Friday, September 9, 2011

Citer Raya dengan Citer Kawen anak sedare yang dah lamaaa basi...

(Amaran:  Entry ini adalah panjang melampau.. sila bawak sekali jajan apa sumer untuk tidak membosankan anda. Sekian terima kasih. Cehhsss.. poyo.. macam ada yang nak baca.. hahaha)

Ummi dan keluarga sampai kat kampung dalam pukul 3 petang hari Sabtu.  Konon-konon nak gerak sebelum sahur.  Sekali terlajak tido.. lepas sahur dan subuh kat rumah.. terus gerak balik.  Alhamdulillah, kenderaan by that time.. takder la banyak sangat.  Tapi toilet kat RNR sepanjang Hiway balik sana.. mak aaai... jammed teruk.

Takder apa sangat ler nak citer hari-hari sebelum raya.  Best memang best.. sebab dapat kumpul bukak poser reramai.  Pastu TokMa pulak masak best-best.. memang best lah.. (baper kali best daa..) tapi sebab tak der sorang pun yang nak tolong shot gambar.. jadi la tak best. Huhuhu.

Pagi raya.. Papa, Tokma dan AyohLong (abg ummi) sekali dengan Ahmad dan Amru.. anak MokNa.. pegi sembahyang raya kat masjid.  Sementara tu, kita-kita yang ada kat umah.. pepandai ler siapkan apa yang patut.  

Yang tak baper bestnya.. pagi raya tu.. si Isa demam panas.  Hish.. risau gila masa tu.  Gile kentang panas dia.. Dah siap bersampin bersongkok bagai.. sudahnya baring jer.. siaaan sangat kat Isa.  Tunggu Papa balik dari sembahyang raya.. ummi ajak Papa pegi carik kedai runcit yang bukak.  Nak cari Cool Fever ker.. ubat demam ke apa-apa la... kat umah TokMa takder la plak stok.  Klinik memang ler confirm tak bukak pepagi raya tu.

Dah beli.. bagi si Isa makan ubat.  Biar dia tido dalam bilik.  Masa tu nak bergambar ke apa.. tak der mood dah.  Sebab tak cukup korum.  Last-last ummi bagi si Ayeh jer yang pegang camera.. Pepandai dia lah. Tapi.. mentang-mentang ler ummi takde mood bergambo.. budak bertuah tu langsung tak amik gambo ummi.  So memang takder ler gambar raya ummi hari tu.. Hampess sungguuhhsss!!

Sebelum tu.. sesi bersalam-salaman sesama kita.  Ummi macam biasa la.. kalau salam-salam ni.. memang tak reti nak nangis-nangis.. ke ummi ni takder perasaan.  Salam dengan Papa pun boleh gelak-gelak lagi.. padahal.. tak tau diri tu boleh tahan banyak dosa dengan papa tu. heheheh... Ampun yer Pa.. 

Tak lama lepas tu.. rumah jadi meriah dan penuh gila.  Abang-abang dan kakak-kakak ummi datang beraya dengan keluarga memasing.  TokMa masak nasik minyak jer raya tu.  Tapi tak sempat ke tengahari dah licin. Huhuhu.

Okeh kita layan gambo raya yang takder pun gambo ummi ni dulu.. Huhuhu.

 Abang Ayeh tengah duk melayan Cik Mek Maryam..

 Amboii.. apa ler topik isu tu.. sampai jebih-jebih mulut Kak Yam.. macam panas jerr... heheheh

 CikNgoh (baju coklat) kalau dah borak dengan Kak Izan.. sampai muncung-muncung..

 TokMa lagi sorang.. serius sungguh duk bercerita.. sampai senget-senget mulut haa...

 Abang-abang Ummi.. Pok Kamal dan PokBir..

Apa CuJa tengoh dok kelentong tuuu... caya la sangat.. huhuh... 

 Cik Mek Maryam dengan baju kurungnya yang leher baju nampak segala lurah.. hahaha.. cekci la Yam..  KakYah terbuat besar pulak leher baju Cik Yam..

 Helleh.. konon candid ler tu.. budak pasan AKIM AF... huhuhu

 MokNa dengan Aina... dah macam kembar pulak dengan Maryam.. cuma Maryam tua 3 bulan jer dari Aina.

