Thursday, August 25, 2011

Selamat Hari Raya.

Mood bekerja dengan mood nak berblog.. dah takder dah..
Sekarang ni mood raya makin berkobar-kobar.. silap2.. nak  ajak Papa balik Trg hari ni jugak. Haha.

Ummi sekeluarga akan bertolak balik lepas sahur pagi Sabtu nanti.
Rasanya esok.. ummi dah tak hapdate dah kot.. ntah datang ke idak ofisnya esok. Haha

Kesempatan ini, ummi nak memohon kemaafan seandainya ada yang ummi terkasar bahasa..
Kepada yang dah start nak balik kampung tu.. drive elok-elok.. semoga selamat sampai..
Akhir sekali.. selamat menyambut Aidilfitri. Maaf zahir dan batin..






Tuesday, August 23, 2011

Berakhir sudah Ekslusifnya.... (Perjalanan Penyusuan Ibu)


Photobucket

Hari ini.. tanggal 23 Ogos 2011
Cukuplah 1 tahun 1 minggu 6 hari...
Ummi menyusukan Maryam secara ekslusif..
Tanpa campur mana-mana susu formula..

Pada tarikh hari ini juga..
Untuk buat pertama kalinya..
Maryam diperkenalkan dengan susu formula...
Ikotkan memang sedih sangat-sangat..

Stok ummi yang ummi duk buat selama ni.. semalam last
So hari ni.. Maryam mula diberi susu Dugro 1-3..
Alhamdulillah.. tadi ummi call tanya bibik
Maryam boleh terima dan minum dengan baik..
Risau jugak kalau dia xmoh minum susu formula tu.. mana nak carik stok lagi..
Nak perah memang tak sempat dah..

Tapi Ummi tetap akan breastfeed Maryam bilamana Ummi ada bersama Maryam..
Tak kira lah.. time kat rumah ker.. keluar berjalan ker... Ummi hanya akan direct breastfeed Maryam saja.
Takder nak bawak-bawak bekal susu ke apa... unless Ummi takder bersama time tu.

Insyallah..
Selepas raya nanti.. ummi akan cuba sambung balik sesi mengepam setiap hari
Mudah-mudahan rezeki Maryam masih murah.. hingga sempat lah ummi nak buat stok balik.. Aminnn..













Tong nak isi baju....

Waah.. rasa macam sekejap gila..
Rasa baru jer masuk bulan poser.. tup-tup.. minggu depan dah pun raya..
Masa kecit-kecit dulu.. waah kang main seronok biler dekat nak raya..
Tapi biler dah tua nih..(sedor diri lak tu..) rasa cam sedih pulak.. hmm..

Ummi tahun ni beraya kat kampung..
Lama tak lama.. seminggu jugak la kat sana nanti.
Sabtu lepas sahur kitorang gerak dari rumah..

Ni tengah pening ni nak packing baju.
Ummi sebenornya malas nak packing baju masuk beg.
Nanti sampai kampung nak kena susun masuk almari.
Kalau main amik je dari dalam beg.. memang kucar lanar la wehhhh...

Last-last dapat idea camner nak setel mender ni.
Ummi ingat nak ajak Papa gi Tesco Kajang la esok..
Nak pegi carik tong / kotak plastic yang bertutup tu.

Beli tiga tong ke.. 
Satu untuk Ummi dengan Papa
Satu untuk Musa dengan Isa
Satu lagi untuk Cik Mek Maryam.. waah.. kang main.. satu tong dia sorang.. ekekeke

Senang sikit pakai tong nih..
Lipat-lipat baju masuk dalam tu..
Sampai sana tak payah punggah masuk almari..
Kira dah macam almari bergerak la .. hahaha

Okeh lah..
Ummi nak sambung keje pulak la yer.. hehehe


Photobucket
Ini ler kotak  yang macam ummi nak tu... okeh tak.. Gambar dari google.








Monday, August 22, 2011

Kena Sound dek Kak Yah... Sebab Baju Nak Kena Alter..

Hahaha.
Tajuk macam nak kena lempang jer kan.
Tapi sebab dah tak tahu nak taruk tajuk apa lagi dah.. Belasah jer lah.

Sabtu hari tu.. ummi dengan budak-budak and of course ler.. bibik sekali.. pergi umah Kak Yah.
Kak Yah ni sepupu ummi.   Dengan dia lah, ummi hantar tempah baju raya ummi, bibik dan budak Maryam tu.  So baju dah siap.. pegi la kitorang ke sana nak amik baju.

Sampai sana, KakRul pun ada sekali.  KakRul ni adik Kak Yah.

Masa testing baju.. sekali semua baju ummi besor-besor belaka.  Kak Yah tak puas hati.  Sebab masa amik ukuran hari tu, dia memang dah ukur betul-betul lah.  So Kak Yah ukur balik. Waaah.. memang banyak beza la ukuran hari tu dengan ukuran yang baru.  Ummi kembang lah sekejap. Haha.  Ukuran yang memula tu amik sebelum puasa.

