Wednesday, June 8, 2011

Breastfeeding & Puasa

Dah lama ummi tak update pasal perjalanan breastfeeding si Maryam ni kan. Alhamdulillah lagi 2 hari genaplah 10 bulan Maryam menyusu badan sepenuhnya.  Ummi sekarang masih lagi dengan rutin harian, mengepam setiap 2 jam sekali kat ofis setiap hari.

Tapi sejak ummi start mengganti puasa ni, hasil perahan memang merundum. Paling banyak pun satu hari cuma dapat 3 botol (4oz).  Kadang-kadang tu dua botol jer boleh bawak balik rumah. Dengan si Maryam dah makin kuat menyusu memang stok susu pun dah makin berkurang.

Stok susu yang ada sekarang ni pun hanya tinggal untuk sampai bulan ni dan bulan depan saja.  Ntah sempat ntah tidak ummi nak capai setahun atau erti kata lain, nak dapat degree dalam perjalanan breastfeed Maryam.  Sedih jugak rasanya kalau tak berjaya. Tinggal tak berapa bulan jer pun lagi. Tapi tula, takut tak sempat.  Puasa confirm nak kena ganti jugak.  Ramadan pun tinggal tak berapa lama jer lagi.  Tak boleh tangguh-tangguh dah.

Kalaulah ditakdirkan tak cukup, terpaksalah topup dengan susu formula. Tapi yang pastinya, ummi takkan mengalah dari terus mengepam dan mengepam sehingga ke titisan terakhir. Biarlah. Sapa tahu lepas habis berpuasa tak kira la yang ganti ke atau memang di bulan puasa, susu ummi back to normal. Tak payah topup dengan susu formula lagi dah.  Sapa tahu kan? Tu semua kerja Tuhan. Janji kita betul-betul usaha dan tawakal pada Allah.

So sekarang ummi, biarlah hasil perahan sekarang sikit jer setiap kali ngepam tapi jangan bersedih.  Bersyukur patutnya. Atleast masih keluar lagi susu untuk Maryam walaupun nanti hanya beberapa titik pun saja. Daripada tiada langsung!

Oh yer! Period ummi masih belum datang lagi since abih nifas hari tu.  Orang kata selagi period kita tak datang lagi, selagi tu peluang nak menyusu sepenuhnya masih terbuka luas.  Even ibu-ibu yang menyusu penuh pun ada yang dah datang period.  So ummi sekali lagi, jangan mudah mengalah, okeh!!!!  Cheer up plssss...!!

"Ya ALLAH...permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan...AMIN..."


Letak gambar tuan punya susu.. biar semangat sket ummi nak mengepam lagi gigih..



6 comments:

  1. ima, fai sekarang pun dah kurang pam tp alhamdullila sekarang fariha kuat makan bubur nasi.. siang, dua - 3 kali jer nyusu. Malam yang dia bantai kuat nyusu macam terasa nak tanggal tetek.. he he.

    fai pun walau dah masuk 3 bulan ada period.. susu ok jer.. dont worry laa.. all wud be fine..

    ReplyDelete
  2. fai:
    hahaha.. buleh tahan jgk si fariha nih..

    tula.. mudah-mudahan dipermudahkan la semua.. thanks fai..

    ReplyDelete
  3. comelnya cik yam..gerammm..

    moga Allah permudah. amin.

    ReplyDelete
  4. Ena:
    mudah2han. terima kasih. :)

    ReplyDelete
  5. saya ngepam sampai umur dia 6 bulan je pastu BF sepenuhnya malam dan sabtu ahad.kat umah mmg takde stok susu formula.tp kat umah pengasuh dia siap susu formula :-(

    sekarang dah 1 tahun 5 bulab umur dia baru jumaat lepas saya datang bulan

    lams sungguh x dtg piyet rasa pelik bila pakai pad :-)

    ReplyDelete
  6. happy Irfa:
    wahh.. lama tu baru dtg piyed...
    hrp2 sempat la umur setahun dia bf exlusive.. lepas tu baru fikir nk cmpur.. kalu tak, kekdah mama irfa la ummi tiru.. hehehehe

    ReplyDelete