ni dah lama happen dah..
Awal bulan Februari hari tu kot..
Ni teringat.. terus taruk kat blog

Awal bulan hari tu..
Dapat la duit lebih sikit... ingat nak tukar rantai tangan Cik Yam
Nak amik yang besor seket..
So bawak la yang lama tu pegi tukar kat kedai emas..
Dah abih pilih apa semua...
Dapatlah rantai tangan yang baru.. yang lebih berat dari yg sebelum ni..
Ummi cuma tambah dalam RM200 jer untuk dapat yang baru ni

Balik umah..
Tunjuklah kat tuan punya badan..
Sukanya dia.. terus minta ummi pakaikan..
Pikir besoknya cuti sekolah dua hari.. xperlah.. pakai jer la... kat umah jer pun...

Tup-tup.. hari ahad tu..
Masa ummi tolong dia bukak baju nak mandi..
Sekali terperasan tangan dia kosong...
Lahai.. mana plak pegi nya rantai tangan dia..
Tanya tuan punya.. dah ilang katanya..
Rasa nak meraung time tu..

Tanya bibik... nampak tak rantai tangan Maryam..
Sekali bibik pun sama tak perasan masa bila hilang..
Misi mencari pun bermulalah..
Jenuh cari kat dalam bilik.. setiap ceruk dalam rumah.. memang tak ada..
Cuba cari lagi kat luar-luar.. kat tempat dia pi main petang2 sebelum tu.. pun tak ada..

Aduhaaiii.... tak semena-mena hati jadi sebak..
Menitik air mata.. pastu dan-dan tu tepon Tok Ma ngadu.. Huhu
Nak marah Cik Yam.. bukannya reti apa pun..
Salah sendiri kot pegi pakaikan... tapi sebelum ni dia pakai dari baby sampai la besor ni..
Elok jer... takde lak nak hilang ke apa...

Bila dah sekolah ni.. ummi tak bagi la pakai.. sebab kat sekolah kan.. mana leh pakai barang kemas nih..
Kalau cuti-cuti.. gi mana-mana kenduri jer la pakaikan balik..
Sekali jadi macam nih... sebu nya la hati...
Cam teringat-ingat jer rantai tu..
Rantai tangan tu beli pakai duit yang orang duk hadiahkan dia masa baru lahir hari tu...
Ingat ada duit lebih.. nak tambah lah seket.. sekali hilang terus.. sob.. sob.. sob
Tapi bila teringat nasihat TokMa...
Mungkin tu bukan rezeki Maryam.. takper la.. redha jer laa..

Lepas kisah ni dah jadi..
Ummi xmoh amik risiko lagi dah..
Rantai tangan si Aesya pun ummi bukak.. pastu simpan..
Biar la... takmo pisang berbuah dua kali..
Time raya jer boleh pakai... huhu

Untuk Cik Yam pulak..
Kenalah ummi kumpul duit bulan-bulan
Untuk dapatkan yang baru... insha Allah
Mudah-mudahan rezeki kami bertambah dan dipermudahkan.. Amin.

Sekian.



Tuesday, February 25, 2014

Cik Yam...

Tak tau nak hapdet apa..
Godek-godek dalam hp.. jumpa gambo cikYam nih
Masa ni tahun lepas kot..
Takper la.. tepek jer laaa
buleh wat kenangan kan..
huhuhu...








okeh..
blog dah hapdet
sekian.






Monday, February 24, 2014

Ehh..Eh... dah Senin??

Kejap jer kan..
Tetiba bangun pagi ni..
Dah kena nak gi opis dah... huhuhu

Dahla sekarang ni
Cuaca panas jer manjang
Panas yang jenis membahang tu..

Kalau kat umah..
Mandi basah rambut tak sampai 10 minit.. dah kering..
Ni nasib kat ofis ada aircond..
Kalau tak.. mau kejap2 ilang pi toilet.. pi mandi kot.. hahaha

Malam lagi laa..
Panas semacammm... pastu nyamuk pun banyak..
Aircond jer la manjang bukak..
Haissshh.. bil letrik bulan ni x tau la nk cakap apa..
Pejam mata jer la bayorr..

Tak bukak aircond..
Harap kat kipas jer..
Memang x tido la anak dara dua orang tu..
Kejap jer berpeloh.. macam mandi..
Haissshhh.. manja terlebih ke apa nih....

Adeh..
lapor la plak rasa..
Okeh la.. nak pi bawah..
Tengok apa yang ada...

Sekian.









Sunday, February 23, 2014

Kain Cotton Cantik-Cantik... Jom Tengok!!