Kak Yah siap tanya.. naper la kurus.. dah nak  kena alter balik. Haha. Ada pulak camtu.. ekekeke.. KakRul dengan Kak Yah tak puas hati.. sebab ummi susut banyak.  Ummi cakap la.. memang ummi disiplin diet betul-betul bulan poser ni.  Nasi memang ummi tak jamah langsung.  Tu agaknya yang cepat turun tu.  Tapi sebelum jumpa Kak Yah.. ummi tak rasa pun susut banyak.  Setakat ada certain-certain baju lama yang buleh pakai tu ada lah.

Kak Yah nak alter betul-betul.. memang tak sempat lah.  Banyak lagi baju tempahan yang dia nak kena siapkan.  So Kak Yah alter ala-ala jer.. biar tak nampak sangat besor gedabak nyer tu.. nanti lepas raya hantar balik.. baru Kak Yah nak alter betul-betul.

Balik rumah.. ummi timbang berat.  Sekali tengok dah 64.8kg.  Waaah.. gembiranya hati ummi!!  Kembang setaman ler ummi time tu.  

Tapi pagi tadi.. sebelum keje, ummi timbang lagi.  Sekali dah jadi 65kg.  Haha.  Tapi takper la.  65kg tu pun dah banyak dah tu turunnya.  Kira dalam 22 hari poser.. ummi turun 5kg lebih kurang.. Okeh la kan.  Memang ler target nak 60kg menjelang raya.. tapi kalau dapat turun separuh daripada tu pun.. dah okeh sangat2 dah.  Nanti teruskan jer la diet ni sampai lepas raya.. sampai dapat cecah target berat yang ummi nak.  Insyallah.

Okehlah, ummi nak sambung kerja.  Lastly.. tatap la gambo yang buat ummi sampai ke saat ini.. tersengih-sengih sampai ke telinga. Hehe.

Photobucket
poyo tak ummi... siap tangkap gambo tu.. nota ukuran Kak Yah.  Nak buat kenang-kenangan.. Haha


Photobucket
macam tak percaya jerr tengok berat ummi nih.  Baper kali turun naik ntah.. Hehehe

Friday, August 19, 2011

Hissh.. berderauu darah kejap..

Semalam lepas masak-masak untuk berbuka puasa, ummi tidokan Maryam.  Lepas tu, tinggalkan dia dalam bilik atas katil.  Ummi lepak kat hall dengan bibik sambil tengok Indahnya Iman kat Astro.  Masa tu ada lagi dalam 20 minit kot nak berbuka puasa.

Abang-abang dia macam biasa lah.. melompat sana sini.. terjerit sana.. terpekik sini.  Dah cakap jangan bising.. adik tido.. hmm.. sepatah haram pun bukannya nak dengar.  

Pastu tak lama.. dah azan.  Tengah sibuk-sibuk nak bukak puasa.. sekali.. eh.. terkedek-kedek Cik Mek Maryam kuar dari dalam bilik.  Dengan muka tersengih-sengih.. Ya Allah, ummi dengan bibik semua terkejut.
Eh, camner buleh turun katil nih.  Katil tu boleh tahan tinggi jugak lah. Rasa nya paras leher Maryam kot.  

Ya Allah, nasib baik lah pandai turun.. tak jatuh.  Memang berderau darah kitorang.  

Lepas daripada tu, Maryam sibuk lah nak panjat katil lagi.  Mengada. Tak ingat dia tu kaki pendek tak sampai nak panjat.. menjerit-jerit la dia mintak tolong.  Dah sampai atas.. eh.. eh.. gedik lak pulak nak turun.  Ummi perati jer dia.  Rupanya dia turun.. hulur bontot dia dulu.. baru lah kaki.. pastu terkonting-konting kaki dia nak cecah lantai.. comelll sangat. Haha.  Lepas tu, dah dapat turun.. mak aaai.. sengih diaa kang main lagi.. macam dapat apa jer.. Hahaha.

Lepas ni, pesan kat bibik.. memang tak boleh tinggal sorang-sorang dah kat bilik.. bahaya.. takut jatuh katil walaupun dah pandai turun sendiri.

Okehlah.. ummi nak sambung keje. Oh yer.. alhamdulillah, bonus dah dapat dah. Awal-awal lagi dah transfer bagi kat Fitrina untuk tukar duit raya. Huhu.  Tahun ni, duit raya hanya singgit jer sorang-sorang.. tak kisah la, anak sedare ker.. anak jiran ker.. semua sama.. tak lebih.  Tapi depends gak.. kalau mak-mak dia bagi lebih.. in return.. lebih ler jugak... Hahaha.. Dasar ummi nih.. lempang baru tauu!!




Thursday, August 18, 2011

Khatam Jugak Ramadan Kali Ini.. Alhamdulillah..

Setiap hari waktu lunch hour sebelum Solat Zohor
Ummi join geng tadarus kat ofis baca AlQuran
Tiap hari memang tak miss.. even datang bulan pun..
Cuma time pegi bengkel hari tu, memang tak dapat la kan..

