Saturday, April 30, 2011

Maharaja Lawak Minggu Ke 5..

Amir masih lagi kekal..
Takper laa.. lawak dia pun makin menjadi dah...
Takder la rasa nak gelak kesian lagi.. heheehe

Jambu best.. tak tau naper.. rasa cam Yus tu comell sangat...
Nabil pun best aaa... ala-ala macam Detektif Conan.. hehehe
Balas kali ni... lucah la pulak...haaaii..
Sepah pun best gakk...

Jozan...
Hahahahahahahahhaha
Memang gamat studio tu dibuat dek budak duorang tu..
Lawak memang lawak giler aar.. hahahaahha
Syabassss Jozan....!!!

Okehlah.. nak tido..

Sebelum tu meh kita layan lagi sekali laawak si Jozan berdua nih....















Friday, April 29, 2011

Lawa Betul lah dia....




Lawa kan Kate Middleton nih...
Memang seswai la nanti dapat gelaran Princess Kate...

Kat NTV7 ada siaran langsung kot
Kul 3ptg sampai 8.30 malam
Kat Astro lak.. ada kat channel TLC... hmm... cam nak subscribe..

Harap-harap marriage dorang ni kekal bahagia la... jangan jadi cam dorangnya MakPak udah lerr...






Temuduga Pelajar Baru..


Ini ler tempat ummi hari-hari pegi kerja..


Pagi tadi tak pernah-pernah dibuat...
Pukul 6.30 pagi dah gerak kuar pegi ofis..
Yer la.. sebelum ni, time ni tengah sedap-sedap peluk cik Mek Maryam lagi ha.. hehehe
Sampai ofis kul 7 lebih seket-seket.. sebabnya hujan lebat giler.. sampai tak nampak jalan..

Hari ni kena pegi awal sebabnya..
Ada sesi temuduga pelajar baharu kat fakulti ni..
So dah dilantik AJK untuk tu.. sedor-sedor la datang awal sikit.. hahahah..

Hm... calon yang datang tak berapa ramai..
Mungkin hujan...
Mungkin banyak clash dengan IPTA lain..
Ntah lerr... tapi ada jugak yang last minit baru tahu.. ish, macam-macam

Kalau masa ummi dulu la..
Time dekat-dekat IPTA nak open kemasukan dulu..
Memang bil telefon umah mencanak-canak naik.. hahaha
Tok Ma dengan arwah  Tokki tak leh nak marah..
Sebab ummi pakai nak check UPU infoline.. nak tahu dapat mana la kan..
Boleh kata, tak senang duduk la jgk..
Tapi tengok budak-budak sekarang.. selamberrr ajerrr... alahaiii...

Sebab tak berapa ramai...
Hari ni siap awal laa..
Kita tengok minggu depan lak camnerr...





Thursday, April 28, 2011

Hari Rabu Semalam...

Semalam ummi dengan papa cuti..
Sebabnya nak jumpa TokMa yang nak pegi umrah kat KLIA
TokMa flight dari Terengganu sampai KLIA dalam kul 11
Sebab nak naik ERL.. so kitorang takder la awal-awal sangat kuar pun..
Kul 11 setengah baru gerak dari rumah..

Sebenornya papa suwuh ummi bawak budak-budak cinonet ni
Jenjalan naik keretapi...
Yerla asyik tengok jer dari jauuh.. naik nya tak..
So lepas dropkan kitorang kat stesen ERL putrajaya..
Papa terus pecut gi KLIA dengan kereta..

Musa dengan Isa memang eksaited ler sangat...
Rasanya dekat 40 kali kot.. dok lah tanya mana train tak sampai lagi..
Penat ummi dengan bibik nak menjawab.. hahahah

Bila dah naik..
Huishhh.. penat nak menjawab soklan-soklan budak-budak otomen ni..
Si Maryam lak.. mak aaii... memang tak reti duk diam dah sekarang nih..
Dengan sore menjerit-jerit... aduhaaiii...
Riuh satu gerabak.. hahahaha

Sampai-sampai je sana
Terus call TokMa..
Alih-alih kata nak kena masuk dah..
Padahal flight nak ke Jeddah kul 4 petang...
Tapi sebab dah majoriti kumpulan nak masuk dulu
TokMa terpaksa la ikot.. kalau tak keseorangan lak nak ke sana nanti..

