Monday, April 11, 2011

Maryam Zulfa Eight Months Old

(Sepatutnya entry ni auto published semalam.. tp ummi lupa lak nak set.. hahaha)

Pejam celik.. pejam celik..
Maryam Zulfa hari ni cukup 8 bulan
Kejaaap jer kan..

Alhamdulilllah..
8 bulan jugaklah ummi dah berjaya menyusukan dia sepenuhnya..
kira ummi dah dapat diploma la dalam perjalanan penyusuan ni.. hahaha
lagi 4 bulan.. kalau Allah beri lagi nikmat menyusu ni...
Dapat lah pulak degree nya...
Takper la.. apa-apa pun.. ummi bersyukur-syukur sangat dengan nikmat Allah yang tidak terhingga nih..

Maryam pada umur 8 bulan ni..
belum boleh merangkak lagi..
tapi bergolek-golek memang terror..
silap-silap terlepas pandang.. boleh sampai ke dapur..
tersepit bawah meja makan tu dah biasa.. hahaha

Pantang nampak ummi pakai tudung..
tangan dah pandai depa mintak dukung..
kalau mood bagus.. dengan sapa-sapa dia leh berdukung..
kalau mood tak bagus.. hmmm.. pandang pun tak mahu.. hahahhaa

Sekarang ni ummi tengah risau..
lately.. Maryam amat lah jarang poo..
Kalau ada pun 3 atau 4 hari sekali.. pastu stool dia punya lah cinonet.. hahaha
Tapi dia takde lah perut kembung atau meragam pepe..
Tengok lah nanti.. kalau berterusan.. ajak papa pegi jumpa paed dia la nanti..

Hmm.. apa lagi ekk progress Cik Mek Maryam ni ekk..
Haa.. Maryam dah start makan masa umur 6 bulan hari tu..
Ummi bagi dia bubur + carrot + bayam + ikan bilis @ayam..
Pastu blend.. dan tapis
Suka dia.. memang selalu habis la semangkuk..

Mula-mula masa makan ikan bilis tu..
Abis merah-merah badan dia... kesian tengok..
Tapi papa kata.. jangan stop.. bagi jugak ikan bilis tu.. tapi dalam amaun yang sikit..
Okeh ikot la..
Sehari dua lepas tu.. makin kurang.. tambah lagi seket amaun ikan bilis dalam bubur..
Lelama terus hilang merah.. alhamdulillah.. takder la alahan pada ikan bilis lagi..

Ooooh..
Maryam pantang nampak orang makan depan dia..
Kalau tak bagi.. menjerit-jerit okeh..

Pastu tak boleh panas-panas.. melekit-lekit lah badan dia..
Bila dah berpeluh-peluh.. mula lah menggaru-garu kepala dia..
Tak puas hati.. melalak aar..
Tak tahu nak buat camner..
Bukak baju bukak seluar.. tinggal pampers.. baru tersengih...
Ish.. Maryamm.. Maryamm...

Abang-abang dia teramatlah sayang kat si Maryam sorang nih
Kejap-kejap datang nak cium la..
Kejap-kejap datang nak peluk la..

Maryam layan jer dengan abang-abang dia tu..
Silap-silap siap tarik-tarik rambut abang-abang dia..
Ada tu.. abang-abang dia nak kiss..
Maryam plak nak kiss jugak tapi stok menjilat..
Apa lagi.. menjerit-jerit la abang-abang dia..
Geliiiii... hahahahha

Okeh lah sayang Ummmi
Maryam Bambam..
Selamat Hari Jadi yang ke 8 bulan..
Semoga sihat-sihat selalu yer sayang..
Papa.. Ummi.. abg Musa.. abg Isa.. saaaayang Maryam sangat tauu...!!

Budak Gomok yang suka jerit-jerit..

Dua otomen yang suka kiss adik dia tapi lari bertempiaran kalau kena jilat balik dengan Maryam.. hahaha





5 comments:

  1. Salam... sronok kan tgk progress anak2... i dulu ms bb start mkn solid food mmg ada ssh nak poo... doktot cadangkan i mkn pedas dari biasa... insyaallah bb sng nak poo... tp i plk tak tahn pedas.. tp leh cb lah...
    kekadang ms kita nandung ,ibu2 sk makan pedas, so, bila kuaq bb mmg kulit cepat alah n tak tahan panas... u slu sapu ja callomine losyen, kulit cantek.. kekadang alah pada bahan pencuci yg skrg nih byk toksin.. i insyaallah nak bli shaklee Basic H.. try lah..

    ReplyDelete
  2. geramnye maryam nih...ishhhhh ishhhh

    ReplyDelete
  3. HarisZuhaina:
    Makan pedas ekk?
    Okeh nnti balik cuba.. tp rasanya dah makan pedas dah sokmo.. hehehe..

    Umie aiesya:
    mekasih umie...

    ReplyDelete
  4. happy 8 months maryam bam bam!!
    tahniah to ummi mim for 8 months bf lil maryam... caiyok2 laling!!

    ReplyDelete
  5. MommaMia:
    Mekasih...
    mudahan2 diperpanjangkan lagi.. Amin..

    ReplyDelete