Alhamdulillah.. syukur yang teramat sangat..
Hari ni, kitorang semua dah khatam dah.

Ummi kalau baca sendiri-sendiri kat umah
Memang takder nya nak abis.. baper kali ramadan dah.. huhu
Selalu skip-skip.. mana nak khatamnyer..

Insyallah next week,
Untuk rai kita-kita nih yang dah khatam..
adalah seket majlis berkhatam..
alaa.. setakat collection dan sumbangan dari geng tadarus..
boleh la kan...

Haa.. dah khatam ni
Ko jangan lak tak moh baca langsung dah ummi oii!
Nak-nak 10 malam terakhir ramadan nanti
Biler lagi nak cari malam Lailatul Qadar..

Sempena itu
Ummi doakan kepada semua muslimin muslimat sekalian..
sama-samalah kita mengambil peluang di bulan yang mulia dan penuh keberkatan ini
untuk menambah segala amalan demi mendapatkan keredhaan Allah swt.
Aminnn.














Chesss.. Ke Lauut juaaa...

Tadi datang ofis.. waah.. kang main bersemangat.. berkobar-kobar..
Sekali sampai ofis.. terus mode terjun ke lauuut...

Hampes tulll..
Ingatkan hari ni dapat... sekali esok ler pulak..
Memula tadik check kat akaun.. tengok.. eh, naper takder lagi.
Aaar.. sudah, ni mesti keje Maybank lagi nih.. lambat masuk macam bulan lepas..

Sekali.. rupanya memang yer masuk esok..
Bukan hari nih.. ek elller...

Okehlah.. nak buat camner kan.. 
Esok pun esok lerr.. 
Haa..jangan esoknya takder lagi sebab Maybank punya hal.. sudah..
Kalau tak.. ada karang Maybank yang terbako... HAHA!!





Tuesday, August 16, 2011

Haaii.. sukenyer dalam hati...

Haha.. tajuk tak boleh blah!

sebenarnya bukannyer penting pun.. tadi ingat nak letak kat notakaki kat entry sebelum ni.  Tapi emosi sangat masa nulis tu.. langsung terlupa. Haha

Hari ni, ummi dah boleh pakai balik baju kurung yang 3 tahun lepas.  Sebelum ni, try pakai.. sangkut kat bontot.

Yeeehaah!! Sukanyer dalam hati... sampai ler tersengih-sengih ke telinga. Hahaha.


Okeh.. dah.. dah.. ummi, jangan nak perasan lebih2.. sambung keje balik!

Sabor Jer La....

Semalam kan besday Papa..  So sms la Papa offer nak banjer makan.  Itu jer la pun. Nak bagi hadiah pe pe bajet takder.  Hehe.

Papa pulak kebetulan kena stayback ler pulak kat ofis.  So lepas duk berbalas-balas sms dengan Papa sampai ummi pun macam nak naik angin ler pulak.  Yer la, macam susoh bebenor nak decide.  Ngalahkan PM jer Papa nih.  Memang  ler Papa tak mintak... tapi macam tak best la kalau tak bagi apa-apa..  At least banjer makan tu pun okeh la kan.  Dah namanya sayang.. mesti la kena buat pepe jugak walaupun Papa asyik ler duk cakap.. 

"ima tak bagi pepe pun.. abg tau ima sayang abg" ek elllerr.... 

Sudahnya decide bukak poser lepas bukak poser.. haaa.. camner tu..? Haha.  Kitorang decide ummi dengan budak-budak dari rumah.. lepas bukak poser sekadar syarat dan solat maghrib.. kitorang gerak pegi Alamanda.  Papa lak gerak dari ofis.  Tanya Papa.. pukul baper Papa nak exactly gerak keluar.. sebab senang ummi nak bajet masa la kan.  Kang tersampai awal.. tercangguk ler plak kat situ.  Pastu dengan budak-budaknya.. haaii.. boleh pengsan nanti.

Papa kata, gerak jer lah pukul 8.  Sampai awal leh terus booking seat.  Eh.. booking-booking le bagai.. macam la exclusive sangat tempat makan tu.. padahal Kenny Rogers jer pun.. Haha.  So lepas siap solat apa semua.. dan-dan pukul 8.. terus la gerak. Sms Papa cakap dah gerak.

Sampai sana.. gila panjang nak queue utk dapat seat.  Haa ko, berlagak sangat.. haha.  Dalam pada tu.. Papa still tak reply sms pepe lagi.  Dah seated.. sms Papa lagi tanya kat mana.. tak reply jugak.  Last-last call tanya kat mana..  Laa. baru sampai tol MEX.. biar betul.  Takkan nak tunggu melangut kat dalam ni.  Papa cakap order je la dulu.  Papa makan jer apa yang ummi order.  Okeh lah.. order la apa semua.

