Thursday, January 5, 2012

Musa di Hari Pertama Sekolah...

Semalam ummi dengan papa cuti.
Sebabnya nak hantar Musa sekolah Tahun Satu.

Alhamdulillah,
Bangun pagi takder masalah.. janji malam sebelumnya tido awal-awal..

Kata cikgu
Minggu ni minggu orientasi semata, takdak masuk kelas
So tak payah bawak buku bagai.. bawak beg je..
Pastu pakai pun baju sukan jer

Musa duk dalam kelas 1 Tulip... tapi dieja nya satu tulit.. hahahhaha
So far okeh lah.. pandai bawak diri dan cepat je dapat kawan - kawan baru..
Tapi yang ummi hangin nyer...
Time cikgu duk cakap kat depan.. dia tak bagi perhatian pun..
Asyik ler dok borak dengan kawan-kawan baru dia..
Rasa cam nak pegi jentik jer telinga dia dan-dan tu... haisssshhhh...

Pastu masa kat kantin
Musa terlupa nak amik wallet dia kat dalam beg
So memang takder la duit kat tangan..
Eh, eh selamba badak jer dia pi bagitau cikgu dia.. "Cikgu, saya takder duit!" Hahaha
Last-last ummi jugak la yang berlari  pi masuk dewan amik wallet dia pi bawak kat dia..

Ikotkan memang dah boleh tinggal jer pun.. sebab tengok dia tak kesah pun kat kitorang ni..
Tapi Papa kata xper la.. alang-alang dah cuti.. tunggu jer lah
Yang Papa pun rajin.. cikgu bawak budak-budak tu kenal sekitar sekolah..
Dia pun ngajak ummi join sekali.. so sekolah de tour lerrr semalam.. huhuhu

Balik tengahari lepas makan apa semua
Ummi pegi hantar dia sekolah Agama ABIM pulak
Tengok dia cam okeh jer.. Ummi malas nak tunggu.. ummi balik jer umah
Dalam kul 5.30 cam tu, ummi gerak pegi amik dia balik
Sekali Musa boleh tido dalam kelas.. mentang-mentanglah kelas ber'aircond... adoiyyyaii..

Hari ni..
Subuh-subuh tadi Musa dah naik van sekolah
Janji 6.30 pagi.. sekali 6.45 lebih kurang.. baru sampai..
Takper lah.. janji sampai..

Ummi macam tak percaya hati jer Musa naik van sekolah nih
Takut sampai-sampai kat sekolah.. mana-mana jer dia melangut..
Last-last ummi pi singgah sekolah check..
Sekali tengok dia duk berlari-lari dengan kawan dia nak pi dewan..
Tanya dia mana beg... dia kata tinggal kat kelas..

Eh, semalam takder pun tunjuk kelas dia.. alih-alih hari ni dah tau kelas..
Ummi paksa dia pi amik beg dia bawak pi dewan..
Yer la.. botol air dengan bekal sumer dok dalam tu..
Kang tak pasal-pasal nak kena patah balik pi amik..

Lepas tengok dia masuk dewan dan kumpul dalam barisan kelas dia.
Ummi pun gerak pi ofis..
Tengok la karang.. tengahari kang.. ummi balik buat spotcheck lagi..
Nak tengok pandai tak dia carik van sekolah dia nak blik... huhuhu..










2 comments:

  1. As Salam. Tahniah,dah bsq dah ya... Itulah,kan bila kt as parents htqank p sekolah.. tempat menimba ilmu, sekali ejaqan silap,still tak di betulkan... keselahan yg remeh rasanya...
    my friend pun ada crita gak, ank dia @ 1 aloevera... kat buku eja elovera, kat dinding sekolah eja alovera, kat tag nama tulih aloevera!!! kita should tegur benda2 cam ni.. otak budak kan fresh n capture all the image...

    Pandai a'musa pilih 'kawan' ya.. dok kat gugurl je ya... :)

    ReplyDelete
  2. Haris Zuhaina:

    Mekasih..
    Eh eh.. jangan salah faham..
    Bukan sekolah salah ngeja..
    Tapi si Musa tu... masa cikgu bagi kertas nak lukis.. suruh tulis nama dengan kelas.. di tulisnya satu tulit.. huhuhu...

    Pasal kawan.. memang dia tuu.. cmner leh terselit kat situ tak tau ler.. hahahah

    ReplyDelete