Terkocoh-kocoh la ummi pegi cari TokMa
Jumpa-jumpa pun betul-betul depan pintu pelepasan antarabangsa tu..
Tak sempat nak borak lama pun.. salam-salam.. peluk-peluk.. cium-cium
Terus TokMa gi masuk dalam...
Kak Ita dengan Abg Ghani.. nasib boleh masuk dalam pakai pas kastam..
Papa lagi aar.. langsung tak sempat.. lambai-lambai jer dari jauh..

Lepas dari tu..
bawak budak-budak tengok kapal terbang kat anjung tinjau..
Tak lama lepas tu.. kitorang pun terus gerak balik

Papa kata dia nak ke Warta
Nak buat bisness kad katanya..
Ummi pun okeh la...
Boleh budak Otomen dua orang tu potong rambut..
Cikgu-cikgu dengan ustazah dah banyak bising dah..
Rambut panjang cucuk mata.. hahahaha

Lepas siap semua terus la balik..
Sebab hari nak hujan...

Ni antara gambor-gambor yang sempat ummi snap.
Ummi ada bawak kamera besar gedabak tu..
Tak ke bengong.. budak-budak dah siap pose.. tetiba snap tak bleh tekan..
Cek-cek rupanya memory stick terlupa nak masuk.. hahahaha
Mak sapa la nih... !!

Okeh jom layan gambo...





Tengah tunggu train sampai...
 
Maryam kejap jer duk dalam ni.. lepas tu rimas nak keluar..

Abg Musa yang ter'over eksaited...

Isa tak abih-abih dengan sign 'peace' dia tu...

Maryam bambam dengan Mak nyer yang tembam

Dah tak reti nak duk diam dah si Isa nih...

dah tak duk diam sangat.. letak jer dia atas tu.. tersengih cm kerang busuk..

Papa dengan anak daranya...

Ni style yang paling Maryam suka... abih rambut papa nya ditarik-tarik

Ni kat saloon... abg Musa tengah gunting rambut.. memula melalak tak henggat!!

Isa steady jer dari mula....

Taraaaa... dah siap!!
Maryam sibuk duk ngemas magazine kat situ...



Abg Musa paling lambat.. sebab rambut dia tebal setebalnya.. hahaha

Monday, April 25, 2011

Ter' beli pokok...

Pagi tadi
Ummi ikot Cik Sal and the gang... (Gang ler sangat.. hahaha)
Pegi breakfast mee hoon sup tulang kerangka kat belakang MTDC...
Memang marveless la sup tulang tu.. penuh semangkuk...
Mekasih ler Ju... sebab belanja kitorang.. hehehe.. muraaah rezeki ko ekk.. Aminnn

Lepas dah kenyang tu..
ingat nak balik dah...
aiiik.. melencong lak kat TPU... hahahaaha
Cik Sal dengan Cik Jem sesajer nak carik barang-barang segar..

Aternya dah sampai situ... ummi mula laa melilau-lilau nak perabis kan duit..
Wah.. wah.. ada pokok gajus.. ada pokok jambu.. pokok mangga.. delima pun ada...
Itu yang ummi nampak lerr.. pokok lain baaaanyak ler lagi.. eh bukan pokok.. anak pokok sebenornya..