Tak lama lepas tu.. eh, cepat benor makanan sampai.  Suruh abam Musa .. abam Isa dengan bibik makan dulu.  Ummi tunggu Papa datang.. nanti sian pulak Papa makan sorang-sorang. Sementara tu, ummi layan cik Mek Maryam.  Suka Maryam bila ummi suap  makaroni cheese.. abam Isa tak abih.. tak sedap katanya.. tapi ayamnya boleh pulak tinggal tulang jer. Haha.

Budak-budak dah habis makan dah. Si Isa dah start berlari-lari dah kat dalam tu.  Tapi still Papa tak sampai-sampai lagi.  Abam Musa mintak nak pegi kedai CD kat sebelah.  Nak tengok-tengok jer katanya. Okeh lah.. tapi tak nak beli apa-apa tau.. pesan kat dia.  Sudahnya dengan bibik-bibik keluar pegi duk luar.. sebab Maryam dah rimas semacam kat babychair tu.

Masa tu.. dah takder mood nak amik gambo ke haper dah.  Rasa cam hanggin jer.. dah ler lapar.. bukak poser tadi pun setakat air masak dengan kurma jer pun.  Sms Papa lagi tanya kat mana.. Katanya dah sampai  stesen minyak belakang Alamanda.  Okeh lah.  Kuis makaroni cheese Isa yang tak abih tu.. erkk.. tak boleh nak pegi la pulak.. muak.. Huhu.

Dah 20 minit dah.. still tak nampak bayang lagi.  Air ummi pun dah nak abih dah.  Isa duk berlari keluar masuk.  Pening kepala dengan dia. Huhu. Sms Papa lagi.. tanya kat mana.  Lorr.. tengah carik parking??  Dari tadi.. aduuhaii..  Ummi dah macam hangin dah.. tapi tak berani la nak sound ke haper.. weh.. derhaka weh sound-sound kat laki.. tak bau syurga weh nanti..  

Ummi pun sajer2 la sms tanya dia.. "tau ke tak kat mana Kenny Rogers ni.. karang nak mencarik satu keje la pulak."  Eh, dia jawab " tak tahu.." ssssss.. rasa cam nak hantuk jer kepala kat meja.  Tangan ni dah macam ketar-ketar jer duk type msg.."belah parkson.. depan pejabat pos.  Lama lagi ker?" Eh.. dia boleh jawab "Ha ah.."  Masa tu ingat nak mintak bungkus jer la.. giler lama.. dari pukul 8.30 sampai ke 9.30 tu wehh.. berasap bontot... nasib kerusi dia lembut.

Tengah duk pikir-pikir nak balik ke nak tunggu.. eh.. eh.. Papa boleh lak sengih kat belakang ummi. Ntah bila dia sampai ntah.  Sajer jer Papa tu.  Lepas tu.. apa lagi.. terus makan lerr.  Lapar wehh. 

Lepas makan.. dah settled bill apa semua.. tanya Papa nak terus balik ker?  Papa cakap dia penat.. tak larat.. balik umah jer la terus.  Ummi tanya Papa takper ke Ummi stay kejap.. sebab budak-budak pun tengah main kat situ.  Maryam pun tengah syok berlatih berjalan.. eh.. berjalan apa.. siap nak berlari lagi ada la.. huhu.  Papa kata tak per la, stay la.  So Papa gerak dulu balik.

Dekat setengah jam jugak la kot.. layan hero dua orang tu main menan kat situ.  Abih semua syiling dikorek hingga ke titisan terakhir. Haha. Maryam pun kang main lagi.  Terkekek-kekek gelak bila ngejor abam2 dia. Tak padan baru buleh berjalan.. siap nak kejar orang lagi. Hehe.

Mikirkan esoknya.. budak-budak ni sekolah.. so tak boleh lama.  Ajak dorang balik.  Berdrama jugak lah nak ajak balik.  Ikotkan Isa.. nak tido kat Alamanda jer dia. Haha.

Rasanya dekat pukul 11 jugak lah sampai rumah.  Sampai jer rumah.. budak-budak gi lari masuk bilik Papa.. nyanyi lagu besday untuk Papa.  Tadi masa Papa makan.. dorang kat luar duk berlari-lari.  Bila nak balik baru  tanya mana Papa sebab nak nyanyi lagu besday.  So jadik lah.

Alamak. Terpanjang le pulak entry nih.  Haha. Lantok lerr.  Sekian.











Monday, August 15, 2011

Heppy Besdayyy Papa..

Yupp!
Hari ini ialah birthday Papa yang ke 37.

Semalam Papa keluar pegi mamak. Balik tak tau pukul berapa. Ummi lak time tu dah jam pukul 11.40malam.. dah ngantuk sangat. Last-last ummi call jer papa wish 'happy birthday' in advance 20 minit. Hehe. Macam tak terbangun jer kalau nak tunggu wish tepat-tepat jam 12 malam.

Ummi, abam Musa.. abam Isa dan Cik Mek Mayam.. wish Papa 'A very happy birthday to you.  Semalam yo yo jer.. duk praktis nak nyanyi lagu 'Hepi Besday to Papa'.. last-last semua dah terbungkang tido. Hahaha.  Takper.. petang karang kita nyanyi untuk Papa yerr..