(This is sticky post.. please scroll down for the new entry. Thank you)



Cup.. cup..!!
Ni nak bagitahu nih...
Member ofis ummi ada juai kain cotton English.. bidang 60
lawo-lawo kain dia..
Harga pun okeh... 
Jom meh tengok...


SOLD OUT
Corak 1 
RM55 + RM6 (postage) 


SOLD OUT
 Corak 2
RM55+RM6(postage)


SOLD OUT
 Corak 3
RM55+RM6(postage)


SOLD OUT
Corak 4
RM55+RM6(postage)


 Corak 5
RM55+RM6(postage)


SOLD OUT
Corak 6
RM55+RM6(postage)


Lawa2 kan...?
Jom.. sapa yang berminat
Boleh watsappp / call / sms Fitrina
013-3427969



Wednesday, February 19, 2014

Adik Sepupu Kawen...

Hari Sabtu minggu lepas.. kitorang kuar umah pepagi
sebab nak attend wedding adik sepupu Papa si Ain
Ya Allah... dah jadi isteri orang dah si Ain nih.
Masa mula-mula kahwin dengan Papa dulu.. 
Rasanya dia duk sekolah menengah lagi...
Alahaai.. kejap jer masa berlalu..

Ain ni anak sulung Acik Ayoi..
So kire first kenduri la.. ramai betul yang datang
Nasi dengan laukpauk pun x sempat petang dah nak abih..
Tapi nasib baik backup ada.. so semua tetamu xder la sampai tak dapat makan.

Macam biasa.. gambo adalah banyok
Tapi banyok2 pun.. xde satu pun gambo ummi
sebab takde sorang pun yang offer nak amikkan gambo ummi...
sedihhhhh sungguhhh rasa.... 
Papa wat donno jer.. manjang duk lepak borak2 dengan sedare mare
Pastu biler nak ajak bergambo sama-sama dengan pengantin..
Macam suusaaaah jer sangat.. geram betul!!

Takper la.. layan jer la gambo mana yang ada...

















Selamat Pengantin Baru Ain dan Fizie..
Akak doakan semoga korang berkekalan hingga ke jannah.. Amin



Okeh.
Sekian.

Tuesday, February 18, 2014

Tak tau nak letak tajuk apa.

Assalamualaikum.
Hari ni dah selasa ekk..
Okeh.. lagi tiga hari nak tunggu sabtu..
Eh... apa kes duk menghitung hari plak nih..  
Nampak nauuu maless keje.... huhuhu

Mari kita hapdet blog..
Ni semua aktiviti di hari minggu hari tu
Lately.. budak-budak ni rajin benor bangun awal..
Time gi skolah.. susah plop nak bangun.. apa kes ntahh.


Bibik jemur sofa kat atas pagar.. sekali budak-budak ni pi bawak turun..
Buat main pondok-pondok lak.. 


Si aesya tu tak menahan.. siap sangkut beg kat tengkuk... hehe




olololo.... kesayangan ummi dengan papa... 
eh bertiga jer...  mana abg Musa??




lorr.. abg musa dah belayar dah..
 tu la bangun awal sgt..


oo.. ni plak citer malam sebelum tu..
ummi dengan papa sebenornya nak gi ngabiskan voucher kat Seoul Garden
sekali kat Seoul Garden makk aai bapaknya mahal.. even lepas dah pakai voucher tu pun..

Last-last kitorg decide pi Sakae Sushi
Okehlaa.. ummi first time sampai sini.
kira cam terpinga2 jap la nk order apa..
sekali dah order... rasa cam menyesal.. sebab ummi nak makan sushi jer..
mende lain ummi cam tak baper nak msuk... huhuhu


Ini papa punya.. ntah apa nama dia.. 
Abis gak la papa makan.... 




Ni lak ummi punya..
mee udon dia tu.. ummi x abih
tapi sushi.. licin.. hehehehe


Okeh la.. tu je cite kali ni..
Nanti update lagi... 
Sekian.

Monday, February 17, 2014

Jom gi school...

Assalamualaikum.
Selamat pagi Isnin... semoga hari ini hari yang proaktif..
Mak aii.. kang main lagi  ayat.... huahahaha
Takper... buat semangat seket.. kan selalu isnin ni macam blurrrr je kan..

Pagi tadi awal pulak si kecit tu bangun..
Kakak dia siap2 nak gi school.. dia pun nak ikot..
Siap kelek beg dia tunggu depan pagar.. hehehehee

 Cik Aesya dengan Cik Maryam.... dua2 dah mandi... dua2 dah wangi...

