Tuesday, May 31, 2011

Mana datang ntah...

Semalam lepak depan tv dengan bibik sambil anak-anak duk lompat-lompat main otomen
Papanya  kat bilik tengah main game kat facebook..

Maryam duk terkinja-kinja dalam walker pink
sibuk nak kejar abang-abang dia
Sekali ntah macam mana.. tersesat masuk bilik pulak..
Suwuh si abang Musa pegi tarik adik dia kuar dari bilik
sekali dijawabnya,

"Maryam banyak kuat ooo. abang tak larat nak tarik ooo.."

Ish.. ni terpengaruh cina mana plak si Musa nih.. hadehhhh....


Terbabas la pulak....




Ummi pagi tadi masuk lambat..
bangun awal dah.. dah siap mandi solat apa sumer dah..
Pastu tengok si Mek Maryam sedap bergolek-golek lagi..
Ummi pun sambung golek-golek sambil peluk-peluk dia.. sekali terlelap ko..
Tup-tup... terkejut tengok jam dah pukul 7.45... giler gelabah.. hahahaha

Patutla sedap jer lena..
Rupanya gelap dan hujan kat luar..

Pukul 8 macam kul 7lebih-lebih lagi..
Drive sloww motion.. tak sedor dah lambat giler..
Last-last punch in tadik.. tepat pukul 8.30
Bagus tak???? hahahahahah





Monday, May 30, 2011

Perabih Duit kat Jakel..

Plan ni sebenornya dah lama
Tapi asyik tertangguh-tangguh pasal selalu tak cukup bajet..
Akhirnya Ahad lepas.. terlaksana jugak..

Ummi, Ibu Anis dan Mama Sal
Dalam kul 9 camtu gerak dari umah
Cik Mek Maryam ummi bawak jugak
Pasal ummi malas nak mengepam...

Kitorang mula-mula nak gi Jakel KL
tapi mikirkan hari tu hari Ahad... confirm sesak bagai kat sana..
so Jakel Shah Alam kitorang tuju

Memasing mana pernah sampai sana
memang tak tahu jalan langsung la
so ummi bukak jer GPS.. sebelum tu dah google la carik alamat Jakel Shah Alam
Rupanya depan pintu belakang UiTM Shah Alam jerr..

Sampai-sampai... Jakel pun blum bukak lagi.. hahaha
so kitorang bekfast la dulu..

Lepas bekfast.. terus serbu masuk..
Mak aaii.. ingat kita-kita ni jer yang awal..
Rupanya raaaamai ler lagi yang duk tunggu depan pintu Jakel tu haa..
Hahahaha..

Kain-kain dia memang cantek-cantek..
Pastu dapat diskaun giler-giler best..
Ibu Anis siap tempah langsir lagi..

Ummi dah dapat apa yang ummi nak..
Ummi tunggu dalam kereta..
Si Maryam dah merengek..
Lapar campur panas kot...
aircond kt dalam Jakel tu langsung tak terasa.. mana taknyer.. penuh dengan manusia...!!

So ni gambo yang smpat ummi snap...


Ibu Anis dan Mama Sal... geng Jiran ummi yang best..

Ni yang malas posing sebelah si Anis nih... nampak cam gergasi gorgon jer ummi..

Maryam yang behave...

Dah kenyang minum susu... hati gembira laa


Mulut yang amat becok... menjerit-jerit...

Cenyuuuuuummmmmmm!!!






Citer Pasal Musa pegi amik Ujian Kelayakan..

Sabtu hujung minggu lepas..
Musa ada ujian kelayakan kat Sekolah Integrasi Agama kat Bandar Baru Bangi..

Pukul 7.30 dah kuar dari umah
Sampai-sampai sana dah ramai giler orang..
Papa turunkan kitorang dulu.. lepas tu dia pegi carik parking...

Lepas carik nama dan kelas mana.. eh, Musa sendiri jumpa nama dia..
Kalau ummi rasanya tak tau ler baper lama nak amik masa.. kecit bebenor tulisan dia.. hahahha
Kitorang pun menapak naik tangga tingkat 4 nuuu haa ko...