Ummi dan anak-anak doakan Papa sihat-sihat selalu.. panjang umur dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah.  Ummi doakan segala apa yang Papa tengah usahakan sekarang ni dipermudahkan oleh Allah. Amin.

Tak sempat nak beli apa-apa present untuk Papa.  Tak cukup budget pun yer jugak. Hehe.  Tapi takper, petang karang.. kita pi bukak poser kat luar yerr.. celebrate birthday Papa.  Ummi banjerrr.

Ummi.. abam Musa.. abam Isa dan Mayam.. love you veryyyyy the muchhhyyyy!! Mwaaaahhhh!!!

Besday Boy for today.. boy ker lagi.. hahahaha


notakaki:  patutnya kena hapdet timbang berat hari ni.. tapi mandangkan berat ummi dalam minggu lepas kejap naik. kejap turun.. pastu pagi tadi statik kat 66.9kg.. hmm... tak yah ler amik gambo bagaii.. haha.








Friday, August 12, 2011

Fuh.. Fuh.. Fuh.. amik napas.. amik napas..

Perghhh...

Memang mode dalam kebizian yang amat.   Tak berenti lagi dari pagi tadi.  Masuk-masuk terus ada mender nak kena settle.  Ni pun ada gak lagi.. tapi tengah tunggu email feedback.  Sementara tu, biar ummi celah update blog sket. Huhu.

Semalam ummi cuti.  Maryam cucuk untuk setahun.  Pastu citer pasal BCG dia.. confirm kena cucuk lagi sekali sebab yang ada tak menjadi.  Next month kena pegi lagi lah.

Diet ummi semalam terbabas la pulak.  Hampess betul.  Tu yang payah kalau cuti nih. Hehe.  Tapi berat still dalam 67.0 kg lagi... huhu.  Jangan ko naik lagi udah..

Eh.. okeh lah.. nak sambung keje. Bye




Wednesday, August 10, 2011

Maryam Zulfa.. setahun sudah...

(entry ni auto publish.. )

Yeayyy!!!

Hari ini genap cik Mek Maryam mencecah usia setahun.
Ummi bersyukur sangat-sangat kepada Allah dengan kehadiran anak dara ummi nan seorang itu. Dialah permata kami.. kesayangan abam Musa dan abam Isa... kebanggaan ummi dan papa. 

Alhamdulillah.. ummi berjaya menyusu penuh Maryam sehingga setahun.  Yeayy!!  Ummi dah dapat degree dalam breastfeeding journey Maryam.  Okeh lah kan.  Insyallah, ada rezeki Maryam lagi.. ummi akan teruskan sehingga ummi termampu.

Waah... bila dah setahun ni.. antara milestone Maryam ialah:
  • laju jer jalan.. Maryam dah boleh jalan since umur dia 11 bulan lagi.. suka kitorang tengok dia jalan.. terkedek-kedek.. hehehe
  • suka makan apa saja yang kitorang makan.. kadang-kadang pedas pun dia layan. Huhu
  • gigi dah tumbuh dua batang.. belah bawah.. heeeii.. suka geget time nenen... selalu la kena marah dengan ummi.. tu la.. sapa suwuh geget.
  • suka tolong bibik 'lipat kain'...bibik lipat-lipat... dia kirai-kiraikan balik.. tu feveret dia la tu.. hehe
  • dah pandai salam cium tangan.. cantek.. nanti leh la salam minta duit raya bebanyak yer Maryam.. ekeke
  • pantang dengar music ke apa.. bergoyang-goyang bontot.. haha
  • kalau dengar ummi atau papa marah abam2 dia.. ehh.. dia pun marah sama.. huhu
  • bila tanya 'sapa nama Maryam Zulfa...angkat tangan..' cepat-cepat dia angkat tangan dia..

Hmm.. apa lagi ekk.. tak ingat ler pulak.. huhu.

Tapi apa-apa pun, ummi doakan Maryam sihat-sihat selalu..Maryam jadi anak yang solehah.. cerdik dan pintar.. dan dengar cakap papa ummi dan abam2.. 

Nantilah lepas raya esok.. insyallah, ada rezeki lebih..kita buat makan-makan  sambut besday Maryam sekali dengan abam Musa dan Papa yer..

Happy first Birthday sayang ummi... sayang sangat-sangat Maryam tau!









Tuesday, August 9, 2011

setengah pun setengah laaah.. asal dapat..

okeh.. ummi nak update lelaju..
sebelum kul 7.30 dah kena gerak dah..
semalam nak hapdate.. tak larat.. pengsan terus lepas maghrib..

tapi dalam pengsan-pengsan tu pun.. 
sempat gak la telinga duk menangkap berita terkini..

yeayy!! Alhamdulillah..
PM baik hati.. nak bagi bonus setengah bulan kat semua kakitangan awam..
syukur sangat-sangat.. atleast ada la daripada takder kan...

okeh la.. nak gerak sekarang.. bye...









