Tuesday, November 29, 2011

Sudah Basi Maaa...


Gambar-gambar ni sumer dah basi kot.   Dua tiga minggu lepas kot.  Haha.  Baru terdaya nak update.  Lantak!!  Time ni, ChekNgoh (Kakak Ummi) sefamily datang bercuti ke KL.  Tu yang berjalan sakan.  Gambo dorang banyak kat camera Maklong (Kakak ipar Ummi).  Maklong aka Kak Ita.. sila upload kat fb pleaseeee... senang Mokpa nak cilok.. hahahhaa..


Tiga beradik merah menyala.. tengah kebosanan tunggu ChekNgoh duk memilih handbag.. last-last tak beli  pun.. hahahahahah.. 

Abg Ayeh perasan AKIM AF.. dengan Musa & Maryam.. 

Dua beranak yang camwhore... haissshhh.. anak dan bini saper la nih.. kuikuikui...

Layan jer lerr...  

Papa yang kebosanan tak tahu nak buat apa kat iCity.. kekekekke 

 penat giler sampai tertido kat kedai mamak.. hahahaha..





Thursday, November 17, 2011

Tiga Beradik Di Pagi Hari...

Rasa nya macam dah lama ummi tak tepek gambo budak cinonet 3 orang tu kan.
Kebetulan pagi tadi mood memasing elok jer..
Maryam dengan busyuk masyamnyer...
Abam Musa dengan Abam Isa yang tengah tunggu van sekolah..
So sempat lah ummi suwuh dorang posing 
Cik Mek Maryam sampai tak nampak mata sengih bila ummi suruh senyum.. Hahaha..

Cik Mek Maryam pagi tadi kelakor sangat..
Ummi bangun lah senyap-senyap nak gi mandi..
Sekali si kenit tu.. mata pejam.. tapi duk babai-babai... siap dengan tangan-tangan lagi
Hahahaha.. mengigau ke apa dik... ekekekek

terpenyek Cik Mek Maryam tu dibuat abam2 Otomen dia.. hahaha 

Ya Allah.. Abam Musa.. ko pakai bedak ke tepung gomak ni bang oi.. hahahaha

 si kenit yang masham.. diapit oleh dua otomen..

 Maryam: cheeessssseeeeee... !!

Abam Musa.. naper serius sangat tu... sampai kembang-kembang idung.. haha 

sengih sampai tak nampak mata.. rambut berserabai.. haaii.. anak dara sapa la tu.. ekekkekekek





Wednesday, November 16, 2011

Agak-agak Kejam ke Ummi nih?

Ummi sekarang tengah duk pikir-pikir lagi..
pasal sekolah Abam Musa Amri nih..

Ummi ingat ummi nak hantar dia pegi sekolah Tahfiz swasta yang berasrama penuh lah..
Ada satu kat Cheras, Sekolah Rendah Islam Assyakirin..
Ummi duk google tengok.. macam okeh sangat-sangat
Even yuran bulanan dia agak mahal.. tapi rasa macam berbaloi saja..

Bincang dengan Papa..
Tapi Papa kata macam terlalu awal sangat nak bagi Musa duduk hostel..
Kecit lagi.. tak tahu macam mana nak uruskan diri sendiri lagi..
Hmm.. betul juga tapi kan.. kalau tak start dari awal.. bila lagi kan..
Papa cakap.. biar lah Musa tu sekolah dulu sampai darjah 2 dulu ke..
Lepas tu kalau nak masukkan dia ke sekolah Tahfiz tu pun tak per lah..

Ntahlah..
Tengoklah camana nanti..
Hasrat ummi memang nak masukkan dia ke sekolah Tahfiz..
Nak penuhi hajat TokMa dan arwah Tokki.. biar ada ramai cucu hafiz dalam keluarga..
Okeh lah tu kan.. dah umminya kadang-kadang perangai macam  tak tentu arah..
atleast ada anak yang hafiz macam tu.. boleh jugak tolong tegur-tegurkan .. ye dak

Tapi tu lah..
tak tau lah ummi ni sanggup ke tidak 
nak ngantar si Musa ni pi duduk jejauh...
alahaaaiiii... mau nak kena hati kering tu nanti... huhuhu..