Meja ikot no. giliran yang dia bagi tu..
Weh.. ngalahkan orang nak peksa SPM tu.. hahahha
Lepas tu.. parents sumer kena tinggalkan bilik peperiksaan..
Datang amik balik dalam kul 10.30..

So ummi ngan papa pun turun laa..
Nasib baik kat kantin.. memang ada orang niaga..
Bekfast la dulu..

Dalam kul 10 cam tu..
Papa suwuh ummi naik jenguk-jenguk budak Otomen tu..
Ntah haper dibuatnya.. lama sangat.. bukan boleh kira budak tu..  cepat naik bosan

Tengok-tengok.. hmm.. dah agak dah...
Tengah main gunting yang ada dlm pencil case tu..
Abis kotak kaler pensil dia jahanamkan..
Pastu sikiiiiiiiiiiiit lagi dia nak gunting rambut dia...
Ada cikgu perasan.. cepat-cepat amik gunting.. aduhaaaii.. anak sapa la tu

Dah tu.. dia nampak ummi kat luar..
Ummi tanya la dia.. dah siap ke belum??
Dia kata dah.. waaa.. dengan confident nya...
Mintak la sorang cikgu tu tengokkan.. betul ker dah buat...
Eh.. cikgu tu kata.. dia dah siap awaal dah... dah check dah.. sumer soklan dah jawab..
Apo eh ko jawab Musa.. cepat bebenor.. budak-budak lelain.. tengok ada jer lagi yang tengah duk buat..
Siap ada yang cikgu duduk sebelah tunggu...

Hmm.. lantak laa ko Musa ooi..
Dapat masuk alhamdulillah
X dapat.. pun takper laa.. sekolah jer biasa-biasa..

Ni ler gambo yang sempat ummi snap..
Mula-mulanya exsaited lebih..
Penghujungnya.. baper kali tanya biler buleh kuarrrr..  adehhh.. Musa  ooo Musa...














Friday, May 27, 2011

Maryam Berbaju Kurung...

Macam orang besor jer Cik Mek ni...
Ni ler first baju kurung dia...


Muka tak puah hati.. bangun2 jer tido.. suruh tuka baju.. hahaha

Bukan reti nak duk diam pun.. ada jer dia nak kaco abg dia..


Ummi beli baju kurung ni pagi tadi..
Kat booth Permata...
Tengahari kebetulan balik rumah..
Apalagi.. siap suruh lah Maryam try baju baru tu...
Tu yang muka ketat semacam jer..
Dah la duduk tak moh diam.. nak jugak kacau abang dia buat keje sekolah.. hahaha







MarYam Zulfa..

Entry kali ni penuh dengan gambo budak-genit-gomok-bulat nama Maryam...
Abang Musa dengan Abang Isa.. minta jangan jeless yer..
Dah korang ummi nak amik gambar.. bukannya reti nak duk diam
Sekejap melompat sana.. sekejap melompat sini.. pening ummi..
Baik Maryam.. layan jer ummi dia ni.. hahahaha

Maryam sekarang pantang jumpa tempat yang boleh berpaut..
Tak kira la.. sofa ke.. meja tv ke... even kalau badan ummi ke atau abang-abang dia ke.. ada dia kesah..
Nak berdiriiiiiiiiiiiii jer la dia..
Pastu eksyen... nak lepas tangan..
Jatuh pastu melalak tak hengattttt... anak saperrrr la tu..

Pastu ni satu lagi hobi baru dia..
Suka benor gi cabut kad astro dekat decoder..
Abang-abangnya la yang jadi mangsa..

Tengah-tengah syok layan Ben10
Tetiba terjerit-jerit pasal gambar hilang..
Rupanya si genit dah cabut kad astro.. hahahah
Lagi abang-abang dia cakap "No Maryam.." lagi dia gelak-gelak...
Hmm.. memang takleh cakap apa dah..

haaa.. buat per tu??


tengok tu.. ada dia kesah....


lagi khusyuk ader lerrr..

dah tau orang marah dia.. laagi dia sengih-sengih


amboi.. sampai berlipat-lipaat peha tu


tak bagi.. melalak la keje dia..


tengok tu.. abis air suam ditonggeng2nya..


apa tengok-tengok... ada hutang kaa?


 dah boring ler nih


layan tengok tv laaagi syookkkk...