Last-last...
Ummi rembat pokok mangga sepohon...
Ingat nak rembat lagi satu dua lagi..
Tapi sedor diri... tadi menumpang..
Gile ko.. kereta orang nak menaruk anak pokok nih.. hahahha
Satu pun dah mujur dah orang bagi tumpang..
Kalau dia suwuh balik jalan kaki.. mau tak pengsan ummi... hahaha

So petang karang..
Ingat nak tanam luar pagar depan umah...
Tapi Papa lak suwuh tanam kat belakang umah..
Walllaweiii... selalu gitu.....
Hah.. tanam ler sndiri.. banyak lak citer... hahahah!!!

Saturday, April 23, 2011

Maharaja Lawak 4.. Jambu memang The Best!!


Haa.. amik ko!!
Tempat teratas tu...57% lak tu
Dah jauh dah tinggalkan Jozan dan Nabil kat bawah..

Ummi ucapkan tahniah kepada kumpulan JAMBU..
Korang memang THE BEST!!
Jozan dengan Nabil dah patut rasa tercabar nih...




Adoyaaiii..
Ummi gelak memang tak henggat lah...
menitik-nitik air mata.. sampai nak pecah perut..
Yus jadi Nora Danish tu... comelllll sangat!!!
Pasal Amir..
malas ummi nak komen dah..
lantak laah..

Apa-apa pun Jambu memang terbaik!!!
Jom layan  Jambu Minggu 4.. memang tak puas aar..



Friday, April 22, 2011

A a' apple.. B be' bear....

Semalam kita dah layan abg Musa nyanyi..
Hari ni kita layan abg Isa lak nyanyi...



Thursday, April 21, 2011

Spider...

Jom kita layan abg Musa nyanyi...




Layan Gambar ....

Hujung minggu lepas..
Ummi sempat rembat walker baru untuk si Maryam..
Tak mahal pun.. tolak dengan Voucher JJ papa dapat lucky draw dia dinner hari tu..
Dapat lah walker tak sampai RM50 tu.. okeh la kan...
Nak beli yang memahal.. pakainya kejap ajerr..

Okehlah malas nak citer pepanjang.. layan je ler gambo
Cik Mek Maryam dengan abang-abang Otomen dia..


















** eh.. ada yang muntah hijau ker...? alamak... minta maaf la yerr.. hehehe



Wednesday, April 20, 2011

Tak Tau Nak Citer Apa...

Ummi baru jer baik dari demam plus batuk...
Hari Isnin lepas.. dapat lah MC sehari..
Semalam datang pun... masih koh..koh..koh lagi...

Ni terasa macam fly.. fly gitu.. hahaha
Penangan ubat batuk pagi tadi..
Tak makan.. memang tak berenti batuk nanti haa..

Okeh lah.. ummi nak gi sambung wat keje la plak...


Tuesday, April 19, 2011

............ hmmm........

Mood adalah ke lauutttt...



Saturday, April 16, 2011

Maharaja Lawak Musim Ke 3

ceh.. ceh.. tajuk.. kang main lagi..
hahaha

Jozan kali ni.. memang yang terbaik lah!!
Nabil pun best gak.. terer main piano lalat.. hahaha
Hmm.. Sepah, Jambu dengan Balas pun lawak giler...
Apa-apa pun.. memang terbaik lah minggu nih..

Tapi yang ummi tak puas hati la kan..
Naper R2 yang keluar...
Ummi ingatkan si Amir tu.. sebab memang dah kesian sangat kat dia..
Hadooi.. minggu depan ada lagi.. kesian lagi...
Okehlah.. ummi nak tdo laa..
malas nak pikir dah.. hehe


Friday, April 15, 2011

Kenduri BakSo.... originally dari Indonesia..

Wah.. wah..  tajuk tak boleh kalah.. hahaha
Nak dijadikan cerita..
Pn Ina, lecturer fakulti kt ummi keje nih..
Belanja kitorang makan bakso pagi nih..

Yang bestnya..
Bakso tu originally dari Indonesia  tu..
Pn. Ina ni.. orang Indonesia.. contract lecturer kat sini
Husband ada mai.. tu yang boleh dapat fresh bakso tu..