Apa-apa pun..
ummi cuba buat yang terbaik untuk anak-anak ummi.. insyallah.





Tuesday, November 15, 2011

Ko Jangan Memain Dengan Anok Beranok Haji Setopa!! Dok cukup tanoh mung nok lari kekgi!!




Lepas ummi kuarkan status tu kat fb ummi..
Ummi tak puas hati.. ummi citer plak kat blog semalam kan.. 
Eh.. eh.. pandai pulak pompuan tu pegi call dan mengadu kat kakak ummi
Kononnya bengang dengan apa yang ummi tulis kat blog..

Eh.. eh.. ko perhal??
Ada aku sebut nama ko ker? Yang ko nak terasa tu pekehal..
Jadi memang ko la yang hantu jerangkung yang duk pedajal Abg Ustaz ni yer??
Perasan tak bertempat.. sekali terkena batang idung sendirik... kantoiii..

Pastu hari ni ummi tulis macam ni pulak:


Pastu akaun FB yang nama Ustaz Lutfi (yang buat fitnah tu) dan-dan tu terus hilang di telan bumi..
Nyesal ummi tak print screen cepat-cepat semalam apa yang dia tulis tu... boleh bawa bukti ke mahkamah

Tau pulak dia takutt.. masa nak buat ni dulu tak pikir panjang-panjang.. 
Dia ingat Abg Ustaz ni slow melow.. tak tahu apa pun menatang FB ni.. dia buleh bodoh2kan lah..
Weh, salah orang la weh.. dapat sedare macam kitorang nih.. naseb aar
ko jangan ingat kitorang biar jer anak beranak kita ni kena carut dek nko... siap la ko!!
Kitorang carik sampai ke lubang cacing!

Lepas tu pulak.. baru ummi tahu.. 
Rupanya akaun FB yang nama Abg Ustaz tu pun.. keje dia jugak..
Abg Ustaz ni mana ada main facebook-facebook nih..
Tu la ummi pelik jugak bila dapat request nak add dari Abg Ustaz ni dulu..
Aihh.. tau pulak Abg Ustaz berFB.. rupanya pompuan bengom tu.. chaiisssss!!
Yang paling bengongnya.. dia boleh tulis kat situ, 



Tak ke bodoh campur sewel tu?? Sendiri keluarkan status macam tu.. konon nak fitnah kat Abg Ustaz ni lah yang jahat dan tak bertanggungjawab.. main lafaz cerai ikot facebook jer. Aduhaai.. ada juga manusia macam nih.  Ummi dengan Kak Yam pun dah tertipu dengan mainan si pompuan nih.  Yoyo jer ummi bagi komen.. sekali hantu tu yang punya!

Kakak ummi ada call Abg Ustaz tanya keadaan sebenar.  Abg Ustaz bagitahu dia memang tak pernah ceraikan pompuan tu pun. Akaun FB tu pun bukan Abg Ustaz yang bukak.  Bila Abg Ustaz tanya si pompuan tu.. takde nya dia nak mengaku.  Tapi sapa lagi la yang tau ahli keluarga kami ni.. pastu detail-detail pasal Abg Ustaz kalau tak dia..!



Pastu dan-dan tu dia bagi private message kat inbox ummi. Heran jugak..persal tak send kat wall terus jer.. Tengok bukan main berani lagi.. ni main senyap-senyap plak.. ada takut kaa???

Waah.. ayat bukan main baik siottt.!! Pastu citer sumer hebat-hebat belaka aar.  Kira dia ni yang terbaik lah pernah Abg Ustaz ni dapat!  Ummi nak reply la mesej dia tu.  Sekali tekan banyak kali send. tak lepas-lepas.  Agaknya dia pun block ummi jugak.  

Okeh tak per.. Ummi tak boleh jawab kat situ... meh ummi jawab kat sini. Ummi tepek satu-satu mesej dia. Sapa suwuh send tak lepas-lepas.. hahaha.