Thursday, May 26, 2011

Posto.. posto...

Dalam kul 2.30 tadi
Masuk-masuk ofis ummi nampak mender alah ni ataih meja..
Yeaay!! Dah sampai dah...


Nak tau ker amender dalam nih...??
jom kita tengok...


....
















.....
















.....












kasut raya bebudak otomen dua org tu jer pung.. hahahaha
kecoh betullah ummi nih....
hari tu ummi order online... semalam bayor.. hari ni sampai..
cepat kan.. hehehe

Oh yerr.. tadik kan ummi kata ummi kuar nak bawak Maryam gi cucuk
So tadi pagi kul 11 macam tu pegi lah..
Sampai sana, orang tak ramai.. sorang dua jer..
Bile tiba turn ummi..
ummi pun citer la.. yang kesah parut si Maryam ni
macam nampak tak nampak  jer nih..

Nurse tu belek-belek..
tak puas hati.. panggil lagi sorang Nurse lain
Ha ah.. la.. bila rasa dengan jari slightly macam tu..
Memang ada rasa dia

So Nurse tu cakap
Takper.. kita tunggu umur setahun
tengok macam mana nanti..
sebabnya macam dah ada parut dia.. cuma nampak tak nampak jer

hahahaha..
okehlah.. Maryam selamat..
tak payah cucuk!!
Ummi lak yang seram lebih.. hehhehe

so lastly..
layan ler gambo cik Mek Maryam
dengan ummi nya besor tempayan
(eh.. mcam pantun lak.. hahahha)

gambo masa nk gi sambut tokMa balik umrah hari tu...





Hari ni dah Khamis...

Ya Allah..
Cepat nyer masa berlalu..
Tup-tup.. hari dah Khamis.. esok Jumaat.. lusa dah cuti.. yeayy!!
Itu jer la yang ingatnya bebenor... hahahah

Patutnya ummi amik cuti hari nih
Sebab nak bawak si Maryam cucuk BCG
Tapi sebab ofis memang takder orang sangat..
Datang jer la..

Kejap lagi ummi nak kuar amik Maryam
Petang karang.. tak tau la masuk ke tak
Kalau Maryam lepas cucuk tader meragam
Ummi masuk balik la kot...

Cakap pasal cucuk BCG tu
Ummi macam perasan Maryam memang dah ada parut BCG tu..
 tapi antara nampak dengan tak nampak ajer..
hmm.. takper la.. nanti tanya balik la dengan nurse2 tu nanti
kalau dah ada.. tak yah la cucuk lagi..

Okehla, sebelum kuar ni
nak perah dulu sebotol dua..

Wednesday, May 25, 2011

Gila Lama..!!

Tengahari tadi..
Lepas dah beli insuran kete thru online
Terus kuar gi pejabat pos kat UPM tu..
Nak renew roadtax ler.. apa lagi..

Nasib baik tak ramai org..
sampai-sampai amik nombor..
tunggu kejap..  terus panggil..

Dah alang-alang datang pejabat pos ni..
Teringat nak renew lesen
Cek-cek.. rupanya dah lama giler lesen  ummi mati
Since tahun 2009 lagi.. hahahahha
Nasib la takder pepe berlaku dalam masa tu...
Malu kejap kt adik kerani kaunter pejabat pos tadi.. ekekkekke


Tuesday, May 24, 2011

Serba Salah Sungguh...

Ummi hari ni
Ada audit SPK...
Tgk dalam schedule...
Katanya pukul 9 start...

Tapi ni dah pukul 9 lebih..
Bayang juruAudit yang nak datang.. takder pun nampak lagi..
Ummi bukan apa..
Sepatutnya time ni
Ummi dah start memerah..
Tapi serba salah la pulak..

