Wednesday, January 30, 2013

Random

Pagi tadi ummi terima sms 
Tak sangka Pn. Diana Ishak.. blogger terhangat di pasaran
Datang hantar Ephyra sendiri...
Terharu sungguh rasanya.. 

Disebabkan terlalu sexited jumpa Di..
langsung lupa nak snap gambo..
Eh.. Kecit jer orangnya.. lawa sangat.. 
Sebelum ni ummi duk tgk gambo dia kat blog dia jer kan..
Tapi hari ni jumpa dia betul2 face to face.. 
Ummi mmg confirmed.. memang sejibik Kajol Mukherjee.. Kajol Mukherjee versi bertudung.. seriouss!

Di kata dia kebetulan nak gi lab dia kat Sri Kembangan
Tu yang sekali harung sampai ke UPM... 
Hehe.. Terima kasih la yer Di..

Sexited berganda2 sebab Di kata lepas ni beli Ephyra dapat shaker... hahaha

Ummi amik Ephyra ni sebelum bersalin lagi..
Masa Di buat promotion 3 kotak RM600 tu.. terus ummi rembat
Minum masa dalam pantang..

Ni dah abih.. tu yg sambung balik
Macamana kesan dia.. nnti ummi citer next entry.. tp apa yg boleh ummi ringkaskan.. memang terbaekk!

sian dia.. demam yer... alalalal mucuk.2. . sayam ummi..


Ni pulak malam Ahad hari tu..
Dalam pukul 3 pagi kot.. bawak Maryam pegi Azzahra kat Bangi
Demam panas smpai cecah 40c..
Sebelum tu dedar2 jer la.. dah bagi makan ubat..
Sekali tengah2 malam tu, dia cam mengerang2.. rasa badan dia.. Mak aiii.. cm terbakar panas
Tu yang bergegas bawak pegi klinik tu..

Alhamdulillah..
Lepas nurse masukkan ubat bontot..
Tak lama lepas tu demam Maryam turun..
Lega sangat..


Haha..
Ni sebab jeles sbb papa dia dukung Aesya..
Dah tu mintak nak dukung jugak..
Papa dia layan jer laa..
Huhuhu....

Okehlah. xder nak mender nak citer dah. bye

Tuesday, January 29, 2013

Kuar Dua2 Dengan Cik Yam.

Citer ni dah lama..
Minggu lepas masa cuti Maulidur Rasul..
Ummi memang dah lama plan nak potong rambut
Sebab rambut asyik la gugur jerr..

Gugur bukannya sikit.. tapi boleh segenggamm ko.. setiap kali mandi..
Nasib rambut ni jenis yang tebal.. dan seperti kata adik stylist hari tu.. x memberi kesan.. Haha
Sungguh tak memberi kesan dik.. kalau dibiarkan, lama-lama botak jugak jadinya..

So lepas tidorkan si Aesya..
Ummi dengan Maryam kuar berdua..
Kitorang shot ke Alamanda

Sebelum masuk ke salon
Ummi kena ada umpan untuk si Maryam ni
Kang dia buat perangai.. rambut ke mana apa kemana..
So singgah farmasi kat sebelah beli gula-gula yang dalam botol tu..

Sesampai salon, tengok org buleh tahan ramai gak la
Adik kat kaunter tu ckp.. kalau nak stylistgirl kena tunggu lama skit..
Tapi kalau stylistboy.. dan-dan tu buleh buat..
So belasah la.. x larat ummi nak menunggu eh..

Ummi potong rambut plus buat treatment untuk dandruff
Dandruff memang masalah problem betul llah..
Tengok betape bermasalahnya dandruff ni.. dahlah masalah, problem lagi.. Haha
Eh.. apa aku merepek nih..

Dekat 2 jam jugak la kat situ
Mula Cik Yam kita tu behave jer..
Pastu dah bosan mula aar.. manjat sini. manjat sana..
Adehh.. xleh nak buat apa la kan...