Reply:

Salam.  Eh, ada lagi ke rasa hormat. Hmm. Tak payah lah nak berpuan-puan.. loya pulak rasa tekak yer.
Ooo.. tak ceraikan lagi ke?  Abis tu statement kat facebook tu sapa yang empunya?  Hantu Raya ker?  Hellooo.. sapa la yang nak mengatakan ko kalau ko tak mulakan dulu.  Siapa Ustaz Lutfi tu.. kononnya kakak angkat ko.. konon nak bela nko.. cantik bukan main ayat lucah ko bagi kat Abg Ustaz yer..

Oo.. tau pulak ko sedih.  Tapi ko ada pikir ker hati laki ko tu.. Abg Ustaz  sedih ke tidak kalau dia baca apa yang ada kat FB Ustaz Lutfi tu?? Pasal kikis mengikis.. sorry yer.. aku tak pernah sebut pun yer.

Pedulik hapa aku dengan harta arwah bapak ko tu.  Sikit pun aku tak heran lah.  Eh.. bila pulak Abg Ustaz pakai duit ko RM35k??  Bukan ke duit tu Abg Ustaz dapat dari jual tanah dia?  Tak yah nak kencing aku la weh.. semua citer pasal ko aku selalu duk dengar.. cuma aku buat tak tau jer.. tapi kalau ko dah buat onar kat ahli keluarga aku.. memang aku takkan lepas la weh..

Okeh.. bagus, sedar jugak diri ko tu yer.

Ada aku kesah ko beli rumah juta-juta pun??  Tak kuasa aku wehh. Banyak lagi keje lain aku nak buat yer. Waah.. nak duduk dengan isteri ke 3?? Biar betik ko nih.. dengan Kakak Ustaz pun nyombong nak mampus.. orang hulur salam pun buat endah tak endah sambil main-main henpon.. ada hati nak duduk serumah? Kira habis mithali la nih?? Oit.. cik kak.. biar logik sikit la weh.  Aku ni bukannya bingaii macam ko.  Abg Ustaz tu kawen dengan isteri ke 3, sumer adik beradik dia dah tahu dan cuma ko jer.. dia pesan jangan bagitahu.  Alih-alih ko cakap kat kakak aku.. ko yang carikkan calon tu dan bagi persetujuan.. taiiik kucing la ko nih!

Dah lah. dah lah.. jangan nak merepek lagi la weh.  Nanti berjangkit pulak sewel ko tu kat aku nanti..  

Ko tu.. pegi minta ampun dengan Abg Ustaz tu cepat-cepat..  Dia tu laki ko lagi... Jaga seket perangai ko tu.  Jaga maruah laki ko tu jugak!! Jangan ko nak taik kat orang lak lepas ko dah tersepit nih.  Jangan nak tuduh-tuduh isteri no.3 Abg Ustaz tu pulak yang buat mender nih.  Dia pun tak sempat lagi nak kenal satu persatu anak beranak Abg Ustaz tu.. melainkan nko sndiri yang duk korek pastu add satu-satu..

Dah. Tak jadi keje aku hari ni sebab layan ko saja. Sekian

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Haa.. panjang giler ummi reply kat dia.  Lantak.  Ummi kalau dah geram.. memang ummi sembur jer terus.  Ooh.. sorry la yer.. ummi taruk terus nama betul ko pompuan.  Dah ko memang rasa orang yang aku marah-marah tu adalah nko.. so tak payahlah nak sorok-sorok lagi kan.

Tapi.. kalau pompuan tu rasa tak puas hati..
Nah amik ni.. no. tel ummi : 013-2082342
Kalau berani.. sila la telefon!

Okehlah.. sebab pompuan ni.. keje ummi hari ni dah sangkut tak jalan-jalan.  Okehlah.. ummi nak sambung keje sebelum pukul 5. Chowwww...








Monday, November 14, 2011

Rasa Nak Bagi Pelempang jerrrr!!


Heiii.. geram sungguh rasanyaaa.. memang rasa nak lempang-lempang kalau jumper.. 
biarlah title dia tu lagi tua dari kita.. tua dari pangkat jerr... umur muda lagi kot dari ummi.. 
tapi sekarang ni.. dia dah takder pepe lagi kot dengan ummi.. dah rasmi  kena cerai talak satu dah pun.
Padan muka!! (Geram sangat....)