Monday, August 8, 2011

Nak Bagi Tau jer punn..

Waah.. giler awal ummi update blog hari nih.


Bukan per.. kejap lagi ummi akan bertolak ke Seremban.  Ummi kena join bengkel Hala Tuju kat sana.  Ummi kat sana 3 hari.  Tapi ummi tak bermalam. Ummi balik hari.  Kesian kat Maryam malam-malam nak nenen. Ummi berulang sana dengan Naza jabatan.  Mula-mula ingat nak kena drive sendiri tapi dah ada kemudahan transport.. guna jer la kan. Jimat duit. Hehe.  Ummi dengan few yang lain la.. bukannya sorang.  Gila ko sorang.. ingat ummi ni dekan.. ada orang nak antar jemput. Haha.

Eh.. sepatutnya ummi kena hapdet pasal berat ummi hari ni kan.  Tu la, tadi dah timbang dah.  Dah amik gambo dah pun.  Buleh pulak tertinggal nak kuarkan memory stick dari Nikon tu. Hampes tul lah.

Alhamdulillah..  berat nampak nya bergerak turun lagi.  Hari ni ummi timbang.. berat ummi dah 66.9kg.  Cukup memberangsangkan.  Takper.. memalam karang takder pepe.. ummi update masukkan gambar timbang pagi tadik.

Okehlah.  Nak pegi dahhh... byeee

Sunday, August 7, 2011

Hari ini.. 6 tahun yang lepas..


Enam tahun yang lepas.. pada hari dan tarikh yang sama hari ini.. jam 11 pagi di Hospital Serdang, Ummi selamat melahirkan si Musa Amri secara normal.  Alhamdulillah, semuanya dipermudahkan Allah walaupun mula-mula tu ummi macam blur lagi nak push dan teran macam mana.. well, first time kan.. mana ler tahu.  push.. push.. tak lepas... push.. push.. tak lepas.. last-last ummi dah giveup dah nak push sebab tak tahan sakit.. Papa yang ada sekali temani ummi time tu pun dah berpeluh-peluh.. Last-last misi tu tolong tekan perut ummi.. tolak si budak kecit tu kuar.. glupp.. dan-dan tu rasa cam lega gilerr.. tapi of course lah stitches memang boleh tahan banyak la. Hehe.

Macam tak percaya pulak.. Musa Amri yang dulu baby kecit ketuet.. sekarang ni dah besor dah.  Kalau dukung masuk bilik time dia tertido kat sofa.. rasa cam nak patah pinggang. Haha. Musa Amri sekarang suka nor menjawab kalau ummi marah.  Ada sajer la alasan dia.. sampai kadang-kadang tu.. ummi tak jadi nak marah.

Kalau berjanji dengan dia.. ummi tak boleh buat-buat lupa.. memang akan dituntut sampai ler dapat.. Mulut lak.. banyak tanya sungguh.. penat ummi dengan papa nak melayan. Sejak dah pandai membaca dan menulis ni.. abis sumer buku papa dia nak baca. Hehe.

Ummi minta maaf.. ummi tak sempat nak prepare apa-apa untuk rai besday Musa hari ni.  Tengoklah.. karang-karang.. ummi ajak papa pegi kedai beli kek kecik-kecik jer.. kita potong-potong kek kat rumah dengan kita-kita jer..

Ummi doakan Musa Amri membesar dengan sihat.. jadi anak yang soleh.. mendengar kata.. jadi abang yang baik pada adik-adik.. dan rajin belajar yer...

Selamat Hari Jadi yang ke 6.. Musa Amri!!  Ummi.. Papa.. Isa dan Maryam sayang abam Musa sangat-sangat tau!!





Friday, August 5, 2011

Day 4..Waahh.. aku suke.. aku suke...!!

Rasa cam kembang kempis hidung ummi pagi tadi. Haha.
Sebelum gerak pegi ofis, ummi gatal-gatal saja pegi timbang berat.  Patutnya Isnin ni la kan.  Tapi dasar tak tahu nak sabor.. memang macam tu. Haha

Waah... tengok-tengok berat ummi dah 67.8kg dah.. Yeayy.. bergerak la jugak akhirnya..
4 hari berpuasa turun 1.4kg.. okeh la tu kan.  Karang turun berkilo-kilo... lain pulak citer nya.. Hehehe

Takper.. nanti Isnin ni tengok.. ada penurunan lagi tak.. harap-harap konsisten ler sampai ke target berat ummi.  Nanti ummi siap taruk gambar lagi utk entry tu. Hehe

Hmm.. apa ek ummi buat nak bagi turun tu ek.. Ummi start-start first day puasa.. dah 'raya' tapi ummi tetap teruskan puasa macam biasa.

Time bukak puasa.. ummi cuma amik kurma dalam 5 ke 6 biji.  Pastu ada lah ratah lauk sikit-sikit teman Papa bukak puasa.  Nasi memang ummi tak jamah langsung.  Eh, tak lapar ker? Lapar la jugak.. tapi takder lah tahap yang kronik.  So bila lapar jer.. ummi amikla kurma sebiji dua.. dengan air kosong.  So okeh lah kan.