Lepas siap apa sumer
Kitorg singgah Carrefour kejap
Beli susu Cik Yam dengan jajan untuk abang2 dia.. upah sebab tak ikot.. huhu

masa ni okeh lagi.. syok duk kunyah gummies...


Haa.. masa ni dah start bosan dah... 

Iniler rambut baru I uollls.... lepas ni x yah susah2 duk kaut rambut luruh dalam bilik air lagi.. hahaha


Friday, January 25, 2013

Happy 4th Months Old My Cik Sara Aesya



Kejap jer rasa masa berlalu..
Pejam celik.. pejam celik dah 4 bulan dah umur si Cik Sara Aesya nih..
Hari tu pegi checkup 4 bulan, berat ngam-ngam 6kg.. naik lah dalam 500g dari bulan lepas.. huhu

Kalau tengok kat luar.. xder la besor mana budak bambam nih.. tpi pipi tu memang tetap labuh.. haha
Milestone dia skrg dah try-try nak meniarap..
Pastu pantang disua apa.. nak jer terkam masuk mulut.. ingat 5 bulan nanti dah kena bagi makan kot.. 

Dia paling suka tengok kakak dengan abg Isa dia bergaduh atau bermain..
Kalau tengah merengek ke apa.. abg dengan kakak dia bising, dia akan berenti serta merta..
Pastu kepala tertoleh kiri kanan.. kiri kanan.. duk tengok abang dgn kakak dia duk berlari-lari
Sabar yer Dik.. tunggu besor sikit.. baru boleh kejor abg dgn kakak awok tu yer... Hehe

Susu memang xleh nak cakap aar..
Memang jenuh nak kena pam hari-hari
sebab Cik Mek Aesya ni sehari boleh habis kan 4 botol yg 5oz
Mudahan2 rezeki Aesya murah lah hendaknya.. Aminnn

Ini antara hasil salah satu hasil sesi pam.. alhamdulillah even belah kiri x baper nak meriah..

Wednesday, January 23, 2013

Selamat Pagi Rabu


Selamat pagi Rabu..
Eh, dah rabu ekk..kejappp jer..
Esok lak cuti.. Cuti Maulidur Rasul..

Pastu Isnin depan pun cuti gak..
Mesti ramai yang sambung cuti hari Jumaat ni kan..

Ummi tak la kot..
Even Bos cuti jugak n ramai  yang cuti... ummi masuk ofis keje la..
Lagipun ummi pun baru naik cuti.. 
Haiih.. tak puas2 lagi ke cuti.. HUHUHU

Okehlah,
Selamat Menyambut Maulidur Rasul



konon2 ayu la nih.. hakkktuiiihhh!! Hahaha





Tuesday, January 22, 2013

Perihal Buai..

Kali ni ummi nak citer pasal buai..
Sebenarnya pasal buai ni la, papa dah macam berangin dengan ummi.. Haha

Dulu masa Maryam kecit-kecit, ummi beli baby swing untuk dia
Tapi hayat baby swing tu x sampai setahun dah jem..
Penangan dek abang2 dia yang berebut nak duduk..  adehaaii..
Kalau nak buai, stil buleh.. tapi kena hayun manual la.. motor dia dah jahnam dah.. huhu

Tup-tup ada si Aesya ni pulak..
Disebabkan baby swing tu dah x boleh guna..
Ummi pepandai pergi order online beli rocker pulak..
Ingat nanti ummi pegi keje.. Bibik letak dia dalam tu.. senang la bibik nak buat kerejo..
Sekali xmoh duduk  pulaakk..

Asyik la terkejut2 tido nya.. x leh nak keje Bibik..
Kebetulan TokMa ada kat sini lagi time tu..
Bising aar dia ckp, x boleh pakai nih.. memang x jadi keje Bibik nak melayan si Aesya jer
TokMa duk suruh jugak ummi pergi carik buai gantung tu..
Last2 sehari sebelum masuk keje, ummi pergi la carik dgn papa..
Dapat la satu kat kedai perabut kat percint 15..