Acara masak-memasak start awal pagi tadi..
Memang macam kenduri lah kat pantri sana tu..
Sempoi jer pakai rice cooker dua ketui.. leh gak siap bakso tu..

Bakso tu siap dengan mee hoon..
Bawang goreng krup krap..
Sawi celur..
dan yang paling meletop sambal nye tu...
berair segala air hidung.. air mata.. tinggal air telinga jer dak.. hahaha


Apa-apa pun.. memang meletopslah bakso Pn. Ina..
Terima kasih Pn. Ina.. murah rezeki Pn Ina yer....


Barisan AJK Kenduri Bakso.. yang baju Merah tu la Pn. Ina..

Ini ler sambal cili yang pedas meletop tu...

Bakso dalam proses nak masak....

Bahan-bahan untuk Bakso..

Bakso yang sedang menggelegak..

Burrppp.. Alhamduillah.. hingga ke titisan akhir ummi belasah.. hahahaha




Thursday, April 14, 2011

Pfft... Saspen Kejap!!

Lately ni kan..
Ummi asyik la duk ngadu pasal susu drop tetiba...
Nak kata tak cukup zat.. segala bagai supplement ummi dah telan
Nak kata tak pam... sampai tak tido ummi duk ngepam..
Nak kata nak datang period... dah 8 bulan ummi tak datang period lepas beranak hari tu..

Eh kejap....
8 bulan tak period????!!
Zzzzapppp! Sepantas kilat ummi dah terfikir macam-macam dah!
Ummi pregnant lagi ker???
Maryam nak dapat adik ker???

Biar benorr.. Maryam keciit lagi haa..
SMS papa bagitau apa yang ummi rasa..
Papa cakap.. mainan perasaan jer tu..
Takkan la kot.. dah protection bagaii..
Tapi kalau ada pun.. apa salahnya..
Ishhh.. papa nih..

Hmmm.. tak leh jadi ni,
Kebarangkalian tu masih ada..
Last-last malam semalam pegi klinik
Check UPT..

Kat dalam bilik doktor..
Lepas dah bagi air kencing sebotol..
Adik Pembantu Klinik tu masuk..
Bawak test tu..
Sengih-sengih..

Aik.. biar betul.. dah cuak dah nih..
Doktor pun heran.. persal assistant dia sengih2..
Positif ker??
Hehe.. tak lah.. line satu jer nih..
Abis tu.. awak sengih2 macam tu... macam ada jer..
Takkk.. nak bagi akak ni suspen sket..

Gilo ko tak saspen.. hahahaha..

Dan-dan tu tanya doktor..
Takleh nak pasang IUD ker??
Doktor kata..
tak boleh.. sebab apa-apahal pun nak kena tunggu period...
Takper lah.. continue jer la dengan pil yang ada tu..

Okeh.. confirm tak pregnant..
Tapi persoalan kenapa susu kian merundum.. masih belum berjawab!





Wednesday, April 13, 2011

Yeay... Akhirnya!

Apa yang yeay nya?
Oooo.. kalau pasal duit yang tak refund-refund lagi tu.. nan adonyaaa!!
Ni still duk followup lagi nih.. semalam call katanya paling lambat esok..
Okeh kita tengok.. masuk tak.. tak masuk..  kita bako jerr!!!!!

Okeh.. okeh..
Balik pada story tajuk kat ataih tu..
Hati gembira sebab petang semalam..
Dan-dan bibik tepon bagitahu CikMek Maryam dah beyak..!!!
Yeayyyy!!!!
Dua kali ko... melimpah ruah katanya.. hahahaha
Ish.. anak berak pun nak kecoh kerrr... apa la ummi nih..!!

Takder la..
Risau sebelum ni.. dah dekat seminggu tak berak-berak..
Asyik meneran jer.. tapi keluarnya tak..
Alhamdulillah.. setel satu masalah.. hehehe

Ni video recorded semalam.. kang main lagi
Ooh.. sila abaikan sore-sore abang dia dengan sore bibik.. hehehe




Tuesday, April 12, 2011

WoW.. Lama Giler...

