Friday, July 29, 2011

Kucar Kacir Jadinya...

Haa ko.. memang huru hara jadinya kat ofis ummi nih.
Dekan baru kuarkan arahan suruh restructure balik kedudukan staf kat ofis.  Pastu dan-dan tu suruh pindah.
Apalagi.. kemas-kemas masuk kotak lah nak pindah.

Yang tak bestnya.. dah siap-siap nak pindah.. sekali ada lagi perubahan kat pelan yang dah design.  Tak pasal-pasal sangkut pulak.  Pastu tempat ummi dah giler semak.  Yer la dengan kotak-kotak lagi apa sumer.. adehhh.. nak punggah balik kang.. nanti satu keje la pulak nak masuk balik bila pindah nih... aduhaaii..

So biar jer laa macam tu.

Okehlah.  Nak pi memerah sebelum mood ilang terus.

Wednesday, July 27, 2011

Plan Changed or Changed Plan???

Iyeer.  Tukor lagi.
Ada ummi citer pasal macam mana plan nak balik raya kan.  Kali ni tukor lagi.  Due to some problem.
Tapi yang untungnya ummi ler.  Sebabnya seminggu ko duk kat kampung.  Start Sabtu belum raya sampai la Ahad lepas raya. Weet weet!!

Tapi Papa tak leh duk lama.  Raya ketiga dah balik KL sebab keje.  Still la kena naik bas baliknya nanti.  Tapi katanya.. in case tiket bas tak dapat, he's willing to come back to fetch us home. Yeay!!  Tengok ler macam mana nanti.

Nak call my niece kat Terengganu.  Nak suruh carikkan tiket balik sini cepat-cepat.

Monday, July 25, 2011

Let's Partaaayyyy!!

Lepas jer balik dari sports day Musa dengan Isa, ummi suwuh dorang pi siap-siap untuk ke birthday party lak.

Cik Puan Tiara dengan baik hatinya menjemput kitorang anak beranak ke birthday party anak kesayangan dia si Ayra. Dah tiga tahun dah si Ayra. Rasa cam baru lagi duk pegi shot gambar si Ayra ni cukur jambul hari tu. Hehe. Makan-makan ni buat kat McDonalds Saujana Prima.

Tak pernah sampai lagi sana. Apalagi, GPS la. Papa lak tak ikot. Penat sangat mengalaahkan bebudak tu. Padahal mainnya tak ler mana pun. Haha

Kitorang sampai sana pun dah lambat. Birthday girl dah siap potong kek dah. Takper la janji sampai kan. Birthday girl sangat comel. Maknya birthday girl pun comel jugak. Vogue lagi. Maintain jer slim. Hehe

Okehlah. Malas nak citer panjang jugak. Layan jer la gambo yer.

Photobucket
maryam dengan ummi

Photobucket
comotnya. Anak sapa la nih. hahaha

Photobucket
emm.. cedapnyer makan eskrem

Photobucket
maryam with auntie Tiara yang vogue

Photobucket
alamak.. besday girl terpejam la plak. Gambo ummi sebelah tu.. buat-buat tk nampak ler yer. hahaha

notakaki: musa dengan isa takder dalam gambar pasal sibuk duk main kat playground sebelah. Anyway thanks a million to Cik Puan Tiara sebab jemput kita. Lenkali sila lah jemput lagi yer. Hehe




Majulah Sukan Untuk Negara.. chewaah

Pagi tu bangun lewat memasing.  Dah dekat pukul 7 baru sedor.  Bibik tolong siapkan budak-budak.  Musa sempat jugak la berdrama pagi tu.  Lepas dah kena marah dengan ummi baru nak pegi mandi.

Cik Mek Maryam tak sempat mandi.  Lagipun kesian kat dia. Awal sangat.  Sudahnya tukor pampers dengan baju jer. Hehe

7.40 macam tu kot kitorang sampai kat padang Presint 9.  Nasib tak mula lagi.  Dah hantar Musa dengan Isa dekat teacher dorang, kitorang carik tempat nak landing pulak.  Tak sangka pulak, si Ayu ex-coursemate ummi masa UiTM Dungun dulu pun ada gak.  Anak dia si Faris sekolah Smart Reader gak tapi presint 15.  Yang kelakar nya, ummi dengan ayu siap main sekali game yang sekolah buat.  Dapat juara lak tuh. hahaha

Papa pun main.  Acara ayah dengan anak.  Dapat lah naib johan. Huhu.

