Wednesday, June 15, 2011

Ayam Penyet.. terpenyet sudaaa

Akhirnya.. merasa jugak ummi makan Nasi Ayam Penyet. Thanks to Papa.  Rajin dia melayan Ummi nak makan hari tu. Hehehe.

Helleh.. makan nasi Ayam Penyet pun nak kecoh. Apa lah ummi nih! Hahaha. Betul. Betul. Ummi memang ketinggalan zaman betullah.  Padahal Ayam Penyet ni dah lama dah ada. Orang lain semua dah jemu dah pun. Ummi jer sekarang baru terhegeh-hegeh nak merasa. Tu pun nasib baik Papa nak melayan.

Ummi terliur nak makan Ayam Penyet ni lama dah pun.  Ni penangan dari blog si Pija la nih.  One of my favorite blogs.  Masuk blog dia mesti ada citer pasal makan-makan. Dari blog Pija la ummi dapat tahu pasal Ayam Penyet nih.

Hari Isnin hari tu, Ummi dengan Papa tak kerja sebab nak pegi survey sekolah Agama Musa.  Lepas dah setel semua, ummi ajak lah Papa pegi PKNS Bangi makan Ayam Penyet. Kawan ofis ummi cakap ada satu kedai Ayam Penyet kat area situ. Papa baik hati hari tu, so okeh lah. Pegi la. 

So mencari la kitorang kat area Bandar Baru Bangi tu. Pusing-pusing kat situ ada lebih kurang setengah jam kot.  Ummi cam dah giveup dah. Cakap kat Papa, tak yah lah. Pegi jer la makan kat kedai memana jer. Dah lapor dah nih.

Last pusing, akhirnya jumpa lah kedai tu.  Papa gelakkan ummi tak hengat ekk.. Kurang hajor betullah Papa ni.  Tau naper?  Sebab sebelum tu, Papa tanya apa nama kedai tu.  Ummi dengan confidentnya jawab Wali Songo.  Hahaha.  Wong Solo, okeh! Bukan Wali Songo. Wali Songo tu nama sejarah wali 9 orang kat Indon nuu. Lorr, mana la ummi nak ingat. Dah nama pun lebih kurang sama jer pun. Ekekkeke.

Papa order Embal apa ntah. sali macam tu la kot nama dia. Embal tu daging yang tumbuk-tumbuk tu.  Macam rendang pun yer jugak.  Ummi apa lagi, nasi Ayam Penyet laa. Huuuiiih.. makan memang tak tengok orang dah. Hahaha.  Sambal dia tu yang best. Pedas meletop ko!  Lain kali boleh aar datang lagi nanti.



ni ummi punya. Nasi Ayam Penyet


Ni pulak Papa punya. Nasi Embal Sali kot?








6 comments:

  1. nama nasi embal sali tu cam pelik je bunyinye... sedap ke

    ReplyDelete
  2. naza:
    embal tu mmg confirm la. tp yg belakang tu x sure ye ke tak nama dia. ingat2 lupa. tp papa kata sedap. tk tau la. ummi nmpak ayam penyet jerr.. hehehehe.

    ngidam ker. cpt suwuh hsbnd carik. kang baby kuar meleleh jer air liur tu kang. hehehe

    ReplyDelete
  3. ohh..wong solo..x pernah makan lg kat situ. lalu jer pernah..hihihi

    sedap eh kak kt situ? nanti nk terjah jugaklah..hihi =D

    ReplyDelete
  4. Ena:
    utk tekak akak.. sedap lah..
    dia nyer sambal tu best.
    terjah jangan tk terjah.. hehehe

    ReplyDelete
  5. wong solo mmg sedap serupa cam makan kat jakarta ke bandung ke.. itu la menu dia.. ngan air aprikot lagik.. tapi the cost.. alahaiii kite makan kat situ setahun sekali jer la kot.. kite tak mampu nak gi slalu..

    ReplyDelete
  6. Cah:
    tu la kan, cah. harga memang boleh tahan mahal gak lerr... air segelas pun dah 5hinggit lebih.

    ReplyDelete