Sahur pun sama.  Kurma banyak-banyak. Pastu air kosong pun banyak-banyak. Nasib ummi suka kurma.  Kalau tak.. mau termuntah. Haha.

Susu maryam camner pulak?  Alhamdulillah.. agaknya sebab makan kurma kot.. so maintain jer.  Cuma ummi tak ngepam dah lah.  Maryam sekarang duk minum stok EBM yang ada tu.. cuma time dengan ummi memang direct breastfeed lah.  Takmoh dia minum botol.  Menjerit-jerit marah kalau suwuh habiskan baki susu yang tinggal kalau kebetulan ummi sampai awal.  Nak jugak direct kilang susu dia terus.. Haha.  

Insyallah.. stok EBM tu boleh tahan la sampai hujung bulan ni kot.  

Tapi masa tu Maryam dah setahun.. minggu depan jer pun. Hari Rabu. 10 Ogos  ni.. genap lah setahun usia Maryam dan usia penyusuan Maryam.  So by the time ummi nak sambung balik ngepam dah kurang susu.. takpe lah.. ummi puas hati dah.  At least kalau tak exclusive pun.. ummi masih akan terus direct breastfeed Maryam.  Cuma nak kena topup dengan susu formula la time ummi pegi keje.  Tapi apa-apa hal pun.. tu semua kuasa Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.. tiba masa ummi nak start perah balik.. susu jadi banyak siap boleh buat stok balik.. sapa tahu kan.  Insyallah. Aminnn.

Okehlah.. ummi nak sambung prepare semua bahan-bahan untuk ummi berbengkel kat Seremban Isnin nanti. Citer pasal bengkel.. ummi citer next entry okeh.

Untuk bakarkan lagi semangat ummi.. ummi tepek gambo lama ummi.  Biar lagi berkobar-kobar. Haha. Layannn..








Thursday, August 4, 2011

Tadop Kijo Doh kooo???

Haaa.. cmner, okeh tak header baru ni? Hehehe.

Keje banyak nak buat.. tapi biasa lah... kerja yang tak de kene mengena jugak yang dibuat. Haha
Okeh lah.  Nak sambung kerja..




Hot Mummy ke..???

Yer la hot..  hot ke haper.. macam nak kena penampor ada ler.. hahaha

Haa.. nak citer nih.  Pagi semalam kat ofis.. suspen kejap ummi. Ntah barang apa.. tak tahu la.. baru sampai untuk ummi.  Nak kata ada shopping online..takder la pulak.  Cek-cek tengok.. rupanya Tshirt Blogger untuk M.I.M yang sampai.  Pergh.. lama sungguh.. patut lah tak ingat.. hehe

Terima kasih bebanyak lah kepada Dayu dan Onniey. Dorang berdua la yang berkerja keras dalam menguruskan tempahan hinggalah ke penghantaran.  Walaupun ada masalah.. tapi korang cekap handling semua tu.  Caya la korang.. Next batch, jangan lupa ummi yer. Hehe

Balik jer rumah.. ummi suruh la tiga-tiga askar ummi tu mandi. Lepas tu terus sarung tshirt tu.  Waa.. cool giler nampak dorang bile pakai baju tu.  Even baju-baju tu macam ngam-ngam jer dengan badan dorang.. tapi takper lah.. atleast dapat la jugak pakai walau sekejap...

Mood memasing tengah okeh.. ummi apa lagi.. terus capai Nikon ummi.   Shoot sakan la.  Sampai ler dorang naik bosan. Hahaha.

Eh.. jom la layan gambar trio M.I.M posing dengan baju baru dorang.... harap jangan ada yang termuntah dah ler yer.. hehe


Model tak berbayar yang pertama.. Musa Amri


masih model yang sama.. tapi dari sudut belakang.. tak nampak nama tu..? hehehe


Isa Mahdi.. juga model tak berbayar yang turut serta setelah dikejong diminta oleh ummi


Isa.. dari sudut belakang.. eh.. bukan tahanan ISA yerr....


ini pula model yang termahal.. sebab nak kena bayar upah nenen dulu.. baru mood nak posing ada.. hahaha

sila baca nama betul-betul yer...


konon hensem ler tu... 


ni anak korea mana yang tersesat nih weh.. hahaha


mentang-mentang baru dapat kaki.. asyiiiiik ler nak berjalan.. sombong sungguh.. pegang tak bagi tuu..


bestfriend forever .. tapi kenkadang tu kalau dah bergadoh.. memang tak hengat!!


ecececeh... control macho ek?


abg Musa control cool.. tapi abg Isa.. ko aper hal???

ni posing malu-malu bulu kucing namanya.. hahaha


aaaar.. nak upah!!!


faveret port.. depan tv ler.. mana lagi..


cantek jer.. tapi tak tau.. tak sampai dua saat.. haru biru jadinya...