Lepas jer abih game Musa dengan Isa kitorang tak tunggu lama. Terus balik sebab lepas tu nak kena gi Kajang lak. Ada birthday party. Nanti next entry ummi citer.

Okehlah malas nak citer pepanjang.  Layan jer la gambonyer.



Photobucket
Musa dengan Isa baru-baru sampai.

Photobucket
 Peace yo!!

Photobucket
Musa dengan Isa duk bawah khemah ni ler kumpul dengan bebudak lain

Photobucket
chewaah. Ummi dengan auntie Ayu duk menayang medal memasing menang juara. Hahaha


Photobucket
Nampak tak si Isa belakang sekali tu. Kang main lagi serius. Haha

Photobucket
Isa dengan medal dia. Dapat naib johan. Okeh la tu kan. Hehe

Photobucket
Papa dengan Musa tengah tunggu acara bermula kat padang.

Photobucket
Waah.. Papa tengah bagi kata-kata semangat ker ?

Photobucket
Musa tengah terima medal.  Kang main kemewet lagi senyum.

Photobucket
Turn papa lak terima cenderamata naib johan.  Kontrol macho nampak. Haha

Photobucket
Anak beranak yang menang hari tu.


Notakaki:  Ingat nak donlod video game yang dorang dan ummi main.  Tapi berat ler pulak.  Takper ler. Nanti ler ummi edit2 dulu. Next entry bila okeh ummi donlod.











Sakitnya Hati aku!!!!!!

Datang-datang ofis tadi berkobar-kobar semangat nak kerja.
Yer lah. Hari ni kan dah 25hb.  Hari gaji.

Semangat nak berblog pun yer jugak.  Banyak nak update citer kat blog.  Tapi bila jadi macam ni.  Memang takder mood langsung!!

Alih-alih check kat akaun maybank2u.. sekali gaji tak masuk lagi. Uiih.. luruh jantung kejap.  Terus call unit gaji Bendahari.  Rupanya bukan ummi sorang yang problem macam nih.  Staf yang gaji dia credit ke Maybank sumer tak masuk lagi.  Ada problem kat bank. Officer tu kata mungkin dalam tengahari setel kot.  Okeh lah.

Tapi ni check lagi.  Still takder.  Call balik officer unit Gaji nih.  Dia pun baru balik dari Maybank.  Katanya biasa la orang bank nih.  Ada jer la alasan nya.  Tapi officer ni cakap dia dah tegaskan supaya semua kena setel by today jugak.  Hmmm. Kita tengok la macam mana.  Sama-sama la berdoa agar semua okeh dalam masa yang terdekat.

Hishhh. ikotkan hati memang sakit hati!!  Banyak nak kena setel bil apa semua.  Yuran sekolah Musa & Isa lagi apa semua. Aduh.. bengongnya Maybank!!  Lepas ni ummi xmoh dah masuk gaji kat Maybank.  Balik pada CIMB lah!

Friday, July 22, 2011

Salam Hari Jumaat.

Bismillahirahmanirahim.  Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.
Waah.. mcam nak bagi ceramah ler pulop.

Pagi sat lagi, ummi ada kursus kat sini.  Kursus 'Lambaian Ramadan' sempena nak sambut ramadan nih.
Cakap pasal ramadan.. ya Allah kejaaap jer dah nak puasa balik.  Hari ni ummi last poser. Yess. 

Mudah2han dipermudahkan ler hari ni.  Dugaan banyak hari ni.  Apa taknya pagi-pagi lagi En.Rahim, officer kat sini dah panggil makan pulut kuning. Hehe. Pastu dah nama kursus kejap lagi, memang ada makan la kan. Harap2 cekal sampai ke petang ler. Amin. Hehehe

Esok cuti kan.  Pegi memana ker?

Ummi esok ingat nak ajak papa pegi shopping baju raya budak-budak lah.  Semalam si Aznie, bos partime ummi dah bank in duit job hari tu.  Tu yang excited lebih ni. Tak tau nak pi mana lagi.  Sogo ke, MidValley ker.. tengok ler esok macam mana.