Dia ni dulu... kawen dengan salah sorang ahli keluarga rapat ummi.(kita namakan dia Abg Ustaz)
Takper lah.. mungkin dah jodoh dia kan.. so kitorang ni terima jer lah.  Takder lah nak marah-marah.
Asalkan Abg Ustaz kitorang tu berlaku adil sudah.

Tapi kan.. minah nih.. tak padan amik hak orang.. dia pulak sibuk nak conquer si Abg Ustaz nih.
Kalau turn Abg Ustaz ni balik umah Kakak Ustaz.. sebolehnya dia nk suruh tak payah pegi atau ada jer la cara dia nak ganggu.  Tapi Kakak Ustaz mungkin hati dia lembut.. so cool jer..

Kadang tu kan.. tak kira masa.  Macam hari tu, Abg Ustaz  adalah datang jumpa TokMa kt kampung.  Time tu, ummi kebetulan ada jugak masa tu.  TokMa ada la nak mintak tolong Abg Ustaz ni baca-bacakan apa ntah.. TokMa sakit kaki kot... kira Abg Ustaz ni pandai jugaklah dalam pengubatan Islam ni. Tapi kan.. kesian sangat ummi tengok Abg Ustaz ni.. kejap-kejap ada sms.. kejap-kejap ada sms..Air muka Abg Ustaz ni macam dah tensen kot.. Pastu ummi dapat tahu lak.. time tu, Abg Ustaz on the way nak balik umah Kakak Ustaz.. so tu yang boleh singgah umah TokMa.  Hmm.. dalam hati ummi.. memang takder orang lain la tu.. bini no. 2 la tu... tapi ummi senyap jer lah. Takmoh cakap pepe.. 

Masa mula-mula hari tu, pernah jugak lah add dia kat FB.. chat dengan dia.  Mula-mula okeh lah.. eh, lelama lain macam pulak.  Kejenya asyik lah nak burukkan Kakak Ustaz jer.. Kakak Ustaz macam ni lah.. macam tu lah.. padahal kitorang ni tau.. Kakak Ustaz ni takder pun nak kesah pasal dia.. asal Abg Ustaz tau tanggungjawab dia sudah la. Sudahnya ummi block terus dia.

Haa, ada hati tak moh orang panggil dia kakak.. kononnyer muda lagi dari kitorang nih.  Tapi ummi, apa aku pedulik.. ko kawen dgn yg pangkat abg.. so ko kakak la.. tak kire la ko umur muda banyak mana pung!!

Tak cukup dengan itu, siap boleh dengki-dengki pulak.  Kakak Ustaz ni kerjaya dia memang tinggi la jugak. Pegawai besar jugaklah.  Kira sama taraf lah dengan Abg Ustaz. Nama pun belajar dan grad sesama dari oversea kan..  So nak dijadikan cerita, Abg Ustaz belikan kereta besar utk Kakak Ustaz tapi bulan-bulan Kakak Ustaz bayar sendiri lah kan.. Eh.. dia pulak boleh dengki.. dan ngungkit kenapa Abg Ustaz tu tk belikan kete besar jugak utk dia.. Weh, pompuan.. sedar diri ler seket.. Kakak Ustaz tu gaji riban-riban boleh la nak pakai kete besar.. ko tu setakat kerani kontrak.. ko nak bayar dengan haperr???  Geram sungguh aku dengar citer nih..

Nak dijadikan kisah.. semalam ummi datang ofis.  Ada nak kena settle seket. Sambil-sambil tu belek-belek kat FB.  Sekali terbaca status dalam group ahli keluarga kami pasal nih.

Mula-mula tu ummi macam terkejut jugak lah.  Eh, kenapa Abg Ustaz buat macam ni.  Pastu korek punya korek.. tahu la citernya.

Sebenarnya ada satu akaun FB yang kitorang tak kenal sapa.. dok add sumer family kitorang ni. Pastu duk nyebarkan mender-mender mengarut atau lebih senang cakap.. fitnah lah kat Abg Ustaz nih. Bahasa yang digunakan pun memang lucah tahap gaban lah.. memang menjatuhkan aib Abg Ustaz ni.. yang bukan calang-calang orang jugak.. kira orang penting dalam negeri bab-bab agama jugak lah.. (banyak benor pulak perkataan 'jugak' ni... ahh.. lantak!!)