Punya la lama ngepam pagi tadi...
Dekat 40 minit lebih..
20 minit sebelah kanan..
20 minit sebelah kiri..
Sampai dah naik kebas dah puting CikB
Alih-alih sebotol jer dapat..
Orang lain..
15 minit dah dapat dekat dua botol..
Alahaaiii..

Yang boleh pam lelama ..
Sebab stay kat cubicle ummi jer..
Sambil wat keje.. sambil jawab call...
Kalau kat pantry.. tak leh lelama..
Karang tak berjawab telefon tu..

Tapi dalam pada tu..
Ummi masih bersyukur kepada Allah yang teramat sangat..
Yerla.. walaupun tak bnyak..
still lah ada.. daripada takder langsung kan...
Alhamdulillah sangat-sangat..

Ya Allah.. ku mohon padamu perbanyakkan lagi susu ku, Ya Allah.. Aminnn..



Ini lah hasil yang tak seberapa..


 p/s Wahai Cimpeng.. bila la nak refund duit ummi nih.. ummi nak beli softfit medela ganti yang dah koyak tu.. byk bazir masa la gilir-gilir cmni.. hadehh..










Hantu Otomen Balik Rumah....

Bakal di tayangkan di pawagam berdekatan..
Hantu Otomen Balik Rumah..

Ini la hantu otomen yang suka perabihkan bedak adik dia.. hahaha




Monday, April 11, 2011

Bengang Plus Hangin!!

Aduhhh!!!
Memang bengang giler aar!!
Hangin pun yer jugak....

Citer nya macam ni..
Awal bulan lepas..
Ummi nak withdraw duit utk settlekan yuran sekolah Musa dengan Isa..
Withdraw pulak dekat ATM Bank Rakyat pakai Kad ATM CIMB..

Alih-alih..
Kuar resit cakap transaction tak berjaya.. okehlah
Tapi bila check balik amount kat dalam akaun..
Aikkk.. tengok-tengok dah deduct.. biar betik!!
Dan-dan tu.. ummi gi buat report kat Bank Rakyat sebelahnya..
Dah buat kat Bank Rakyat.. ummi gi buat plak report kat CIMB Bank

Okehlah.. nak dijadikan ceritanya..
Masa mula-mula hari tu dua2 officer tu cakap..
Insyallah dalam masa 2 - 3 minggu dapat lah balik..
Ini dah sebulan lebih tak jugak setel-setel..

Yang nak dihanginkan..
Bila ummi tanya kat Bnk Rakyat..
Bank Rakyat kata dorang dah hantar payment ke CIMB MEPS Center..
Tapi CIMB tak collect lagi..

Tapi bila tanya kat CIMB
Cimb pulak tak dapat apa-apa feedback dari Bank Rakyat..
Hissshhh.. Mana satu nih....
Sebenornya buat ke tidak nih...
Ini yang buat ummi hangin tahap gaban nih!!

Sebabkan pasal nih..
Banyak benda ummi terpaksa hold...
Yer la.. dah terpaksa amik duit lain untuk cover duit yuran..
pastu nak bayar mender lain... tertangguh-tangguh lah!!

Tadi tepon sana nak tanya..
pastu kata nak tepon balik bagitau status..
tapi takder tepon-tepon sampai laa nih..

Mesti korang ingat ummi ni haper kan..
Ek lleh cm ni pun kecoh kerr...?
Yer laa.. kalau setakat seratus dua.. ummi bolehlah consider lagi..
lambat seket pun takper..
Tapi dah kalau yang deduct tu.. dah separuh gaji ummi ... camno????
Minyak kereta nak gi ofis ada sapo nak bagi ko????
Haaaanggiinnnnnyerr!!!!!!!!!




Maryam Zulfa Eight Months Old

(Sepatutnya entry ni auto published semalam.. tp ummi lupa lak nak set.. hahaha)

Pejam celik.. pejam celik..
Maryam Zulfa hari ni cukup 8 bulan
Kejaaap jer kan..

Alhamdulilllah..
8 bulan jugaklah ummi dah berjaya menyusukan dia sepenuhnya..
kira ummi dah dapat diploma la dalam perjalanan penyusuan ni.. hahaha
lagi 4 bulan.. kalau Allah beri lagi nikmat menyusu ni...
Dapat lah pulak degree nya...
Takper la.. apa-apa pun.. ummi bersyukur-syukur sangat dengan nikmat Allah yang tidak terhingga nih..

Maryam pada umur 8 bulan ni..
belum boleh merangkak lagi..
tapi bergolek-golek memang terror..
silap-silap terlepas pandang.. boleh sampai ke dapur..
tersepit bawah meja makan tu dah biasa.. hahaha

Pantang nampak ummi pakai tudung..
tangan dah pandai depa mintak dukung..
kalau mood bagus.. dengan sapa-sapa dia leh berdukung..
kalau mood tak bagus.. hmmm.. pandang pun tak mahu.. hahahhaa

Sekarang ni ummi tengah risau..
lately.. Maryam amat lah jarang poo..
Kalau ada pun 3 atau 4 hari sekali.. pastu stool dia punya lah cinonet.. hahaha
Tapi dia takde lah perut kembung atau meragam pepe..
Tengok lah nanti.. kalau berterusan.. ajak papa pegi jumpa paed dia la nanti..

Hmm.. apa lagi ekk progress Cik Mek Maryam ni ekk..
Haa.. Maryam dah start makan masa umur 6 bulan hari tu..
Ummi bagi dia bubur + carrot + bayam + ikan bilis @ayam..
Pastu blend.. dan tapis
Suka dia.. memang selalu habis la semangkuk..

Mula-mula masa makan ikan bilis tu..
Abis merah-merah badan dia... kesian tengok..
Tapi papa kata.. jangan stop.. bagi jugak ikan bilis tu.. tapi dalam amaun yang sikit..
Okeh ikot la..
Sehari dua lepas tu.. makin kurang.. tambah lagi seket amaun ikan bilis dalam bubur..
Lelama terus hilang merah.. alhamdulillah.. takder la alahan pada ikan bilis lagi..

Ooooh..
Maryam pantang nampak orang makan depan dia..
Kalau tak bagi.. menjerit-jerit okeh..

Pastu tak boleh panas-panas.. melekit-lekit lah badan dia..
Bila dah berpeluh-peluh.. mula lah menggaru-garu kepala dia..
Tak puas hati.. melalak aar..
Tak tahu nak buat camner..
Bukak baju bukak seluar.. tinggal pampers.. baru tersengih...
Ish.. Maryamm.. Maryamm...

Abang-abang dia teramatlah sayang kat si Maryam sorang nih
Kejap-kejap datang nak cium la..
Kejap-kejap datang nak peluk la..

Maryam layan jer dengan abang-abang dia tu..
Silap-silap siap tarik-tarik rambut abang-abang dia..
Ada tu.. abang-abang dia nak kiss..
Maryam plak nak kiss jugak tapi stok menjilat..
Apa lagi.. menjerit-jerit la abang-abang dia..
Geliiiii... hahahahha

Okeh lah sayang Ummmi
Maryam Bambam..
Selamat Hari Jadi yang ke 8 bulan..
Semoga sihat-sihat selalu yer sayang..
Papa.. Ummi.. abg Musa.. abg Isa.. saaaayang Maryam sangat tauu...!!

Budak Gomok yang suka jerit-jerit..

Dua otomen yang suka kiss adik dia tapi lari bertempiaran kalau kena jilat balik dengan Maryam.. hahaha





Saturday, April 9, 2011

Hah.. amik ko!!

Hahahaha..
Tajuk giler ganasss..

Tapi memang betul pun..
Semalam ummi tido pukul 5 pagi tu...
Ingat lepas update nak tido terus..
Tapi gatal plak dok search youtube lawak johan dengan zizan..

Apalagi.. sampai ke pagi la tak tido..
Lawak dorang memang melampau kelako..
Sampai nak terkencing-kencing..
Sampai terkeluar-keluar air mata..
Haduhaaaii...

Pastu amik ko..
Hari ni ummi bangun kul 3 petang....
Ish.. ish.. tak senonoh betul lah...
Buleh plak pindah-pindah bilik tu..
Lepas subuh boleh plak sambung tido kat bilik budak-budak..
Nasib dah kawen...
Kalau anak dara.. memang takder sapa la yang nak.. hahaha

Nasib papa tak bising..
Tadi bangun pun.. dia dah keluar
Beli barang sekejap katanya..

Okehla..
Bibik dah bising..
Suruh ummi pegi mandi sebelum papa balik tengok bini dia tak mandi lagi.. hahahaha

So layan tengok one of video yang ummi tengok semalam:








Pukul Satu Pagi..

Mata tak buleh tido lagi..
Jam dah pukul 1 lebih dah... bagus..

Tapi kan.. memang giler aar lawak Maharaja Lawak tadi..
Nak-nak time Jambu dengan Jozan perfom..
Ummi punya gelak.. sampai nak terkencing-kencing ko..

Maryam pandang ummi dah cam blur
Perhal mak aku nih.. hahahaha
Pastu mula ar dia buat hal..
Tak duduk diam.. bila suakan nenen.. menjerit-jerit

Last-last papa yang tengah on laptop dia.. sound dari dalam bilik
Kalau ye pun tengok tv.. layan la anak tu..
Haa.. kan, Maryam la nih.. tak pasal-pasal ummi kena sound..

Tapi kan.. (rasanya tadi dah tapi dah.. aar lantak!)
Time Amir jer ummi buat-buat tuko chanel lain..
Bukan apa.. ummi cam sedih plus kesian la tengok si Amir nih.. tak sampai hati
Pastu apa kes plak.. keputusan siar minggu depan.. alaahaai.. lagi ar kesian...

Dah abis apa sumer..
Pandai lak ko  Maryam... gosok-gosok mata nak tido
Nenen kan sekejap terus lelap.. selamat..
Ummi pun siap-siap la nak masuk tido..

Baru jer nak landing-landing
Papa lak tanya..
Nak tido dah ker..
Yer ler.. takkan nak gi berenang la kot.. napernya?

Gorengkan abang telur dadar...
Nak ratah lah...
Hish.. papa ni.. time kita nak tido.. time tu la dia nak makan la  apa laa..
Tadi awal-awal tak cakap... tapi bising dalam hati la..

Lepas siap goreng telur dadar
Ingat nak tido..
Tapi mata macam mana buleh tak ngantuk lagi..
tu yang ngengada update blog nih.. hahaha

Okehlah.. nak cuba paksa mata.. sambil peluk2 cek mek Maryam
Gudnite everyone...



Ini lah budak tecit yang buat ummi kena sound dengan papa tadi..


Tido buas pe gaper... pah netang.. nerap plop.. Maryamm... Maryamm




Friday, April 8, 2011

Salam Pagi Jumaat..

Ketung ketang.. ketung ketang... dah hari Jumaat..
Kejaap jer rasa masa berlalu..

Maryam semalam asyik terkejut-kejut dan marah-marah..
Dia selsema.. syak jangkit dari si Iche nih
Terkejut-kejut sebab marah2 nak menyusu tak selesa..

Mana nak selesa.. hidung dia tersumbat la kot..
Mulut nak nyusu.. mulut jugak nak nafas.. mana tak marah.. sian Maryam..
Last-last ummi sedut pakai nasal aspirator tu.. okeh la dia sampai ke pagi

Kat ofis .. pam macam biasa..
Sebenarnya rasa cam nak tanya.. tapi tak tau nak tanya kat sapa..
Memang sebelah kiri selalu kurang ke?

Susu memang banyak belah kanan jer.. stok memang banyak bergantung belah kanan dari dulu..
Kalau kiri pun.. setiap kali pam paling banyak pun dapat 3oz..
Memang kena topup dari belah kanan la.. yang selalunya dapat 5oz ke 6oz...

Nak kata jarang pam.. memang tak pernah tak pam..
Dah namanya double pumping.. so 20min kiri kanan serentak..
Nak kata jarang bagi direct kat Maryam..
Belah kiri tu la yang sengaja dilamakan...

Hmm.. kenapa ekk??

Okehlah.. nak sambung keje la plak...


Thursday, April 7, 2011

Mampukah Aku???

Dulu selepas bersalinkan isa..
ummi adalah gemok dengan berat badan 67kg gitu..
ummi pernah citer kat sini
Masa tu, memang ummi giler risau...
macam mana tak risau.. semua baju dah tak muat.. hahaha

Lepas dari tu, ummi nekad nak kuruskan badan.
Ummi buat macam-macam.. amik herbalife lah..
amik teh orang kampung lah.. dan yang paling berkesan la kan..
ummi tak makan nasik.. langsung tak sentuh nasik dalam 3 bulan macam tu rasanya... memang turun..
tapi hazablah..dari 67kg turun kepada 53kg.. giler suker mak

So lepas tu duk maintain jer.. kejap naik.. kejap turun.. tapi tak banyak laa.

Alih-alih akhir tahun 2009 ummi dapat tahu ummi pregnant kan si Maryam...
Hmm.. masa tu, memang ummi balas dendam betul-betul..
makan jer apa ummi nak makan..
dah pregnant namanya.. apakehal nak dietnya kan...
Tup-tup berat ummi masa 9bulan.. 78kg.. haaa ko... dugong pun kalah.. hahahaha

Biler dah bersalin.. berat ummi hilang dalam 13kg.. tinggallah berat badan 65kg..

Dalam pantang ummi cuba pantang betul-betul..
dalam masa 2 bulan cuti.. turun ke 62kg.. turun 3kg jer ko... hampesss...

Pastu dah start keje... mula-mula tu.. boleh lagi maintain...
tapi lama-lama.. dah kelaut dah...
Ummi since menyusukan Maryam ni..
nak kena pam hari-hari kat ofis... cepat jer rasa lapar..
Lepas tu, kalau tak makan nasik satu hari.. susu mula la kurang...

Alih-alih... hari ni ummi timbang pagi tadi..
berat ummi dah 69kg dah.. lagi berat dari gemok ummi masa mula-mula dulu.. huwaaaa!!

Pepagi mesti ummi tensen..
selalu ingat nak EL..
sebab dah tak der baju yang muat elok-elok untuk pakai ke ofis..
boleh macam tu..??

Jadi sekarang..
ummi kenalah buat something..
tak leh duk mengeluh saja..

Jadi mulai dari sekarang..
atur strategi dulu tu balik..
dan jayakan nya sekalli lagi.

Semoga ummi berjaya.. insyallah..!!


Giler gomok time ni.. ni dah setahun beranak kan si Isa

Muka tak puas hati sebab gemok.. hahaha

Mak dengan anak sama jer tembam...

Ntahlah.. tak tau dah cakap apa...

Masa ni akhir tahun 2008.. dah slim dah.. rindunyaa nak macam ni

Masa ni.. perasan anak dara lagi.. Gi jenjalan pun.. anak orang kata adik.. hahahah.. lempang baru taww!!

Nampak kekurusannya tu.... mampukah lagi aku....

Ni tengah tahun 2009..  Hi-Tea lagi ko...

Ni dah start chubby-chubby dah.. tapi stil leh berkebaya lagi la.. hahaha.. akhir tahun 2009

Haa.. ni mak dugong naik kelaut.. pregnant Maryam 4 bulan awal tahun 2010

Ni.. pagi tadik.. pengsan!!!