Karang tengah duk perah..
Eh.. dorang buat dah sampai..
Mau kelam kabut nanti...

Hmm.. camner ni..
Karang dibuatnya start kul 10pg
Mau bengkak Cik B nih nak tunggu other session.. haiissshh..


Thursday, May 19, 2011

BCG Maryam takder??





Ummi baru jer masuk ofis nih..
Tadi bawak Maryam pegi checkup bulanan kat Klinik Desa..

Tengah-tengah duk timbang tu..
Sorang akak nurse ni perasan
yang parut BCG Maryam takder pulak..

Belek punya belek..
Confirm memang takder..
Ummi hari tu pun.. dari sehari ke sehari
memang ada nak tanya.. kenapa Si Maryam ni takder parut..
Tapi bila sampai klinik.. terlupa pulak... hadehhh!!

Nurse tu cakap..
Mungkin BCG yang cucuk time lahir tu.. tak menjadi..
So memang kena cucuk lagi laa..
Alahaiii.. siannye Cik Mek Maryam Ummi

Mula-mula dorang suwuh cucuk hari ni jugak..
Tapi cakap ummi tak amik cuti pun..
Kesian kalau Maryam demam
Last-last set appointment Khamis depan untuk cucuk BCG..
Boleh ummi ready amik cuti terus satu hari..

Alahaii siannyer anak ummi si BamBam nih..
Takper la.. untuk kebaikan jugak kan..
Mintak-mintaklah takder la sampai demam teruk nanti..

Oh yer... Maryam hari ni timbang.. 8.1kg..
Naik seket jer berbanding bulan 3 hari tu.. 7.6kg
Takper la.. asalkan naik.. hehehe





Monday, May 16, 2011

Besday & Anibesari...

Jumaat hari tu..
Blog ada problem.. tak buleh nk hapdate..

Jumaat hari tu jugak..
Merupakan hari lahir ummi yang ke 32...
Dah tua setahun rupanya ummi nih..
Selamat hari lahir untuk diri sendiri...

Alhamdulillah..
Ummi bersyukur kepadaMu Ya Allah..
dengan limpah rahmatMu..
Ummi masih bernyawa sehingga kini..
dikurniakan anak-anak dan suami tersayang..

Sabtu lepas tu..
Hari ulangtahun perkahwinan ummi dengan papa yang ke-7

Sekejapan jer dah tujuh tahun..
Ummi dengan papa bersama..
Macam-macam perkara berlaku dalam masa tu..
Ada yang pahit.. ada yang manis... dan semua tu.. mengajar ummi erti kehidupan berumahtangga..

Terima kasih papa..
kerana menjaga ummi dan sentiasa bersabar dengan kerenah ummi yang kenkadang memeningkan kepala..

Terima kasih papa..
kerana menyayangi ummi dari dulu hingga kini dan selamanya...

Kitorang tak pegi memana pun nak celebrate..
Setakat duk rumah jerr..
Meluangkan masa bersama Musa Isa dan Maryam..
pun dah satu hadiah yang tak ternilaii.. syukur Alhamdulillah..

Tuesday, May 10, 2011

Happy 9months old Cik Mek Maryam...

Terpandang banner Lilypie sebelah ni...
La rupanya hari ni ..
genap umur anak dara ummi sorang tu 9 bulan..
alahaaai kejap jerr..

Maryam sekarang ni milestone yang ummi ingat lah kan..
- dah pandai duduk sendiri
- dah pandai panjat-panjat sofa..
- dah pandai mengamuk kalau amik barang yang dia sedang pegang or main..
- dah pandai sebut dada.. babbaba and banyak mulut jugak dia nih.

Maryam ni merangkak belum boleh lagi.. ke tak merangkak dah.. terus berjalan jer..
Tak tahu la ummi..
tapi kalu pegang dia sekarang.. memang tak reti duk diam dah..

apa-apa pun..
Happy 9 months old sayang ummi Cik Mek Maryam Zulfa...