 Penat sangat Kak Yam kt belakang sampai boleh terlelap.. PokBir tengah duk menggomol si Mek Maryam.. 

 Gambar ni dah cantek.. tapi Ayeh.. ko fokus abah ko ker.. ko fokus bekas nasi kat belakang tu...

 Kat belakang.. Abang Ahmad tengah duk melayan cik Mek Maryam.. Ni PokBir lak.. tak tau naper la pulak jadi cenggitu... hahahah..

 Mentang-mentang ler umah TokMa luas bagaikan masjid.. kang main lagi ko ukur tapak yer Cik Yam.. tak penat ker? hehehe

 Memang tak reti duk diam ler anak dara sorang ni.. berjaaaaalan jer keje dia.. huhuhu..

 ni sapa amik gambo ni ... sian CuJa.. sekerat jerrr.. huhuhu..

 Maryam dengan rambut pokok kelapak.. hahaha

 Silau kejap mata masa amik gambo nih... haii.. dah besor-besor anak PokBir yer...

 memasing tengah duk melayan juadah raya... Abang Mie.. tak tengok kiri kanan nampak.. hehehe

 Haa.. ko.. dah topless dah si Aina.. kepanasan.. Hahaha

 Keluarga Hijau PokBir dan MokYam

 Hero-hero PokBir..

 Anak-anak lelaki dan menantu lelaki.. dan cucu-cucu lelaki dan cucu menantu lelaki Arwah Haji Mustafa Abdullah.. eh.. cicit lelaki pun ada gak tu.. eh.. ni sumer yang lelaki.. yang pompuannya mana.. hampess sungguhss..

Eh.. ada jugak sekeping gambo ummi... tapi ini jer la pun... alaaahaii... sadiss sungguhss..

Lepas tu.. besoknya Raya Kedua.. dalam tengahari camtu.. Papa gerak balik ke KL sebab besoknya Papa kena keje dah.

Petang seketnya, CikNgoh minta kita-kita ni pakat-pakat datang tulung dia kat kedai.  Raya kedua dia dah bukak kedai.  Sebab raya.. so tak ramai pekerja dia yang datang keje.  So kita-kita la yang kena tolong sebab tak cukup kakitangan.  Customer.. mak aai.. giler kentang ramai... Maryam kejap okeh.. kejap nak dengan ummi jer.  Ada tu siap berdukung Maryam pegi amik order customer... lawak sungguhss.  Sama ler jugak dengan MokNa.. berdukung dengan si Aina.  Customers boleh gelak-gelak tengok. Huhu.

Musa dengan Isa.. dah jumpa sepupu sepapat dia.. memang tak hengat orang dah.  Nak-nak lagi boleh main dekat beach.  Kedai CikNgoh ni sebenarnya kedai makan TokMa yang tepi pantai tu.. dah diberi ke CikNgoh uruskan.. TokMa dah pencen.  Rehat jer kat umah.  Budak-budak nasib baik ada bibik.. leh tengok-tengokkan.. kalu tak.. memang ke laut ler sudahnya tuu.. Orang tak pernah jumpa laut la katakan..

Gambor sekeping haper pun tak sempat nak amik. Tak dan ehh... customer tak berenti-renti masuk.. siap ada yang merajuk lari lagi.. sebab tak sempat nak gi amik order.  Last-last.. pukul 1 pagi baru lah reda.  Dekat kul 2 jugak ler balik umah.  Nasib Maryam tak meragam sangat.  Tido jer kat gendongan bibik.  Alhamdulillah.. rezeki CikNgoh musim raya ni.. dengar TokMa citer.. jualan raya kedua saja hari tu.. cecah jugak lah dekat RM4 ribu.. CikNgoh baik hati.. bagi ler duit raya lebih seket kat anak-anak sedare dia.  Apa taknya.. si Amar yang tiga tahun tu pun.. siap tolong angkat gelas pinggan kotor lagi. Haha.  Mak-maknya ni.. takder apa pun... tolong apa-apa yang termampu jer lah.  Duk umah pun tak gi mana pun.  Dah kete memasing laki bawak KL.. nak berderap ke mana.. hehe.

Okeh.. abih citer kat kedai.  