Malam esok jugak ada kenduri di kejiranan ummi.  Kenduri ni sempena nak sambut ramadan jugak lah.  Papa dah hulurkan mana yang mampu.  Tengoklah, petang-petang lepas balik dari shopping.. pegi la tolong kot.

Ahad pagi pulak nanti, kena bangun awal-awal pagi. Sebabnya sekolah Musa dengan Isa ada Sports Day.  Semua angkut termasuklah cik Mek Maryam. Hehe.

Lepas tu, tengaharinya pulak ada jemputan birthday party kat McD Kajang.  Ayra anaknya Cik Puan Bukan Bidadari aka Tiara dah nak masuk 3 tahun dah. Kejaap jer rasa. Hehe.

Lepas Asar lak, officemate ummi si Intan pun buat kenduri seket sempena first birthday baby dia Irdina.

Huiih. Pack jugak ler hujung minggu nih.  Eh.. dua-dua event nak raikan birthday.  Nak kena carik hadiah jugak nih.  Ke bagi angpau jer nanti.  Tengok ler nanti macam mana.

Okehlah.  Sebelum masuk kursus, kenalah pegi pam siap-siap.  Karang bengkak pulak. Huhu.






Thursday, July 21, 2011

Sekolah Mana??

Akhirnya dah dapat tau dah. Keputusan rayuan Musa nak masuk sekolah kat Presint 16(2) dah dapat dah. Alhamdulillah dia dapat kat situ. So setel satu perkara. Nanti leh lah ushar dengan Kak Hajar, jiran ummi. Tanya pasal transport ke sekolah. Anak dia Atol sekolah situ, so senang la.

Pastu tengah duk kira-kira budget untuk Musa masuk tahun satu nanti. Agak-agak berapa yer kena prepare.. Almaklumlah.. anak first kan. Tak tau pemender.. hehehe

Photobucket

Tuesday, July 19, 2011

Eh.. eh.. ada orang kawen ler.

Jemaat hari tu kan ummi cuti rehat.  Tapi idok ler berehat mana pun. Haha.  Ummi ada job petang tu kat Presint 9.  Tapi belum zohor lagi dah sampai umah pengantin sebab ada tukor-tukor baju ler plop.  Lepas asar baru la gerak pegi Masjid Putrajaya untuk nikah. Oiih.. mencabar betul sebab masalah lighting.  Pastu nak buat outdoor pun susah sebab hujan.  Sudahnya pukul 8 lebih baru sampai umah.

Esoknya majlis sanding buat kat dewan presint 9.  Pegi awal jugak. Belum zohor dah sampai.  Tapi alhamdulillah.  Shot apa sumer... pukul 4 dah setel. Hehe

Pengantin namanya si Linda dengan Hafiz.  Orang nogori lawan orang utaro.  Sangatlah best family dorang.  Sporting sangat.  Oh ye. Mak Andam of the day.. tak lain tak bukan si Azni.. tokey MSA Gallery.

Okehlah layan la gambo yang tak seberapa ini yer.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket



notakaki:  ummi takder la banyak job mana. tapi boleh lah setakat nak carik duit lebih. boleh lah nak buat shopping raya.. iyer dopp.. hehe

Monday, July 18, 2011

Blur Pagi Isnin.

Sampai-sampai jer ofis, ummi cam blur sket. Haha
Sebenarnya ummi dah siapkan awal-awal lagi sebelum cuti hari jumaat hari tu.  Tup-tup pagi tadi dapat tahu ada masalah la pulak.

Kesnya pasal transport bos ummi nak ke putrajaya pagi ni.  Ummi memang dah book awal2 lagi.  Alih-alih clash dengan booking orang lain. Masalahnya pergi boleh hantar tapi balik tak boleh amik.  Padahal ummi dah isi borang dah pun.  Okeh, takper. Cari alternatif lain.  Cari driver sorang lagi.. confirm available masa tu tapi...  eh.. eh. Mc la plak dia.  Aduhaai.

Tak pasal-pasal si Fahmi.. staf yang jaga pasal booking transportation ni kena drive pegi amik sendiri.  Sebab dia bukan driver, kena lah buat surat sikit.  Takut la apa-apa jadi tengah jalan kan.

Okeh. Dah setel. Kelam kelibut kejap ummi. Huhu. Okeh lah, ummi nak gi merah dulu la yer...