Semua Dalam Satu

Hahahaha...
Mintok maaf la.. kalau entry semalam tu.. ter'over pendek yoo..
Sebabnya itu jer yang tersempat nak hapdate.. hahaha

Last few days.. dari minggu lepas ummi memang bizi sket..
Yer la, kan ummi ada sesi temuduga pelajar baru
Semalam baru setel.. baru leh tarik nafas lega...
(chesss.. macam ler ummi banyoook sangat keje.. setakat tolong-tolong camtu pun nak berlagak.. hahaha)

Okeh.. okeh
Hari sabtu lepas temuduga pelajar lagi.
Ummi kena pegi ofis.. sebab nak kena tolong apa-apa yang patut..
Ummi malas nak memerah.. so bawak sekali Bos paling kecit.. Cik Mek Maryam

Oh yer..
Sebelum ni ummi ada citer pasal keropok lekor tu kan..
So subuh-subuh safi 'e tu.. papa masa bila ntah keluar pegi amik keropok kat stesen bas putrajaya
Sedar-sedar pagi tu.. 3 kotak keropok ada kt hall.. hehe

Lepas setel kat ofis..
Ummi gerak balik kul 11 lebih kot..
Nasib la Cik Maryam behave jerr.. kalau tak, satu keje pun tak leh nak buat tu..

Sampai umah..
Ummi baring-baring kejap sementara nak tunggu Zohor..
Sebabnya lepas zohor nak kena hantar keropok yang orang order..

Lepas zohor apa sumer..
Siap-siap nak gerak..
Ada 3 tempat nak kena hantar
Satu kat area putrajaya
satu kat salak tinggi
satu lagi kat equine park..

Pening kepala tak tau nak tuju mana dulu..
Last-last pegi yang paling jauuh.. Salak Tinggi
Set alamat yang customer bagi kat GPS.. terus la gerak..

Salak Tinggi tu. rumah si Ena ni....
Tinggal dua beranak jer dia dengan si Naurah..
Ingat nak stay lama.. nak kenal-kenal..
tapi memandangkan ada lagi keropok nak kena hantar.. terpaksa la gerak cepat..

Musa dengan Isa pun tak turun.. duk dalam kete je dengan bibik..
Ummi geram dengan mata Naurah.. bulat gitu..
Dia baik jerr bila ummi dukung dia..
Rumah Ena pun cantik sangat...
Lain kali laa... kita jumpa lama seket ye Ena..
Terima kasih yer sebab order kopok dengan akak.. hehehe

Lepas dari rumah Ena..
Tuju ke Equine Park pulak..
Yang ni repeat customer... tiap-tiap minggu mesti ada order dia
Dah macam ketagih katanya.. hahahaha

Dah lalu Equine Park..
Memang tak boleh lari dari McDonald..
So dah nampak tu.. memang tak boleh nak cakap apa la..
Menjerit-jerit la budak otomen tu suwuh singgah..
Beli air dengan fries jer.. pastu dorang main-main kejap kat playground kat dalam tu..
Terus gerak balik..

Last delivery kat putrajaya..
Percint 8..
Customer ni order dgn Papa.. tp sebab papa keje hari tu..
Ummi tolong deliverkan..

Lepas dah setel semua..
Sampai umah dah pukul 5 petang lebih dah..
Ingat nak masak.. tp Papa kata tak payah la..
Beli yong taufu kat pasar malam kat kawasan perumahan tu jer la..

Okeh lah.. tak masak
Pastu dapat call dari Mama Sal.. mak angkat Maryam aka jiran sebelah rumah...
Ajak gi makan kat kedai kolam ikan sebelah hiway sana malam nanti..
Tanya papa.. papa kata pegi la.. so pegi la kitorang lepas mgrib..
Ummi tak makan.. ratah lala goreng pedas jer.. ater diet nasi namanya.. hahahah
Bibik makan nasik goreng..
Budak-budak fries lagi.. sebab kat rumah dah belasah nasi dengan lauk ayam yang bibik masak utk dorang

OOmakk aiii..
Panjang ler plak citer hari ni.. hahahha
Lantak!!

Gambar apa ke benda sumer tak der.. sebab tak sempat derr..