Raya ke empat.. Kak Zah, kakak ummi nikahkan anak sulung dia si Anis.. satu-satunya anak dara Kak Zah.  So tengahari lepas zohor.. bawak TokMa sekali pegi umah Kak Zah tulun apa yang patut.  TokMa la yang tolong kat tempat masak-masak.  Ummi naik atas.. tengok apa yang tak siap lagi.  Jugak tolong apa-apa yang patut jugak lah.

Lepas Asar.. kitorang balik dulu.  Nanti lepas maghrib datang lagi untuk majlis nikahnya.

Malamnya.. kitorang terlambat seket.  Biasalah nak siap dengan bebudaknya.. Pastu bilik air nya yang terhad.  Pastu CuJa nya yang bersiap mengalahkan pengantin... akhirnya kitorang sampai sana.. dah tengah baca khutbah nikah.  Alhamdulillah, Azmi dengan sekali lafaz.. Kak Rnis dah sah jadi bini orang. Tahniah KakRnis..

Ummi bawak jugak la camera nak shoot. Tapi bila tengok photographernya cam hebat2 belaka.. so ummi cam segan ler pulok.. Hehe.  Tapi takper.. gambo banyak dalam camera si Jaa.. anak sedare ummi yang sorang tu.  Nanti tunggu dia upload kat FB.. ummi cilok la sana.

Besoknya hari kenduri.. lagi sekali kitorang sampai lambat.  Ngokkk betul.. Pengantin dah siap sanding apa bagai.. kitorang baru terhegeh-hegeh sampai.  Macam orang jauuh.. padahal tak sampai sekangkang kera pun jauhnya..  Sampai-sampai tengok orang tengah ramai.  Ummi tolong-tolong clearkan mana-mana meja yang dah takder orang.  Eh.. Menteri Besor Terengganu pun ada... kang main lagi Tok Ma dengan Tok Su borak dengan dia. Bukan orang lain pun.. anak sepupu ke hape ntah dengan arwah Tokki aka Ayah ummi.  Glemer jugak MB tu.. kejap-kejap ada orang datang nak bergambo.. ekkekeke..

Ummi memang tak bawak langsung camera. Yer la.. dengan terlambat nyer apa sumer.. memang tak ingat dah.. So lagi sekali.. gambo sumer ada dalam camera si Ja.  Eh, Ja ni... lambat ler pulok upload kat FB.. hehehe.

Okehla.. layan jer la gambo mana yang ada dengan ummi nih.  Gambo pengantin ummi cilok dari FB tuanpunya badan. Huhu. Nanti ada lagi.. ummi upload lagi yer....

Okeh gambo2 pengantin ni ummi amik dari website Official Photographer KakRnis.. cantek-cantek dia shoot.. Nak tengok lebih lagi.. leh la click kat website dia tu.  Nama dia haziq saharuddin.  Tapi ada jugak yang ummi amik dari FB kakRnis sendiri. Tu shot by kita-kita jer laa.. hehe.

 tengah duk makeup... huhu.. sorry MokPa dok dang nak joinn..

 cantek kan baju KakRnis... dah Maknyer pandai jahit... memang lerrr.. hehehe

 Menantu sedare.. cececeh.. nak jugak menantu tu.. hahah..baik budaknya.. Nama Azmi.. ummi tak sempat nak kenal rapat lagi.. takper la.. nanti duk dekat klang jer.. KakRnis leh datang umah MokPa yerr..

 KakRnis ni ler.. antara anak sedare faveret ummi.. time-time dia baby.. selalu ummi suwuh arwah Tokki aka Ayah ummi kidnap dia bawak balik umah.. suka gomol2 dia.. dah besaar dah dia.. dah jadi bini orang dah pun.. huhuhu..

 aik.. yang belakang lak cam over.. tak sabo ker dah Shahrul ooi.. belajar biar abih dulu.. ekekekke

suka gambar ni.. sempat lagi si Azmi kerling tu dalam duk gelabah ngadap Pak Imam.. 

 ambooi.. bersungguh-sungguh dia.. tu la.. masalah bahasa susah seket.. mana taknyer.. pengantin lakinya orang jawa kelang.. pak imamnya pekat barat cakap loghat terengganu.. haha

kakRnis.. dikelilingi askar-askar dan Jeneral besarnya yang tersenyum gembira... 

 Ya Allah. Budak bertuah nih.. celah ni pun sempat ek ko Long.. siap terjelir tu.. gambo apa yang ko amik tu ha?