Thursday, July 14, 2011

Moh kite pakat gotong royong weh.

Hari ni ummi sarung jeans dengan tshirt jer pegi keje.  Pasal ada gotong royong secara besar-besaran kat ofis.  Almaklum lah, besok dah tukar dekan baru.   Berdebor pulok rasanya bila nak tuko dekan baru nih.  Banyak desas desus yang tak berape best yang ummi dengar.  Tak kesah lah, janji aku keje okeh.

Gotong royong start pukul 8.45 kot.  Sebelum pepe, baik ummi start memerah sekarang.  Oh ye. Ummi still teruskan poser jugak hari.  Mintak-mintaklah sampai ke petang.

Okehlah. Nak gi memerah sebelum dikerah bergotong royong. Haha.





Wednesday, July 13, 2011

Merepek.

Tak tahu nak citer apa la.
Langsung tak dak idea.

Tadi gi memerah. Dapat la sebotol. Alhamdulillah.
Hari ni pun poser jugak.  Hmm. apa lagi nak dikabau ekk..

Oh.  Semalam ingat nak berbuka dengan lasagna.  Balik kerja singgah la kat Mydin Presint 15.
Lor, rupanya kepingan lasagna takder la pulak kat situ. Yang ada spageti dan segala makaroni apa bagai.
Nak pegi Carrefour Alamanda macam teramat malas. 

Sudahnya ummi capai jer 3 tin mushroom soup. Jadi ler.  Kelakor la pulok rasanyer. Singgah Mydin.  Alih-alih itu jer yang dibeli. Haha.

So bukak poser dengan mushroom soup cicah roti bakar la semalam.  Musa dengan Isa pun suka sangat-sangat mushroom soup.  Takper, karang ummi buat lagi yer.

Okehlah.  Mata ngantuk nih.  Asyik la nak menguap.  Nak gi ngular kat tempat member ofis yang lain la kejap.  Karang ada jugak yang terlelap depan desktop nih. Haha.


Tuesday, July 12, 2011

Kemusykilan melanda di hati. (Perihal EBM)

Baru jer balik dari ngepam.
Alhamdulillah.  Dapat lah sebotol session pagi nih.  Tapi yang peliknya sebotol tu dapat dari sebelah kanan jer.  Belah kiri takat dapat 1oz jer. 

Dah double pumping dah tu.  Kenape ek? Ke pump sebelah kiri rosak?  Tapi ummi selalu tukar-tukar.  Bila tang kanan. Okeh jer.

Ke Cik B belah kiri yang bermasalah?  Experts selalu kata.  Selalu susukan baby untuk stimulatekan ransangan.  Hmm.  Memang kat rumah ummi banyak bagi belah kiri kat Maryam.  Tapi tu la.  Tak der perubahan pepe pun.

Tapi tak per lah.  Atleast masih ada susu kan.  Tu pun kena bersyukur sangat-sangat.

Oh ye.  Ummi hari ni dah semalam start poser balik.  Insyallah, adalah lagi 5 hari untuk dihabiskan.  Niat di hati ummi nak poser straight sampai Ahad ni la.  Tengok la macam mana.  15th dengan 16th ummi ada job.  Tengok lah larat ke tidak nak poser time amik shot.  Insyallah boleh kot. Hehe


Monday, July 11, 2011

Happy 11 months old Cik Yam.

Bismillahirrahmanirahim.

Semalam 10 Julai 2011.  Genap 11 bulan Cik Mek Maryam Zulfa nih.  Lagi sebulan nak setahun. Kejaaap jer rasa. Huhu.

Alhamdulillah.  Susu ummi masih ada.  Rezeki buat Maryam sampai ke hari ini.  Ummi berdoa harap-harap biarlah sampai usia dia setahun menyusu penuh.  Lepas tu, ada ke tak ada ker. Ummi dah berpuas hati.

Okeh. Milestones Cik Mek Bulat ni bila mencecah usia 11 bulan ni takder banyak bezanya.  Biar ummi listkan mana yang ummi ingat yer.

