Thursday, March 31, 2011

Menitik Air Mata...

Semalam.. salah satu softfit (gadget untuk mengepam) dah koyak... aduhaii duit lagi nak kena keluar...

Sudahnya.. hari ini.. ummi pam guna FS sebelah.. pastu sebelah lagi guna tangan.. kaedah marmet orang kata.. Guna tangan ni memang giler lenguh tangan.. first time pulak tu.. memang terasa laa

Nak dijadikan cerita.. dah sudah perah apa semua.. nak simpan ler botol susu dalam beg cooler.. sekali macam mana tangan ni tertepis pulaaaaaakk.. abisss susu yang ummi perah pakai tangan tertumpah...!!!

Aduhaaaiiii... banyak tuuu.. dekat 3oz... kira banyak la tu bagi ummi sebab perah pakai tangan kan.. lenguuh tuu nak dapat banyak tuuu...

Hmmm... nak buat macamana... kesilapan sendiri.. bukan rezeki Maryam yang tu.. tapi hati memang sedih dah terkilan.. sampai menitik air mata lap susu yang tumpah tu...

Ummi.. lepas ni berhati-hati la sikit.. jangan clumsy sangat okeh!! OKEH!





Wednesday, March 30, 2011

Musa oo Musa...

Tengahari semalam.. Teacher Shida, class teacher Musa called... citer pasal Musa..

Teacher  : Musa.. where's your Buku Bacaan?

Musa  :  Bibik baca kat rumah...

PITAM..

Banyak lak keje bibik ko nak baca pulak Musa oooi... aduhaii..




Tuesday, March 29, 2011

Get your hands on the new iPhone4 with #DiGiiPhone4 today!

Are you an epic die-hard fan of Fruit Ninja? Get your hands on the new iPhone4 with #DiGiiPhone4 today! All you have to do is to upgrade your line. Too cool to be true!!


Ganti.. Jangan Tak Ganti Ooiii...

Semalam ummi start ganti puasa..
Alhamdulillah.. susu maintain...

Hari ni.. insyallah ganti lagi puasa..
susu adalah sikit berkurang.. takper.. ummi akan tambah sesi ngepam kat rumah biar cukup jugak 4 botol sehari..

Ummi target nak ganti straight sebulan bulan ni.. mana taknya.. sebulan nak kena ganti woooiii..
Yerla.. sapa suwuh beranak esok nak puasa.. so rasakan la.. hahahhaha
Minta-mintalah tak effect banyak kat pengeluaran susu....

Ya Allah Ya Tuhanku..
Perbanyakkanlah susu  walaupun aku berpuasa.. Aminn.


Monday, March 28, 2011

Mcm ni jer.. boleh ?

Hari ni mood adalah ke laut.. almost terbabas nak amik EL..

Pasal apa.... pasal semalam satu hari CikMek Maryam duk meragam..

Meragam sebab tak Yak dah baper hari dah.... mlm tu bawak pegi klinik.. makan ubat Yak..
Sudahnya kul 3 pagi.. Maryam melalak sebab yak melimpah ruah.. hahhaha

Dan sudahnya jugak, smpai ke subuh Maryam tak mahu tido.. ngajak ummi nya borak dan main.. tak layan..melalak

Aduhaaii... tu sebab ummi macam ting tong jer kat ofis nih... hahhahaha

okeh lah.. nak sambung kerja... mood ke laut ker. ke darat ker.. kerja tetap kena kerja..

Friday, March 25, 2011

Yer.. Memang Ummi Bekeng aka Garang!!

ummi kan.. kalau bab ngajor abg Muche buat homework.. memang strict giler.. garang giler la.. padahal sian budak tu.. baru 6 tahun jer pun.. apa la sangat homeworknya..

tapi betullah.. ummi memang tak boleh sabor bab-bab ni.. kalau dah ditunjuk tapi tak paham-paham lagi.. pastu banyak memain.. masa orang ajar mata ke lain.. jawabnya.. sore ummi macam singa laa.. pastu tangan ummi memang cepat jer la.. siap aar kena cubit..

sebab tu.. abg Muche memang setiap kali buat homework dengan ummi.. melalak la dia.. meleleh-leleh air mata.. sampai satu hari tu.. Papa yang tertidor kat bilik lepas maghrib... terus bangun tengok.. apa yang terjerit-jerit kat luar.. rupanya singa betina tengah duk mengamok anak dia buat homework tak betul.. hahahha.. last-last Papa dia amik alih.. kononnya berlembut sikit laa..

Sudahnya.. tiap kali nak buat homework.. Abg Muche nak buat dengan Papa.. dengan ummi .. tak mahu.. Ishhh.. mana boleh!! Ummi kata buat.. buattttt!!! hahahaha..

Abg.. Abg.. Ummi marah-marah.. Ummi cubit-cubit.. bukannya ummi bencikan abg tauuu.. tapi ummi sayangkan abg.. ummi nak abg pandai dan bijak... Abg sebenornya budak bijak dan pandai tapi abg ni banyak je auta.. pastu main lebih... haa. jadi macamana ummi tak naik angin...

p/s: Abg.. tau tak.. dulu ummi lagi teruk tauu.. Ummi selalu kena rotan sampai berbirat-birat dengan arwah Tokki kamu sebab salah sebut masa time baca Quran... haa.. ni ummi baik jer sikit tauu... (tetiba teringat kat Arwah Ayah ummi.. rindu sangattttt.. mudah2han Ayah aman di sana.. Alfatihah)









Thursday, March 24, 2011

Potong??

Musa:  ummi.. nanti abg dah besar macam abg Adam.. abg takmoh sunat..

Ummi: eh.. kenapa plak.. kan semua boy macam abg Adam.. semua kena sunat...

Musa: abis tu.. kalau abg sunat.. abg dah tak boleh pee dah...

Ummi: ish.. apasal pulak...??

Musa: sebab nanti 'bird' abg kena potong abih macam Maryam... camne abg nak pee??

Ummi: lorr.. sapa cakap kena potong abih macam Maryam.. Maryam mana ada 'bird'..

Musa: hah.. sebab kena potong abih laa.. Maryam takder 'bird'!!!

Ummi: pitammm!! 

Ini lah jadi nya kalau baru dapat adek pompuan.. hahahahhaa




Wednesday, March 23, 2011

Akhirnya Dapat Jgk Tgk Belon Panas...

Kalau dah berjanji dengan hero dua orang tu... jangan la ko pepandai nak mungkiri.. Memang dituntut punya lah.. rasanya setiap masa kot.. mesti dorang akan tanya..

kejap-kejap datang, ummi lepas mandi kita pegi tengok belon panas kan...

pastu kejap lagi datang lagi.. papa, lepas makan ni.. kita tengok belon panas kan...

Sudahnya.. Papa dah naik rimas.. dan-dan tu papa suruh ummi siap-siap dengan bebudak semua nak pegi tgk belon panas tu.. Mula-mula ingatkan Papa ikot la.. rerupanya Papa suwuh ummi yang bawak dorang pegi sendiri... Papa kata dia tak mo pegi sebab rimas tempat orang reramai camtu.. boleh??

So pegi la ummi dengan rerakyat nya sahajaaa petang Ahad tu....
Sampai-sampai sana.. nak mencari parkingnya.. memang ler bercinta.. pusing punya pusing.. dekat sejam lebih la jugak baru dapat.. tu pun memang jauh bebenor ler menapak..

Akhirnya dapat lah hero dua orang tu tengok belon yang  nak sangat2 tengok tu.. Masa tu lepas hujan. so tak banyak la belon yang baru naik..

Maryam pulak diam-diam.. dibantai nya tido.. bising kedaungg..langsung x pedulik.. hahahahaa
Patutlah muka dia macam blurrr jer masa mula-mula turun tu.. rupanya mengantuk yer dik.. hahaahaha.. sian dia... sebab nak ngikutkan abg2 dia.. terpaksalah yerr... ekekkek

Layan ler gambo2 nya...



sakan ekkk.. dah dpt belon ultraman sorang satu.... maryam tengok jer la ekk..


tak berkelip tgk belon besar gedabak...


hahaha.. ni la belon dia yg x berkelip tgk tu...


masa ni dah blur2 dah...

maryam dah selamat dah... abg2 jer yang stil eksaitedd...

p/s lepas ni.. tobat ummi xmoh pergi lagi tempat reramai camni.. seksooooo ehhh..!!  








Tuesday, March 22, 2011

Confuse.. confuse..

Ada satu malam tu.. tengah lepak-lepak depan tv.. Abg Muche tengah conteng-conteng buku dia.. Si Iche plak tengah duk belek-belek buku bergambar.. Buku tu dalam bahasa Melayu.. tetiba dia datang dekat ummi, nak suruh ummi dengar dia mengeja..

Iche: ummi.. ummi show.. iche read

Ummi: okeh.. okeh... hmm.. okeh.. ini..? (sambil tunjuk gambar bintang)

Iche: B.I.N.T.A.N.G

Ummi: Pandai.. so bunyi dia apa??

Iche: Star!!

Ummi: Pitam..!!

Aduhaaaii.. macam mana la plak eja dalam bahasa melayu.. keluar2 bunyi english.. hahahahha.. Iche..oo .. Iche..

Monday, March 21, 2011

Class SS10 97' Uitm Dungun Mini Reunion

Jumaat tengahari Linda exclassmate ummi masa kat UiTM Dungun called ummi.. ajak ummi join gathering member-member class kitorang kat KL Central petang tu.. ummi apalagi, setuju jer la.. lama wooiiit tak jumpa yang lelain.. ada la dekat 12 tahun rasanya... Ohh.. tu nasib baik la papa memahami dan izinkan... mekasih sayang..

So balik keje tu, ummi terus rush balik rumah dan siap2. Ummi bawak sekali si Maryam.. kesian dia nanti nak nenen.. dahla satu hari minum botol jer.. Abg2 nya nak ikot jugak.. tapi terpaksa tinggalkan dengan bibik.. huuuii.. pengsan ummi kalau bawak dorang.. lagipun.. tak syoklah nak gossip-gossip nanti.. sorry yer sayang.. last2, ummi promised kat dorang nak bawak dorang tengok belon besar kat putrajaya esoknya.. nasib baik dorang okeh.. heheheh

Ummi parking kereta dekat ERL putrajaya.. janji Linda jumpa sana.. lepas tu tunggu Azmi kejap.. terus gerak naik train pegi KL Central.. oh Yer.. Ayu pun sekali.. sian dia.. tunggu lama.. ni Azmi la punya pasal.. lambat sebab jammed... takper Mie.. kita tak salahkan ko.. kita salahkan belon besar tu yer... hahahaha

Sampai-sampai sana terus masuk burger king.. Lisa dengan Murni tak sampai lagi.. on the way katanya.. so kitorang borak-borak lah.. Azmi excused kejap.. pegi solat..

Tak lama lepas tu.. sampai lah si Lisa dengan Murni.. kitorang menjerit kesukaan.. berpeluk2kan.. bergegarlah sekejap Burger King tu.. hahaha.. Murni bawak dia punya hero kecit.. muka memang copypaste dia abis..

Borak punya borak.. tak sedar jam dah pukul 9mlm lebih dah.. Maryam pun dah start merengek2 dah.. ingat tak nak sedor diri lagi.. tapi yer la masing-masing dah ada family sendiri.. sendiri mau ingat la kan.. so dekat pukul 10 mlm kitorang pun gerak balik..

Ummi memang seronok giler laa.. jumpa dorang-dorang nih.. Lisa tu, dia bukan saja satu classmate ummi masa kat UiTM.. even she's also satu sekolah dengan ummi dulu.. siap satu kadet polis lagi.. hahahahha.. Ni.. kitorang tengah nak organize reunion yang betul-betul punya.. insyallah dalam tahun ni la.. kali ni, hopefully semua classmate dapat datang...


semua ni xclassmate ummi.. sumer tak berubah.. macam dolu-dolu jgk..

mengimbas kenangan dulu nampak....

Maryam bersama Acik Lisa dan Acik Linda..

Masa ni Maryam tengah elok lagi.. boleh la Acik Lisa dukung..

Time ni.. kitorang dah nak balik. tengok si Maryam, nangis tak hengat.. hahaha

P/s.. tak sabar nak jumpa yang lelain lagi nanti.. hehehehhe






Sunday, March 20, 2011

Jenjalan Kat Giant

Sepatutnya hari sabtu petang.. seperti ummi pernah janji dengan budak hero dua orang tu.. nak pegi tengok belon panas kat putrajaya.. tapi hujan pulak petang tu.. so sudahnya kitorang tukar plan pegi jenjalan kat Giant Equine Park.. memang kitorang belum pernah sampai lagi since baru bukak hari tu..

Kat Giant tak ada apa sangat laa.. tapi dalam takder apa-apa tu.. kopak jugaklah duit ummi.. sebabnya budak hero dua orang tu naik kereta mainan.. adehhhh.. so biar kan jer la.. sambil tu ummi dengan bibik makan nasik ayam kat foodcourt depan tu..

Ni la gambar-gambar yang sempat ummi snap.. layan jer ler yerr..



Iche ni kelakor betul.. time dia nak pusing kiri atau kanan.. dia boleh bangun turun tarik kete tu pusing.. padahal boleh jer dia reverse ke belakang.. hahahaha


hoho.. Abg Muche mcm dah terer.. siap boleh buat drift lagi.. hahaha

Maryam naik ni jer la yer... Maryam tak pandai bawak lagi.. hehehe

Ni just letak jer dia kat atas itik ni.. tak gerak pun.. Tapi eksaited giler.. hahaha

wooo.. ni pun eksaited gak.. sampai tak mahu duduk langsung.. ekekkeke






Hantukkk???




Jam dah pukul 10 mlm lebih dah... Papa suruh lah dua2 abg CekMaryam ni pegi masuk tido.. memang payoh ler nak suruh dorang ni masuk tidor.. siap ada adegan2 jerit-jerit la jawabnya.. yang jeritnya sapa lagi kalau tak umminya.. hahaha..

Okehlah.. dua-dua pun masuklah tidur.. mula-mula diam la kejap.. pastu ntah haper2 jer dorang duk bising dalam bilik.. Papa pegi jenguk kejap... diam la balik.. then senyapp jer.. okeh dah tidur..

pastu dalam 10 min kemudian.. si iche ni kuar..

"Papa.. papa.. iche tak hantuk laaa.."

"Apa iche? Tak hantuk??"

"Ha ah, papa.. iche tak hantuk lagi..."

"Iche hantuk apa plak?"

"Iche tak nak tido lagi la papa.."

"tak ngantuk la papa..." Papa pandang ummi.. ummi dah nak tergelak2 ni...

"ooo.. tak ngantuk... hahaha..okeh lah.. nanti dah ngantuk baru tido.. okeh..!"

Iche.. Iche... macam-macam kamu yer.. hahahha..




Thursday, March 17, 2011

Bisingnya dia..



Ish.. ish.. ish.. kecit2 dah pandai bebel2 yer..
Alahaiii... lepas ni bolehlah gantikan ummi
tolong bebelkan abg2 awak kalau depa tu dok notti2 yer maryam.. hahaha...






Citer Pasal EBM




Haa.. inilah hasil perahan ummi setakat pagi tadik.. so lagi 2 botol nak kena perah sebelum balik.. huhuhu..

Alhamdulillah.. syukur yang tak terhingga..






Wednesday, March 16, 2011

Keluar Jenjalan Tengok Movie..

Hari Sabtu minggu yang lepas... Papa yang sangat hensem dan baik hati itu.. telah bermurah hati untuk belanja kitorang anak beranak plus bibik tengok wayang.. Tapi Papa bagi duit saja.. Papa tak dapat join sebab Papa kena kerja hari tu.

So kitorang pegi la anak beranak plus bibik ke Alamanda untuk tengok movie.. citer Mars need Moms.. Oh yer.. kitorang tak perlu beratur lagi dah.. sebab ummi dah siap-siap beli tiket online...

Masa kat dalam cinema.. Cek Mek Molek ni bukan main melompat-lompat.. tapi bila ummi suakan dia nenen.. terus dia diam dan sedar-sedar dah tido.. hehhehe.. selamat!
Abang-abangnya pulak.. syok sangat tengok movie tu sampai tak sedar popcorn memasing dah abih.. alih-alih suwuh ummi pegi beli lagi.. hish.. tak kuasa ummi dehh.. Duit papa bagi cukup2 ajer tau.. hahahhaha.. apa punya kedekut la ummi ni kan...

Movie yang kita tengok tu movie kartun.. ala.. kisah budak lelaki yang selalu lawan cakap mak dia.. last2 mak dia kena kidnap dengan alien dari Mars.. so dari situ lah budak lelaki tu cuba nak selamatkan mak dia... Sekarang ni, kalau degil2 seket.. ummi cakap jer la, nanti alien macam dalam movie tu datang amik ummi terus pegi.. terus dorang takut... hahahhahah..

Lepas tengok movie tu, kitorang pusing-pusing kat Alamanda.. pastu Abang Musa boleh pulak mintak nak makan pizza.. so ke Pizza Hut la kitorang.. Nasib baik ummi cuma order yang personal 6” jer.. sebab dorang ni bukannya nak makan sangat pun.. ngengada jer lebih.. kalau tak, memang tak abih lah..
Maryam pulak... kang main suka dengan garlic roti.. tu yang comot semacam jer.. lambat sua jer.. mesti terjerit-jerit lah.. aduhaaii.. anak sapa la nih.. hahahha
Okehlah, kita layan gambar la plak...


Heroes kesayangan ummi..

Muka eksaited sebab dapat makan...

hish.. comotnyerr...

Cek Mek Pipi Labuh...

Mak aai.. pipi ke pau ni dikkk...

Hish.. budak2 bertuah ni.. bukannya reti nak duk diam...

Dua orang budak kenit yang auta lebih...

Tuesday, March 15, 2011

Golek2 dan Santai2..

Mari kita sama2 muntah darah tgk gambo2 ni yer.. hahahhaha


























Mari Baca Bersama Cek Mek Maryam..

Salam 1 Malaysia.. cececehhh.. satu Malaysia la pulak..

Entry kali ni, ummi malas lah nak menaip pepanjang...


Apakata kita layan jer gambo Cek Me kMaryam tengah duk study... layannnnzzz...


Photobucket
Hmm.. buku citer apa ek kita nk baca malam ni yekk..?


Photobucket
Alaa.. yang ni macam dah baca dah.. boring la pulak...


Photobucket
Yang ini pun boring laaa....


Photobucket
Haaa.. yang ni macam besst jerr...

Photobucket
Haaaa.. citer ni kata best sangat kalau makan tangan.. cuba try.. hmmm.. betullah besst.. !!


Photobucket

kita tgk mender lain plak yang boleh dimakan...

Photobucket
adoooiyaaai... persal gatal kepala niii...

Photobucket
huargggghhhh!!! ngantuk la plop...


Photobucket

ish.. nak terus baca ke tidak ni ekk.. mcm dah ngantuk..

Photobucket
takperlah.. kita baring2 sambil isap2 tangan pun takper kan...


Photobucket

yer ummi.. panggil saya kerr??