Friday, December 9, 2011

Report Card Musa & Isa... so far Alhamdulillah

Pagi tadi sebelum masuk ofis..
Ummi singgah sekolah Musa & Isa
Pegi amik Report Card dorang...

Alhamdulillah..
Musa dah banyak improve dari sebelum ni..
Dia dah boleh baca dengan lancar both in BM dan English..
Thanks to Teacher Mimi.. sebab banyak bagi masa dan perhatian pada Musa
Teacher Mimi kata... Musa very fluent dalam kelas..
Setiap kali Teacher Mimi tanya in English.. Musa memang faham dan dia akan respon dalam English jugak
Itu memang ummi boleh nampak.. even kat umah pun Musa banyak speaking.. 
cuma Ummi jer kadang-kadang blur.. hahahaha
Waaah... bolehla nanti ajar Ummi pulak yer Abang.. hehehe

Tapi Musa ni amatlah nakal dalam kelas.. hmmm.. Ummi pun tak tau dah nak buat macam mana..
Musa ni mudah hilang fokus dalam kelas.. Mula-mula tu excited la.. pastu lelama dah boring..
Dia malas la nak dengar lagi.. even nak buat apa-apa yang Teacher suruh..
So dia start lah buat hal yang bukan-bukan..
Teacher Mimi cakap lagi... boleh dikatakan almost every time.. memang nama Musa tu akan kedengaran lah.. Aduhaaaiii..
Homework pun susah yang amat nak siap... selalu tak buat pun ada..
Ummi siap bergadoh2 dengan Musa suruh buat..

Tapi overall he is very okey..
Banding yang lepas.. no last sekali..
This time dapat lah no. 8 dari 14.. so okeh la tuu..
Cuma Teacher advise ummi suruh mula tekankan sikit Musa tu bab-bab homework and so on..
Takut nanti terbawa-bawa ke sekolah rendah pula..

Hmm.. nampak gayanya ummi nk kena do something nih..
Astro Channel Cartoon tu nak kena stop la kot... banyak sgt tengok 
Nak-nak Ultraman.. aduhaaaii.. siang malam Ultraman

Isa pulak..
Okeh lah.. cuma turun sekeeet jer dari yang lepas..
Kalau dulu dapat no. 1 dalam kelas
Kali ni dah turun no. 2... tapi tak per lah..
Isa banyak masa lagi... lagipun dah okeh sangat dah tu..

Apapapun.. ummi bangga sangat dengan anak-anak ummi.. Sayang sangat Musa dan Isa tau!!


Ni paper Musa.. hmm, Math dia lemah seket.. takper la, naik darjah satu nanti.. Ummi hantar tuisyen kt Smart Reader lagi yerr....


Isa pulak.. overall okeh laa... takper... banyak masa lagii... hehehe


Thursday, December 8, 2011

Musa & Isa Bergambar..

Ummi tepek jer sumer gambar-gambar yang ummi dapat dari sekolah dorang..
Malas nak citer pepanjang.. hehehehe

 alahaaaiii.. sejibik copy paste Papa....


Amboi Abang... James Bond ke tu... ahaksss.. 

 Artist K-Pop terbaru... hahahaha..

 Class Year 6/2011.. amboi abang.. kang main sengih.. lebar benau eh.. hahaha

 Gambar kenangan sebelum konsert... waah, kira abih macho la tu ek, abang.. hehehehe

 Group artist KPop genit... oops.. semalam ummi tersilap.. rupanya dalam kelas Isa ada dua jejaka.. bukan dia sorang jerr...

 Isa bergambar kenangan dengan kenkawan dan teacher dia.. eh, kang main lagi senyum dia.. hehehe

ni gambar konsert Musa tahun lepas.. baru rajin nak scan dan tepek kat sini.... 

Hero Hindustan... hehehehe


Alang-alang dah scan tadi.. ummi scan sekali la gambo nih... huhuhu.. interframe kejap....

Wednesday, December 7, 2011

Mini Reunion DSS97 dan Farewell Party Azmi sekali harung...

Sabtu hari tu,
Plan kitorang sesame geng DSS UiTM 97 akhirnya berjaya jugeee..
Walaupn yang dapat hadir cuma berape kerat jer... tapi dah syukur sangat-sangat
Sebab boleh jumper dan borak tak hengat..

Kali ni Cik Ayu kita rajin nak jadi hos..
Waaaa.. nasi kerabu mu memang meletop la Yu.. hehehe
Sebenarnya makan-makan ni lebih pada nak rai salah seorang geng DSS.. Si Azmi aka Pok Mie..
Pok Mie ni, dia dah kena posting ke Belgrain.. (betul ke aku eja ni.. Mie??)
Insyallah.. 18hb Disember ni.. belayar dia anak beranak ke sana..
Ummi doakan semuanyer dipermudahkan... dan beliau sekeluarga akan baik-baik saja di sana..

Ummi malas nak citer banyak2.. 
Ummi just tepek jer la gambo yang ummi cilok dari FB Pok Mie...
















Tuesday, December 6, 2011

Yeayy!!! Musa dah Grad....

Hahaha..
Grad apa nyer pun.. grad dari Smart Reader Kids jer..
Gaya macam grad konvo.. poyo la ummi nih.. hahaha

Khamis lepas
Ummi dengan Papa amik cuti sehari
Semata-mata nak pergi ke Graduation & Concert Day budak otomen dua orang tu..
TokMa dengan Maryam pun ummi bawak..
Ingat nak bawak dengan bibik sekali.. tapi memandangkan satu seat saja dah nak cecah seratus hengget.. 
Jadinya.. takper la bibik... bibik tengok dalam gambo jer la yerr... huhuhu..

 ummi gedik snap gambo sndiri.. harap kat Papa.. semua gambo tak sememeh...  ToKma kat belakang dah ngantuk gamoknyer.. lama sangat nunggu.. hahaha


Maryam yang tengah membuas.. sebab kebosanan.. acara tak mula-mula lagi.. 

 haaa.. rasakan papa.. cmner nak handle anak dara sorang tu.. tak cukup nafas..

 Berkerut dahi Papa duk melayan anak dara kesayangan dia tu... ekekekke

 Maryam dengan poyonya.. pastu dengan ummi muka tak sudah.. hahahaha

 Alih-alih.. lepas mengamuk mintak nenen.. terus dia tido tak henggat... sian TokMa kena riba.. sebab ummi nak pi tangkap gambor abang2 otomen dia kat depan..

Menu yang dorang served hari tu..
Okeh lah.. sedap la jugak..
Maryam sepinggan abis pasta dia... amik ko.. tu yang sedap tido tu.. kekenyangan..

Acara bermula dengan penganugerahan sijil..
Masa turn Musa amik sijil..
Perasaan ummi macam..bercampur baur..
Happy ada...
Rasa cam nak menangis pun adaa..
Agaknya kalau anak naik konvokesyen esok-esok.. gini jugak la kot perasaan dia.. huhuhu......



Lepas semua yang umur 6 tahun dah dapat sijil..
Maka acara yang ditunggu pun tiba lah...
Acara persembahan semua pelajar-pelajar Smart Reader Kid dari 4 tahun hingga 6 tahun..

Isa is the only boy in his class.. so apa lagi.. kasanova la dia..
Comel sangat tengok dia duk berjoget-joget dalam ni..
Sungguh komited.. siap hafal kot lirik lagu dia.. hahahahaha
What eve pung.. ummi and Papa really proud of you, Isa!!!




Abis jer perform kat atas stage..
Teacher announce suwuh pegi amik anak yang dah perform kat belakang..
Tengok-tengok kat sana.. amboi kang main lagi..
Sedang berfoya-foya dengan girlfrenssssss dia...adehhh. anak sapa la tu..

Isa bersama-sama dengan girlfrenss nya... 

Yang kelakonyer..
Bila ummi cakap.. 
"mak aaii.. ramainyer kawan pompuan Iche... Semua ni girlfren Iche ke??