  1. Dah berjalan setapak dua tapak.. tapi lepas tu kedebum.. jatuh terduduk. Hehe
  2. Gigi dah tumbuh 2 batang belah bawah.  Ada juga percubaan nak menggigit time nenen.  Biler kena 'haiiip' dengan ummi terus tak buat dah. Huhu
  3. Suka benor amik angin kat luar.  Tak kira siang ke malam.  Bibik la yang suka layan bawak dia duk luar petang-petang. Kenkadang masa abang-abang dia gi ngaji lepas maghrib pun ikot.
  4. Makan bertambah-tambah tapi culas nak mengunyah.  Jadinya bubur dia masih lagi diblend.  Aduhaai.
  5. Nak tido, suka ummi bacakan storybook kat dia.  Pastu sibuk bercerita jugak dalam bahasa dia. So sweet.
  6. Hanya orang-orang yang dia kenal dan selalu nampak jer dia nak berdukung atau layan.  Selain daripada tu, kalau amik. Memang menjerit.
  7. Ohohoho.  Dah pandai nak memanjat sofa / kerusi / meja tv.  Tak boleh leka. Kalau tak, tengok-tengok dah tercongkos kat ataih tu. Alahaai.. semput ummi dibuatnya. Hehe
Hmm.. itu la yang ummi ingat.  Nanti kalau ada, ummi tambah lagi. 
Buat anak dara ummi yang sorang tu.  Happy 11 months old yer sayang.  Ummi, Papa, abang Musa dan abang Isa sayang Maryam sangat-sangat!


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket



Friday, July 8, 2011

Jumaat Datang Lagi.

Eh. Hari ni dah jumaat balik. Sangat lah sekejap.
Besok tak der gi memana. Oh. Ada. Besok ada kenduri aqiqah rumah jiran sebelah blok. So tak payah masak. Hehe.

Gambar adalah hasil semalam. Alhamdulillah dapat jugak bawak balik 3 botol. Selalu 2 botol pun kang main susah.. Syukur yang tak terhingga pada Allah. Rezeki buat Maryam.

Photobucket


Okehlah. Nak gi ngepam.



Thursday, July 7, 2011

Kecoh.. kecoh..!!

Apa yang kecoh pepagi ni ummi wehhh!!
Hahaha.

Tak ado la apo sangat nyo.. cuma semalam Papa bagitau yang Raya Ketiga dah kena kerojerrrr!!
Alamak macam mano nih.  Plan awal nak balik terengganu Raya Pertama malam. Takkan duk sehari jor eh.

Papa kata buleh nak balik lamo.  Tapi balik 2 or 3 days before Raya. Kira malam Raya Kedua tu dah balik KL balik.  Tapi mano buleh.  Raya Ketiga tu la, anak sedare ummi.. si Anis tu nak menikoh.  Kalau tak poie.. mampuih kena bambu ngan kakok.. sajooor jor eh. 

Doh ler nikoh si RG, sorang lagi anok kakok.. 15 Julai ni ummi tak boleh balik.  Sebabnya ter'clash dengan job.  Nak kensel last minit, takdo sapo eh nak ganti.  Tu la RG.. napo lah tak bori tarikh awal-awal.. boleh Mokpa block terus tarikh tu. Huhu.  Takpo, MokPa bagi hadioh jor la yo.

So plan nak balik malam raya kedua adalah TIDAK RELEVAN. 

Pikir punya pikir.  Last-last keputusan plan nya adalah sebegini.  Raya Pertama raya kat KL umah Mama (MIL).  Malam Raya Kedua ummi, bibik dan askor-askor semua naik bas balik terengganu.  Papa tinggal.  Nanti Raya Kelima aka hari Sabtu, Papa nyusul amik kitorang. 

So itu lah yang diplan.  Sekarang tiket bas nak kono carik lah nih.  Aduhaai.. macam mano la eh nak naik bas dengan askor-askor tu.  Mintak-mintak tak ado lah yang tor jorit-jorit jor dalam bas malam tu yo. Haha.

Eh. Perasan tak. Apoko hal ummi duk tulis dalam loghat nogori nih.  Haha. Lantok!

Okehlah.. nak poie pam susu dah. Bye.






Wednesday, July 6, 2011

Panaih.. panaih..!!

Hahaha.  Semalam Cik Mek Maryam kepanasan.  Serba serbi tak kena. Asyik lah nak mengamuk.  Sudahnya Papa suwuh bukak jer baju.  Berlengging ler anak dara sorang tu sampai ke pagi tadi.  Adehh.. anok daro sapo la nih... Huhu.


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket