Tuesday, March 15, 2011

Perihal Penyusuan Cik Maryam Bambam

Assalamualaikum..

Masya Allah.. punyalah lama ummi tak update blog.. haaaii.. tak abis-abis dgn mode MALAS ummi ni.. hahahha..

Okehlah.. hari tu kan, ummi pernah buat entry pasal cerita breastfeeding si Maryam Bambam ni.. dan alhamdulillah.. fasa pertama penyusuan, ummi berjaya tempuhi walaupun banyak juga lah cabaran dan dugaan melanda.. chewwah... Sedar tak sedar dah 7 bulan ummi breastfeed si anak dara tu.. dan alhamdulillah, sehingga ke saat ini, susu masih belum berkurang.. rezeki Maryam dari Allah...

Entry sebelum ni juga, ummi ada cerita pasal susu ummi yang merundum tetiba kan.. memang kalut lah masa tu.. ingatkan sampai situ jer la perjalanan penyusuan ummi untuk Maryam.. tapi ummi belum berputus asa lagi.. Ummi tanya kenkawan.. surf kat internet.. cari macam-macam petua atau ubat untuk memperbanyakkan susu ummi kembali..

Nak dijadikan cerita, officemate ummi.. yang juga turut menyusukan baby beliau.. yang umurnya awal sebulan jer daripada Maryam.. telah syorkan ummi amik supplement Shaklee.. Ummi apalagi.. lepas je baca testimonial positif daripada breastfeed mommies yang consumed Shaklee ni.. ummi terus saja approached salah seorang agent Shaklee.. thanks to MommiMia.. sebab syorkan Set B Trial Breastfeeding..

Agaknya badan ummi lambat sikit nak serasi dengan supplement ni.. so effect dia pun lambat sikit lah kot.. Seminggu ummi consumed memang tak ada apa-apa perubahan pun.. tapi lepas tu ummi perasan susu yang dipam makin lama makin pekat dan mcm lemak2 gitu.. agaknya sebab tulah kot.. sesi menyusu Maryam pun makin singkat..kiranya, kejap jer dia dah kenyang.. tak der lah mengempeng jer macam sebelum2 ni..

Pastu satu lagi perkara yang ummi noticed.. alhhamdulillah, Maryam susah nak sakit atau demam lelama.. kalau demam pun sekejap jerla.. agaknya sebab supplemetn tu kot..
Kemudian lama2 susu pun ummi perasan makin pulih dan stabil macam sebelumnya.. Alhamdullilah.. sampai ke hari ini, ummi bolehlah bawak balik EBM dalam 4 botol sehari.. kira okeh la kan... kira bolehlah ummi buat stok..
Selain daripada tu, ummi jugak amalkan petua lain.. mcm kerapkan mengepam dan nyusu direct.. makan lobak putih.. minum air longan kering dan macam2 lagilah..

Okehlah.. itu lah serba sedikit cerita perjalanan penyusuan ummi untuk Maryam. Ummi sentiasa berdoa memohon kepada Allah semoga perjalanan penyusuan untuk Maryam dipermudahkan dan berjaya lah hendaknya sehingga 2 tahun.. Aminnnn..

Lastly, kita layan gambar pulak yer..


Inilah peti ais yang buat ummi menangis sakan mula2 dulu sebab tak muat pintu nak masuk rumah.. nasib baik lah sliding door boleh bukak.. tu pun kena letak kat hall jer sebab dapur rumah kecik sangat.. huhuhu..


Inilah stok2 susu CekMekYam bambam tu.. Sebelah kiri hanya penuh susu dia jer..

Ini untuk stok terkini.. maksudnya hasil perahan untuk bulan terkini.. simpan kat sini.. rak palinggg atas..



Ini pulak stok susu untuk digunakan untuk bulan ni.. Kiranya susu inilah yang ummi keluarkan dan taruk kat sebelah kanan untuk chilled. Esoknya boleh lah bibik kuarkan dan panaskan untuk santapan CikPuteri Kenit tu nanti.. heheh


Ini pulak stok untuk bulan depan.. Maknanya, dah abih stok rak yang kedua tadi.. stok ni lak yang naik.. pastu rak yang paling atas nuuu pulak turun bawah ni nanti.. biasanya ummi stok count ujung2 bulan lah.. hehehe.. macam kedai runcit lak ada kira2 stok ujung bulan.. hahahah

Apa2 pun, memang ummi bersyukur yang amat sangat pada Allah.. ummi bolehlah jugak buat stok macam ni.. memang lah tak sehebat ibu-ibu power yang lain kat luar sana.. tp atleast, ummi takder la kais pagi makan pagi dah.. Alhamdulillah...

5 comments:

  1. Tahniah Ima... Bukan supplement yg banyak kan susu ibu tuh tapi usaha Ima (pumping + doa + mindset yg +ve) membantu bykkan susu ibu.. Caiyok2 1 tahun sis!!

    ReplyDelete
  2. Mommamia:
    Terima kasih... syukur alhamdulilah..
    Terima kasih jgk yer sbb kenalkan Shaklee kt kita.. heheheh

    ReplyDelete
  3. Salam, Seronok tengok hasil2 pemerahan ni... dan berkenan tgk peti ais tu... wink!wink!

    ReplyDelete
  4. Hi ummi M.I.M,

    My daughter nak sama age wit urs..and maryam is super cute.tembam sgt.

    Saya pun ada waktu susu merudum juga, tapi lepas makan supplement n banyak info oleh momma mia alhamdulliah everything is ok..

    Anyway nice knowing ur blog.

    ReplyDelete
  5. Proud Mama's Dairy:
    Alhamdulillah..
    Berkenan peti ais.. hehehhe.. ala, bukan baru pun.. seken hen jer pun.. ekekkeke

    sugar spice salt:
    insyallah.. usaha tu tangga kejayaan.. yg penting kita jgn cepat putus asa kan..

    mekasih ler melawat blog kita..

    ReplyDelete