Rupanya Abg Ustaz dalam senyap-senyap dah tambah sorang lagi cawangan. Huhu.  Geleng kepala kitorang semua bila tahu mender nih.  Tapi Kakak Ustaz even sedih tapi nak tak nak kena redha jer lah.. asalkan Abg Ustaz berlaku adil.  Tapi lain pulak jadinya dengan si minah nih.  Mengamuk tak tentu pasal. Pastu siap guna nama samaran bukak akaun palsu kat FB.  

Pastu duk ngarut2 ... duk mencarut-carut kat Abg Ustaz dalam tu.. siap tuduh Abg Ustaz beli umah kt KL untuk bawak balik mana2 perempuan pegi tido sekali.  Padahal dia tak tau.. kitorang semua dah tahu Abg Ustaz beli umah tu laaaaama dah pun.. tapi Abg Ustaz diam-diam takmoh bagi tau dia.. takut dia bising sebab umah tu nama Abg Ustaz dengan Kakak Ustaz.

Agaknya Abg Ustaz dah tau la kot dia yang mandai-mandai buat semua tu.  Tapi kononnya yang buat tu kakak angkat dia.. Kakak hangkat ke haperr...takde denyaa... memang dia sendirik la tu.. kalau kakak angkat pun.. haa..siap aar.. tunggu jer lah surat mahkamah nanti.. Abg Ustaz nak saman malu.. sebab tu semua fitnah dan menjatuhkan reputasi dia.

Yang ummi tak sangka.. sanggup dia buat macam tu.  Yer la.. okeh lah.. nak marah sebab Abg Ustaz kawen lagi satu.  Marah-marah lah.. tapi still kita tak boleh derhaka pada suami kan.. sebab tu hak dia.  Tapi ni siap mengaibkan suami ada lah.. sebab tu agaknya Abg Ustaz ambil keputusan ceraikan dia.  

Eh.. ni ummi pnya conclusion jer tau.. ummi tak tahu sebab apa Abg Ustaz ceraikan dia... ikotkan.. Ummi kenal Abg Ustaz ni.. dia memang baik.. lembut jer percakapan dia.. dengan anak-anak dia tak pernah berkasar.. dengan Kakak Ustaz pun tak pernah bertekak ke apa.. Kalau ada selisih faham atau nak marah pun.. Abg Ustaz ni jenis akan diam jerr.. So biler jadi macam tu.. agaknya Abg Ustaz dah rasa tak boleh nak sabar lagi la kot..  

Ummi kalau pandang Abg Ustaz.. mesti teringat kat arwah Ayah.  So bila orang duk kata macam-macam benda buruk kat Abg Ustaz.. seolah-olah kata buruk-buruk jugak kat Arwah Ayah lah.. Itu memang ummi tak boleh terima dan bersabar.

Ikotkan.. kalau dekat.. memang ummi pegi jer jumpa dia. Memang kurang ajar sangat! Tapi nasiblah dia duk jauh kat kampung... serius.. ummi memang sakit hati sangat-sangat!!

Ummi takder lah sokong Abg Ustaz tu nak kawen ramai.. yer lah faham.. ummi pun ada suami.. siapa sanggup berkongsi kan.. tapi kalau dah tersurat jodoh Abg Ustaz tu macam tu.. kita harus lah redha dan doakan dia boleh berlaku adil.  Cakap memang senang kan.. tapi yang tanggung tu.. tak tau pedih dia kan.. jadi ummi takmo komen sangat lah.  Harap Kakak Ustaz banyak bersabar dan doakan  yang terbaik sudahlah.

Haisshhh.. panjang pulak entry kali nih.
Geram punya pasal kat pompuan tak tahu malu tu.. haaaii.. lantaklah.

Abg Ustaz.. jangan lok kedia nih.. nampok sangat pijok paler.. mentang-mentang Abg Ustaz jenis slow.. dok cakap kasor.. suka hati dia jerr... saman je dia.. biar dia tahu.. langit tu tinggi ke rendoh...

Okeh sekian.  Dah lega sebab dapat lepas geram... nak gi minum pulak.