So kekdahnyaa..
kat umah tu dah jadi penuh dgn buai.. hahaha
Papa duk asyik perli jer ummi... adehaaii..
Sorry la papa.. nanti ummi x membazir lagi yerrr...  huhu

dah macam rupa nursery dah kat umah tu..  huhu







Monday, January 21, 2013

Monday Bluess...


Haa ko.. amik ko.. terkejut ko!!
Hahaha
Selamat Hari Isnin semuaa... ekekekekke

Saturday, January 19, 2013

Aktiviti Di Jumaat Malam..



kang kamceng.. mintak2 sampai ke besor laa yerr..


Bila dah besar sket ni.. nampak lain kan memasing...


dua2 layan korea.. si kakak kang main kaki amboii.. hahaha


Tak puas hati.. tgk dpn2 lagi syioook.. adehhhh, sakit mata karang cik Yam oii...






Mari.. Mari.. Murah.. Murah!!

STICKY POST



Eh.. lupa.. ada satu lagi lens sekali dalam tu.. nikkor 50mm


Ada sapa-sapa yang berminat? 
Apa2 boleh tanya ummi  je kat edfa_79@yahoo.com.

Reason kenapa ummi nak jual is..
Ummi sekarang dah tak buat lagi dah job photography...
So daripada duk sekkung dalam lemari.. baik ummi let go, 
Amik camera yang kecit2 buleh masuk dalam hndbag.. lagi bagus kan..

So sapa2 berminat buleh jer contact ummi... nanti ummi bgtau harganya.. 
Tapi memang murah lah... bawah RM4k jerr.. buleh nego2 sampai jadi deal.. hehehe



Friday, January 18, 2013

Jenuh Duk Buat Mender Ni.. Haha

Buat apanya...
Buat header ni lerr... macam xde kerje.. tp mmg ada keje.. tp nak jugak dikejekan mende nih..
Eh.. apa aku merepek nih...

So cmner header baru ni.. okeh tak? Hehe


Eh.. Sibuk Lak Dia ni... Hahaha


Hahaha...
Pagi tadi sesajer la ummi upkan gambo kat facebook.. (biasala.. x abih2 camwhore.. haha)
Eh.. tup-tup.. Ada org bagi comment.. First lak tu..
Sekali tengok.. En. Papa

Siap comment ckp nak promote diri sndiri n hangkat bakul sendiri..
Wellll.. nak tunggu Papa hangkut ummi ni.. takder maknanyerrr
So sendiri hangkut laaa.. hahahahahah

Tapi sebenornya Papa jeles kan.. kan..kan..
Hahahahah

Perihal Bekalan CikPuang Aesya...

Hari ni nak citer la sket pasal stok susu si CikPuang Aesya tu..
CikPuang Aesya dah nak masuk 4 bulan dah sekarang..
Menyusu memang tengah kuat la ni.. sehari kalau ummi balik lewat seket adalah dekat 4 botol yang 4oz..
Uissh.. sehari-hari ummi mmg boleh bawak balik ngam-ngam 4 botol 4oz..
Memang xleh nak buat stok langsung la..
Kire amik yang lama. ganti balik yang baru.. huhuhu


Haa.. camni ler system restok yang ummi duk buat hari-hari
Setiap hari bibik akan amik susu yang kat tray tengah tu...
Pastu petangnya ummi balik.. ummi simpan la kat tray bawah sekali tu..
Nanti kalau tray tengah dah abih.. ummi akan turun kan lah susu2 yang kat tray atas sekali kat situ..
Biasanya ujung-ujung bulan la ummi buat.. Ummi kuarkan semua.. pastu susun balik ikot tarikh...
ceh.. mcm buat close stok kat supermarket pulak.. hahaha

Ramai duk tanya.. ada amik apa2 supplement ke?
Jawapannya belum lagi la.. setakat ni duk leloh buat power pumping memalam
Pastu selalu kunyah kurma buat snack..
Tapi insyallah nnti ummi nak sambung balik amik Set Breastfeeding Shaklee dengan Alin Shaklee

Ummi berdoa agar kali ni biarlah cukup 2 tahun penyusuan si Aesya nih..
Walaupun si kakaknya Maryam hanya mampu 1 tahun lebih jer...