okeh.. bukak channel kartun.. diam balik sekejap..


hah.. pastu... dah tak leh nak wat per dah.. dah tak makan saman dah cakap pepe pun.. hehe


woit.. abg.. besor-besor pun isap jari ker? ilang macho..


mamat poyo... asyik ler bising nak bertekak dengan bibik ajer.. suka nor carik pasal dengan bibik ekk..


ada nyanyi-nyanyi kat tv.... layan kejap


ello!! nak upah..!! upah mana.. penat dah tauuu..!!


ooh..  kejap lagi ek upahnya.. okeh.. Eh, abg Isa persal terjelir tu?


nama saya Maryam Zulfa.. saya suka nenen dan juga mengira baper tapak dah saya berjalan.. hehehe


betullah orang cakap.. abg Musa memang sebijik copypaste Papa dia.. hehehe


eh.. nampak pulak lesung pipit si Isa nih... ikot Papa dia la tu.. ummi nyer lesung batu ada ler.. hahaha


alahaii.. geram  sungguh tengok muka nakal dia nih.. ada ler akal dia nak buat per tu.. hehehe


haaa... nak start  la tu...  nak buat apa tu...


haaa.. kan dah cakap!!! pitam%#$%^



Dayu

Wednesday, August 3, 2011

Mari Ke Dapur Bersama Chef Papa..

Amboi tajuk.. tak moh kalah.. hehe
Sebenornya citer ni dah basi dah pun.  Rasanya Papa rajin buat kek ni masa seminggu sebelum puasa hari tu. 

Ingat tak, ummi ada citer pasal kejiranan rumah ummi buat kenduri untuk sambut Ramadhan.  So Papa dengan baik hatinya, semalaman tak tido.. duk belasah buat mender nih.  Besoknya bagi kat kaum ibu2 dan bapa2 yang bergotong-royong masak untuk kenduri malam nanti.  Alhamdulillah, habis. Hehe

Okehlah. Malas nak citer panjang.. kita tengok citer bergambar lah.  Oh yer.. sebelum terlupa, kueh ni namanya kek Bingka Roti. (Gambar adalah bersusun2.. jangan termuntah pulak.. sudahler.. hehehe)

So layanzzzz....

Ini antara bahan-bahan dia. Ada susu segar, kismis, telur, santan, gula, marjerin dan yang semestinya kena ada, roti lorrr..

Mula-mula kita pecahkan telurnya yer puang-puang..

kemudian masukkan sedikit esei apa ntah.. lupa plak.. nanti la ummi tanya papa..


pastu santan.. kita tuang jer dalam tu yerr...


gula sesuka rasa jangan lupa yer..


kendian.. kita kacau biar sebati..


haaaa.. biar sebati macam ni yer .. puang-puang!


pastu tuangkan agak-agak dalam secawan susu... eh, susu segar yer puan2.. bukan susu yang sebelah tu.. tu susu maryam punya.. hahaha


lepas tu sila tonggengkan setin jagung macam ni yer .. puan2..


dah masuk jagung.. kita taburkan pulak kismis.. dalam 2 kotak kot...


pastu tunggu per lagi.. silalah kacau lagi..

bila dah agak sebati.. baru masukkan roti.. eh, pesal gambar start dari sini banyak gelap ek.. ni mesti ummi salah setting nih.. aaah.. belasah!

pastu apa lagi.. kita uli ler.. haa, jangan lupe basuh tangan sebelum nguli tu yerr..


uli..uli.. sampai ler jadi macam nih...


aih.. tak reti-reti lagi ker.. lepas tu masuk jer ler dalam loyang kueh tu.. omaigod.. cmner leh termasuk sekali gambar perut si Chef nih.. abaikan yer puan2.. buat tak nampak jerrr..

pastu letak satu ke dua sudu marjerin ataih adunan tadi..

dah siap.. masukkan lah dalam oven.  Oven kitorang kecit jer.. tu pun hadiah orang bagi.  Tapi okeh la ada.. dari tak der kan.. banyak cekadak ler pulak.. huhu

pastu dengan suhu 180'c.. kita bakar selama 60 minit.  sementara nak tunggu masak tu, tak reti-reti lagi.. sila la kemas dapur balik.. huhuhu..


keting!! wallaaa.. dah siap!


close up skeeet.. wahhh.. mabelesss..


okeh tak? okeh tak??





apa?









nak tengok gambar Chef??









ish.. tak yah lerrr...









eh, nak jugak?? karang nyesal tak sudah.. tak tauu..






okehlah.. okehlah..
diperkenalkan..
Chef terkemuka yang suka buat muka-muka
ini lah dia..













jeng.. jeng.. jeng




















okeh.. pejam mata dulu..











satu..











dua...














tiga...





jangan terkejut tauu...
ish.. memain pulak.. lempang baru tau.. haha
okehlah ni la dia
Chef of The Day.. eh bukan.. the Nite sebetulnya.. hehe











eh.. pa.. pasai apa mata jadi cam tu.. hahahaha