Friday, August 5, 2011

Day 4..Waahh.. aku suke.. aku suke...!!

Rasa cam kembang kempis hidung ummi pagi tadi. Haha.
Sebelum gerak pegi ofis, ummi gatal-gatal saja pegi timbang berat.  Patutnya Isnin ni la kan.  Tapi dasar tak tahu nak sabor.. memang macam tu. Haha

Waah... tengok-tengok berat ummi dah 67.8kg dah.. Yeayy.. bergerak la jugak akhirnya..
4 hari berpuasa turun 1.4kg.. okeh la tu kan.  Karang turun berkilo-kilo... lain pulak citer nya.. Hehehe

Takper.. nanti Isnin ni tengok.. ada penurunan lagi tak.. harap-harap konsisten ler sampai ke target berat ummi.  Nanti ummi siap taruk gambar lagi utk entry tu. Hehe

Hmm.. apa ek ummi buat nak bagi turun tu ek.. Ummi start-start first day puasa.. dah 'raya' tapi ummi tetap teruskan puasa macam biasa.

Time bukak puasa.. ummi cuma amik kurma dalam 5 ke 6 biji.  Pastu ada lah ratah lauk sikit-sikit teman Papa bukak puasa.  Nasi memang ummi tak jamah langsung.  Eh, tak lapar ker? Lapar la jugak.. tapi takder lah tahap yang kronik.  So bila lapar jer.. ummi amikla kurma sebiji dua.. dengan air kosong.  So okeh lah kan.

Sahur pun sama.  Kurma banyak-banyak. Pastu air kosong pun banyak-banyak. Nasib ummi suka kurma.  Kalau tak.. mau termuntah. Haha.

Susu maryam camner pulak?  Alhamdulillah.. agaknya sebab makan kurma kot.. so maintain jer.  Cuma ummi tak ngepam dah lah.  Maryam sekarang duk minum stok EBM yang ada tu.. cuma time dengan ummi memang direct breastfeed lah.  Takmoh dia minum botol.  Menjerit-jerit marah kalau suwuh habiskan baki susu yang tinggal kalau kebetulan ummi sampai awal.  Nak jugak direct kilang susu dia terus.. Haha.  

Insyallah.. stok EBM tu boleh tahan la sampai hujung bulan ni kot.  

Tapi masa tu Maryam dah setahun.. minggu depan jer pun. Hari Rabu. 10 Ogos  ni.. genap lah setahun usia Maryam dan usia penyusuan Maryam.  So by the time ummi nak sambung balik ngepam dah kurang susu.. takpe lah.. ummi puas hati dah.  At least kalau tak exclusive pun.. ummi masih akan terus direct breastfeed Maryam.  Cuma nak kena topup dengan susu formula la time ummi pegi keje.  Tapi apa-apa hal pun.. tu semua kuasa Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.. tiba masa ummi nak start perah balik.. susu jadi banyak siap boleh buat stok balik.. sapa tahu kan.  Insyallah. Aminnn.

Okehlah.. ummi nak sambung prepare semua bahan-bahan untuk ummi berbengkel kat Seremban Isnin nanti. Citer pasal bengkel.. ummi citer next entry okeh.

Untuk bakarkan lagi semangat ummi.. ummi tepek gambo lama ummi.  Biar lagi berkobar-kobar. Haha. Layannn..








14 comments:

  1. perghhh lawo header?? cisss bikin gua jeles neh!!

    ReplyDelete
  2. nano:
    heheh.. tengkiu.. tengkiu..

    dah dapat lum tshirt nya... amik la gambo mika pakai baju tshir tu.. tepek kat blog yer.. laju2 la sket..
    hahahah

    ReplyDelete
  3. wahhh tahniah atas penurunan...
    sy pun btekad la nak join u all posa hehehe...

    Gud luck, semoga target tercapai :)

    ReplyDelete
  4. WAHHHH..BERJAYA JUGAK YEK..OK LA NNT BALIK RAYA SY NOK TGK MAKIN KURUS LA COMPARE HARI TU...JELES2..NAK KURUS JGKKK...DOH BAJU YG SUH KAK YAH JAHIT MESTI JADI BESOR LA BILA KAK PA KURUS..

    ReplyDelete
  5. Conchita:
    thank you..hehe
    gud luck to you too. okeh

    KakRul:
    maseh.. maseh..
    doa2kan lah kakPa weh..
    Owwoh baju raya tu.. kita kecik ar muler... eh.. bile nok siap deh? tak tanya pun kak Yah lagi.. hahaha

    ReplyDelete
  6. Awak, rugi awak letak gambaq tuh wak...
    Dah nampak rambut lah...
    Cepatlah buang sebelum 'bertambah' apa yg sepatutnya 'berkurang'
    (syaring is caring,dear..)Lv U

    ReplyDelete
  7. Haris Zuhaina:

    Oh ye ker.. Huhu
    Gambar kurus yang tu je yang ada tadi..
    takpe.. takper nanti saya carik gambo bakor semangat yang lain tuko yang ni.

    syukran jazeelan... :)

    ReplyDelete
  8. lawo la kak ima..ini time bile ni kak? ingat artis mane td..hehe

    dasat ahh akak x makan nasi. kite mcm cam bese jer. seb baek ade gak turun. hihi

    ReplyDelete
  9. Ena:
    hahah.. kembang kejap..
    ni gambo 2 tahun lepas.. thn 2009..
    tak tahu la buleh ke tak lagi nak jadi cmni.. hahaha

    akak memang kena skip nasi utk permulaan nih... kalau tak.. memang tak gerak langsung ler.. heheheh

    ReplyDelete
  10. ke tama:cantik header ;-)

    ke dua:tahniah dah turun berat ..saya juga entah bila..rasa badan dah ringan tak belum jumpa penimbang so x tau dah turun ke belum

    ke tiga..cantik lawa gambar lama tu

    ReplyDelete
  11. mama irfa:

    cantek ker header.. cam serabut la pulok byk2 kali tgk.. hahaha

    mekasih.. jauuh lagi perjalanan ni.. tak leh nak cakap pe lagi.. mcm2 buleh jadi.. hahaha..
    mama irfa ni.. ummi bayangkan kecit jer org nyer.. ye tak?

    hahaha...
    mekasih... lawo ker.. kembang kejap.. ekekek

    ReplyDelete
  12. Wahhh... Berat bdan da turun ek??
    Bgus2! Sy ni rasa mcm da berat je bdn... Peha bergesel la bila jalan

    ReplyDelete
  13. Wah.. boleh join ni..
    Sama laa.. tengah berdiet jugak ni
    tapi banyak lagi nak kena turun banding ima ni..

    Tapi gambo tu memang cantik lah..

    ReplyDelete
  14. jawapan tentang 'kecik ' tu sgt jauh menyimpang..

    sekarang dengan tinggi 164 dan berat 69 kg..cer bayangkan?

    harap dapat turun kepada 60kg

    ReplyDelete