Okehlah.. ummi nk gi buat stok lagi.. so untuk tatapan semua.. layan la gambo si budak moolat ni yerr..


Thursday, January 17, 2013

Lepak2.. Golek2 with myGals...



Semalam si Aesya tido awal..
Dan-dan pukul 10mlm bangun balik...
Kang main galak duk bising dengan kakak dia..
Si anak bujangss dah masuk tdo dah memasing.. so tinggal2 yang girl2 jer la.. huhuhu
Tak sabar nak tunggu dorang ni besar.. buleh layan gossip2 dengan ummi lak.. hehehe

Wednesday, January 16, 2013

selamat pagi

Macam takder per je nak citer tapi nak jgk update blog.. hehehe
Ummi skrg sensorang kat ofis..
Ofismate sumer kuar..
Ada yang gi tampal barcode.. ada yang gi post ofis..

Sbb ofis kosong..
Terpaksa la pam susu kat workstation jer..
Nak gi bilik fail.. kan orang masuk.. xder sapa plak..

Medela ni dia bunyik bising sket..
So nak cover bunyiknya tu.. ummi bukak orang ngaji.. hehehe
Insyallah.. biarlah susu ni masuk sket ayat2 suci tu..
Mudah2han yang tuan punya susu ni berjuruss seket la peel dia.. insyallah...

Last sekali tatap la wajah ayu tuan pnunya blog tgh duk mengepam.. hakhakhatuiiih....



Monday, January 14, 2013

Ish.. lain benor la plak..

Memang betulla orang kata... lain anak, lain pee'l nyerr..
Ummi since dah ada 4 orang askor nih... memang nampok la kan..
Tapi yang paling ketara sekali lainnyer.. si Sara Aesya nih.. huhu

Kalau dengan abang2 dan kakak dia..
Elok jer minum susu dari botol biasa.. biasanya Avent laa
Tapi bila tiba si Aesya nih..
Eh, eh.. demand ler plak... xmoh sampai ke sudah botol Avent
Puah duk mikir.. apekehal xmoh pulak.. sekali si Aesya ni dah keliru puting..
Nak tak nak.. kena ler carik botol dgn puting yang seswai..
Google2.. last sekali jumpa la botol Mimijumi nih..
Dalam hujan lebat drive pegi Bangi semata2 nak carik botol yang puting dia mcm nenen betul  ni.. hahahah
Risau gak takut cik Mek Aesya ni tiba-tiba xmoh jugak.. tp alhamdulillah, bila dapat jer.. terus senyap.. huhu

saya ler botol susu yang Cik Aesya suke tuuu.. comel x saya.. huhuhu
Abih citer pasal puting susu.

Pastu  citer pasal kulit pulak..
Selama ni.. dari abang Musa sampai le ke Kakaknya si Maryam
Ummi relax jer duk guna mandian, lotion dan bedak brand Johnson
Tetiba time si Aesya nih... sekali abih satu badan naik enzema bila duk pakai mende yang sama
Risau giler kotla sampai ke besar dibawaknya enzema nih..
Bawak pi klinik.. Dr. bagila set mandian sampai ke lotion brand Ezzera.. alhamdulillah hilang enzema
Try pakai Johnson balik.. eh jadi balik.. last2 stay la dengan brand Ezzera tu..
Tapi tula.. gila bapak mahal satu-satu mender tu.. boleh kopak mak ko ni Aesya ooi...