Sorang mata bulat.. sorang mata sepet.... 


 Awat serius norrr muka akak tu..
Takut ehh.. ummi tengok.. huhuh



 OO.. mengantuk ke kakak... cover your mouth plssssss... heheheh


Okeh tu jer nak kabo.
Sekian.



Friday, February 14, 2014

Salam Pagi Jumaat..

Assalamualaikum..
Hari ni dah hari jumaat rupanya..
Kejap jer satu minggu berlalu..

Ummi takde apa sangat nak citer..
Tapi alang-alang nak kena update..
Meh sini ummi share sikit ilmu yang ummi dapat..
Ummi dapat ni dari buletin ofis ummi..
Harap dapat kita manfaatkan.. insha Allah..



KOMUNIKASI DENGAN BELAJAR MEMINTA MAAF

Meminta maaf tidak semestinya bermakna anda salah manakala pihak yan gsatu lagi itu benar.

Ia hanya bermakna anda menghargai perhubungan anda dengan mereka lebih daripada ego anda sendiri.

1.  Mungkin anda pernah berselisih faham dengan ibubapa anda.
Walau sememangnya anda benar, lebih baik minta maaf daripada perang dingin berpanjangan. Kerana syurga anak di bawah telapak kaki ibu.  Berkatnya hidup kita di bawah doa restu ibubapa.

2.  Mungkin anda pernah berselisih pendapat dengan pasangan anda.
Walau sememangnya anda benar, lebih baik minta maaf daripada bertegang urat berpanjangan. Kerana syurga isteri di atas redha suami dan bahagia suami di atas berkat doa isteri.

3.  Mungkin anda pernah bertelingkah dengan sahabat baik anda.  
Walau sememangnya anda benar, lebih baik minta maaf daripada bermusuhan berpanjangan.  Kerana
nilai persahabatan seeloknya lebih tinggi berbanding ego diri sendiri.
                 
Bagaimana melakukannya?

Lakukan dengan komunikasi yang berterusan.
Jangan sekali-kai putuskan komunikasi ataupun hubungan.

Dengan meminta maaf, anda dapat..

1.  Meredakan suasana
2.  Melembutkan hati
3.  Membersihkan dosa
4.  Merapatkan silaturrahim dan
5.  Meneruskan hubungan

Sekian, terima kasih.






Thursday, February 13, 2014

Yeay.. yeay!


Hello.. hello..
Kite nak kabo nih..
Pokok mangga kite yang kat depan umah kite tu.. 
Dah start berputik balik doh...
Hee suke nyer hatiii...


Okeh..
Tu jer nak kabo
Sekian.

notakaki: nampok nor takde modal nak citer.... hahaha

Wednesday, February 12, 2014

Zaman Bila Ntah... makan-makan dengan bestfren..


Punyalah lama giler citer nih..
Baru nak hapdet.. apake malas bebenor...

Masa ni hari minggu
Sajer la ajak si Amin dengan Shida with puteri-puterinya
datang makan-makan kat umah..

Sekali Shida datang  bawak segala bagai..
So acara masak-masak berjemaah bermula lah..


Sebelum dorang sampai tu..
Ummi dah siapkan awal-awal spageti untuk budak2
So xder lah lapor menunggukan kitorg siap masak


Amboi....
Papa memasing sibuk menunjukkan skill bapak mithali msing-masing ekk...
Hehe...


Sementara kat dapur pulak
kaum ibu-ibu tengah bersilat nak menyiapkan lauk tengahari tu..
Shida bawak sotong, ikan kerisi dengan kepah hijau.. eh ke apa mender dia panggil tu... haha


Shida buat sotong celup tepung..
Kepah tu goreng berlada...
Ummi lak buat tomyam campur.. 
Goreng kailan ikan masin
Pastu goreng ayam untuk budak-budak... eh.. ikan kerisi goreng pun adaa...








Amik ko.. makan kat bawah jer
Lapik kain batik lama..
Dah meja x muat nak letak..
Memang bertambah-tambah la makan...
Masa tu tak pikir dah gemok ke apa... tau makan jer...
Dah abih makan.. sambung ratah lauk plak....
Pastu esok-esoknya nangis sebab tengok timbang berat naik berganda-ganda..






Sementara mak-mak pak-pak tengah nak makan..
Anak-anak pi main set2 korang...
Nasib la dah makan awal2 tadi kan..

Okeh tu jer la nak citer
Sekian
(eh.. ending dia cam tk kena jer.. tp ah lantak lah... huhu)