Esok ummi amik halfday..
Sebab nak gi jumpa TokMa
kan dia pegi umrah hari tu..
Esok dia balik... transit kejap kt KLIA
pastu petang kul 7 balik terengganu...
Jadi x reti-reti lagi nak gi jumpa ker.. hahahahah

okeh lah.. cukup la sebelum ummi merepek-repek lagi...

p/s Jumaat malam.. Maharaja Lawak.. Jambu the BEST!!!!!! (sempat lagi.. hahahah)





Monday, May 9, 2011

Selamat Hari Ibu..


Selamat Hari Ibu!!

Friday, May 6, 2011

Keropok Lekor... Ori dari Tranung Kiter..



Hahahah.. iklan jer manjang... lantak.!!!

Ni ada sapa-sapa nak makan keropok ikan terengganu dop??
Yang ni yang dah goreng... boleh makan terus.. tp kalau nak lagi best, panaskan la balik dalam kuali..
Memang originally dari terengganu...
Ummi jamin sedap tahap gaban.. seriusss..!!

Harga sebungkus RM10
Dalam tu ada lebih kurang 25 batang keropok
Siap ada kuah cili dia sekali.. pekat mekat.. memang meletopss!!
Order  4 bungkus atau lebih, penghantaran percuma.. sampai ke pntu rumah...

Last order amik tiap kali jumaat..
Insyallah takder pepe.. subuh-subuh sabtu sampai dari terengganu..

Sapa berminat boleh order dengan ummi @ kak ima..

telefon : 013-2082342
email : edfa_79@yahoo.com
ym: edfa_79
facebook: edfa mustafa

p/s set-set hok duk beloh tranung nu.. sila duk diam-diam yerr... hahahaha




Thursday, May 5, 2011

Iklan Sebentar....

Sapa-sapa rasa nak tuko cat kete baru ker.. nak repair kete ker.. leh contact orang nih...

Orang nih tak lain tak bukan... Papa lerr...
Ni ler side income dia...

Semalam dia duk suruh ummi designkan biznez kad dia..
So alang-alang tu, ummi tepek sini terus la.. leh promote2..

Tapi betul tau..
Memang murah giler la harga yang dorang offer..
Tak percaya call tanya.. tak pun pegi jer terus workshop tu... okehh...




Wednesday, May 4, 2011

Naper Tak Bergerak-gerak.. adoiyaaii!!

Stressssnya!!!!!

Naper la berat tak bergerak-gerak langsung nih.. statiiic jer kat situ..
Tapi nasib baik gak.. sebab tak naik.. cuma yang hanginnya.. turun pun tak....

Nak kata ummi tak diet...
Rasanya dah kurangkan amik carb dah..
Sekarang ni Maryam dah makan solid.. tu yang berani nak diet carb tu..
Segala nasi ke roti ker.. ummi dah jarang amik dah..
Asyik ler makan lauuk jer...

Apa la yang susoh bebenor nak turun nih...
Tak macam last time.. sedor-sedor seluar dah longgar..

Hmm.. ke nak kena pegi gym??
Hari tu survey kat Azzahra Centre...
Macam sangat okeh.. siap ada CA lagi..
Yuran pun takder la mahal sangat..
Cuma takut kenkangan masa tu laaa....

Takpun pegi kelas aerobik...
Tapi kat mana yang paling dekat-dekat sini...

Pastu sekarang ni..
Nak jogging.. lately memang asyik hujan jerr..
Memang takde maknanya laa...

Huwaaaa!!!
Ummi nak gak  berfesyen cam orang lain raya nanti...
Nak-nak raya nanti ada pulak Family Day Khatib Abdullah..
Perhimpunan anak cucu cicit arwoh Tokki Loh.. huhuhu....





Tuesday, May 3, 2011

Akhirnyaa.....

Semoga Prince William dan Lady Catherine (yeker.. pepandai jer ummi tambah.. hahaha) berbahagia sehingga akhirnya....

Nampak sangat dorang ni sweet couple...






p/s sebenornya.. ummi tak tau nak hapdet apa.. tapi takper la.. janji hapdet kan.. hehehehe