Haaaiiii.. dah la nak minum susu.. nak minum botol mahal.. ni kulit pun nak pakai set yang mahal jugak...
Redho jer la mak ko ni dikk.. huhuhu

Tak abih kat situ.. adooo lagi haa..
Kalau abang2 dan kakak dia dulu relax jer tido siang x berbuai..
Eh.. si Aesya ni nak berbuai ler ploppp..
Konon-konon 2 hari sebelum ummi masuk keje..  ummi sajer la kuar gi memana dgn papa seharian
Saja nak test si Aesya ni kena tinggal.. nak tengok camner
Sekali dua2 hari xmoh tido langsung.. acu letak jer bila tido, abang dia balik la..
Kakak Maryam menjerit-jerit la.. mana la dia nak tido..
Bibik pun takder nak buat mender lain dah... duk kendong dia ajer la dua hari tu...

Last2.. atas nasihat TokMa.. pergi la ummi dgn papa kuar pi carik buai ayun tu..
Bila dah dapat.. mak aaii, tido x henggat.. Kakak jerit ker.. abg gaduh.. ker.. ade aku kesahh.. hahahaha

tgh syyiiok tdo ditemani Cik Bunny
Tapi takper lahh..
Lain kot mana2 pun.. ummi dgn papa tetap sayang Aesya..
Nanti besor esok2.. jangan suka lawan cakap ummi tau.. huhuhu..

Friday, January 11, 2013

Apo Aku Buek kek Opis selain Bekojo....


Hahaha.. Nak bagitau, aku dah masuk ofis seminggu lepas dohhh.. 
Tapi hari ni baru nak citer.. Lantak!

So bermula la semula kisah sesi mengepam untuk stok susu tapi kali ni untuk si Aesya la plak..


Haa.. hari-hari ini ler yang aku dok angkut gi balik.. gi balik
Yang warna pink tu, segala gadget mengepam dengan botol2 susunya..
Yang beg herbalife tu.. botol2 air besar gedabak
Yang hitam tu lak.. beg medela yang lama.. aku buat isi kain sembahyang..
Lama-lama boleh senget bahu aku cmni gayanyer.. hahaha


Sesi mengepam berlangsung kat dalam bilik fail sambil layan tengok tonton kat BB...
Velagak tak henggat.. almaklumlah.. datang2 ofis.. ofis dah siap pasang wifi...
laju gilerr.. kalau x, tersengguk2 nak donlod pepe.. huhhu


Haa.. ni ler hasil tenusu.. cehh.. ayat mcm kije perah tetek lembu plak.. hahahah
Alhamdulilah.. rezeki untuk si Aesya..


Ada pompuan x betul.. camwhore sensorang kat bilik fail..
Boring sensorang tak tahu nak buat apa sambil buat ngepam.. layan jer laa..

Last sekali.. tataplah gambo budak kecit tuan punya susu... hehehe





Sunday, January 6, 2013

Bye bye... Tokma. Nanti jumpe lg.....

Hari ni Tokma dah nak balik teganu dah...
Tokma balik dgn kapal terebanggg..

Biasa la nak bagi rerakyat semua happy... asyik duk terperuk jer..
Kitorg pegi sana naik train...
Balik papa amik..

Maryam dah makin lasak.. X duduk diam langsung
Bila ditegah.. Mengamuk la dia..

Ummi baru berjinak2 dengan baby sling.. terkial2 jugakla... Huhu
Tapi si Aesya seronok pulak duk dalam tu.. Terjenguk2 kepala tengok kat luar.. Hehe

Hehe.. Nampak ummi kan...
Tau.. Tau.. Ummi nampak gemok... Eh, bukan nampak dah.. Memang gemokss pun..
Haiiih... X tau ler tahun biler plak la nak kuruih nih... Huhu








Saturday, January 5, 2013

Rambut Baru Kita.....

Saja nak bagi tau...
Ummi dah selamat potong rambut dorang.. Termasuk la cik Kak Maryam..

Sayang memang sayang tp sian plak dia.. Naik rimas dia.. Dah la xmoh ikat.. Super mak lampir ada... Hahaha