 KakRnis dan Azmi disamping keluarga... lahaai.. KakZah.. selalu tak pandang camera.. huhu

sama cantek.. sama padan.. MokPa doakan semoga berbahagia ke akhir hayat.. cepat-cepat ada baby tau.. hahaha

 haa ni la.. Dato' Mat Said.. MB Terengganu.. sempoi jer dia kan... berhati rakyat sungguhsss...

Gambar ni ummi cilok dari FB kakRnis.. ni lepas sanding.. dorang outdoor photoshoot kat Jeti Marang..



Okeh.. yang bawah2 ni pulak dari camera ummi... tak tau sapa amik... tengok2 ada dah.. belasah jer lah..


 Ni sorang lagi sepupu si Maryam.. Iman.. anak PokSuRi aka abang ummi... sebaya dengan Maryam.. cuma beza satu hari jer.. Ummi beranakkan Maryam dulu.. esoknya baru CuMa beranak pulak.. hehehe.. macam berjanji2 pulak kan.. eheheh

 Amboii.. kemewwwet senyum dia  duduk dengan Kak Sara.. sepupu dia jugak.. anak sedare ummi ler..

 akhirnya ngam jugak dia dengan Kak Sara.. setelah baper kali cubaaan memujuk nak amik.. huhuhu..

 okeh.. semua pandang camera.. satu.. dua.. tiga.. senyuuummm!!

 amboii.. kang main manja si Maryam dengan Kak Sara yerr..

 MokNgoh aka KakSiah.. yang tak tido malam.. nak siapkan baju pengantin dan dayang-dayangnya... 

 eh.. ada jugak gambar si Isa ni.. baru baik demam.. tapi balik malamnya.. panas balik... alahaaii..

 ish..serabai nyer rambut ko dik... anak sapa la ni.. huhuhu

 Dik.. naper wat mulut cam tu... ummi lempang kang baru tau.. hahaha..

 waah.. PokBir siap jadi mandur lagi.. duk arahkan anak-anak buah masuk telur dalam kotak.. huhu..

 masing-masing tengah sibuk dengan muka masing-masing sememeh kang main... nasib gambo ummi tadop.. kalu tak laaagi tak sememeh.. huhuhu

 amboi Long.. auuwwww gitu.. hahahha

 abih orang dikerahkan buat keje.. even pengantin tak baper nak baru.. yang baju oren tu pun kena jugak.. Eh.. bininya si RG mana pulak?? Huhuhu

 sesi rasa merasa.. eh.. masin la.. eh taklah. okeh dah ni.. eh.. taruk aji sikit kot.. hahahhaha

 si cilik Iffah.. anak si Ja.. cucu sedare Ummi.. orang kuat Tranang ni.. Tranung + Penang.. loghat tranung dengan penang.. belasah campur.. hahahha

 uikksss.. sapa ler yang amik gambo ni.. 

 eh Long.. tak kire tempat.. pantang nampak lense.. jadik ajerr... dasarr... huhhuhu

 TokSu aka Mak Sedare Ummi.. tengah perah santan pakai mender alah tu.. sambil diperhati oleh TokMa.. nampak kaki jer TokMa.. tak tau la sapa amik gambo nih..

 TokMa tolong letak santan tu bawah kayu tu.. lepas tu.. TokSu pun duduk atas tu.. first time jugak ler ummi tengok mendalah nih.. huhuhu..

 Toksu tak puas hati.. di tekan-tekannya lagi.  Untuk makluman.. hanya saiz seperti Toksu dan TokMa saja yang boleh duduk atas kayu tu.. kalau tak.. santan tak baper nak kuar.. hehehe

 aksi mengacau gulai daging.. sapa ni yerk.. sedare-sedare belah abgRazak aka suami KakZah kot...

KakLong.. anok PokHalim.. tengah sibuk sembat baju nak pakai majlisnya esok.. nasib sempat.. huhuhu...


Okehlah.. giler kentang panjang entry kali nih... lantak lah.. janji dah hapdate.. huhhuhu

















1 comment:

  1. amboihhh nk abes baca entry ni smpai 8hr sy duk sni. hahaha
    btw, meriahnyeeeeee
    lawo pengntin pempuan,
    ade lubang kt pp

    ReplyDelete