Pastu dan-dan tu.. girl-girl yang comel genit tu serentak menjawab...
"iye laaaa.. auntiee..."

Pitam mak ko!! Hahahaa

Belek-belek tentative program...
Tengok-tengok turn Musa perform lassst sekali..
Takper la.. tunggu jer laa.. takkan nak balik kot...

Tapi Cik Mek Maryam.. eh kang main lagi..
Bila terlepas takder orang pegang.. suka hati la dia..
Siap joget-joget lagi ikot budak-budak kat atas perform.. hahahaha





Musa that day..
perform joget lagu arab..
Seluarnyer besau.. boleh tengah duk joget-joget tu.. siap tarik suar lagi... hahaha..
Musa pun sama.. Ummi dengan Papa really proud of you.. son..!!



Lepas abih Musa perform..
Ada lagi acara beramai-ramai pelajar 6 tahun bersama  teacher-teacher dorang nyanyi bersama..

Abih jer lepas tu..
Kitorang pun terus balik..
Rupanyer masa tu dah pukul 6 lebih..
Dengan Asar nya belum lagi... so memang tak der gi memana...
Straight balik rumah jer lah.. huhuhu..


Abam Musa & Isa... 
Ummi dan Papa sayang sangat-sangat sama kamu, tau!!!



Friday, December 2, 2011

Untuk Tatapan semua.... chess..poyooo giler sehhh..

Hari ni ummi half day..
Sebab nak hantar TokMa  ke KLIA.
TokMa naik flight balik Terengganu pukul 2petang..

So takder per nak diciter.. eh banyook nak citer.. tapi x smpat hari ni.. next entry...
ummi taruk jer la video klip si Mek Maryam nih..
Cehhh.. bajet retis pulak Cek Mek nih.. video klip bagaai.. hahahah
padahal ummi yang tader keje.. duk perabih masa buat mender nih..  

so enjoy... and have a good wiken yer eberibodi... kikkiikihi...











Tuesday, November 29, 2011

Sudah Basi Maaa...


Gambar-gambar ni sumer dah basi kot.   Dua tiga minggu lepas kot.  Haha.  Baru terdaya nak update.  Lantak!!  Time ni, ChekNgoh (Kakak Ummi) sefamily datang bercuti ke KL.  Tu yang berjalan sakan.  Gambo dorang banyak kat camera Maklong (Kakak ipar Ummi).  Maklong aka Kak Ita.. sila upload kat fb pleaseeee... senang Mokpa nak cilok.. hahahhaa..


Tiga beradik merah menyala.. tengah kebosanan tunggu ChekNgoh duk memilih handbag.. last-last tak beli  pun.. hahahahahah.. 

Abg Ayeh perasan AKIM AF.. dengan Musa & Maryam.. 

Dua beranak yang camwhore... haissshhh.. anak dan bini saper la nih.. kuikuikui...

Layan jer lerr...  

Papa yang kebosanan tak tahu nak buat apa kat iCity.. kekekekke 

 penat giler sampai tertido kat kedai mamak.. hahahaha..





Thursday, November 17, 2011

Tiga Beradik Di Pagi Hari...

Rasa nya macam dah lama ummi tak tepek gambo budak cinonet 3 orang tu kan.
Kebetulan pagi tadi mood memasing elok jer..
Maryam dengan busyuk masyamnyer...
Abam Musa dengan Abam Isa yang tengah tunggu van sekolah..
So sempat lah ummi suwuh dorang posing 
Cik Mek Maryam sampai tak nampak mata sengih bila ummi suruh senyum.. Hahaha..

Cik Mek Maryam pagi tadi kelakor sangat..
Ummi bangun lah senyap-senyap nak gi mandi..
Sekali si kenit tu.. mata pejam.. tapi duk babai-babai... siap dengan tangan-tangan lagi
Hahahaha.. mengigau ke apa dik... ekekekek

terpenyek Cik Mek Maryam tu dibuat abam2 Otomen dia.. hahaha 

Ya Allah.. Abam Musa.. ko pakai bedak ke tepung gomak ni bang oi.. hahahaha

 si kenit yang masham.. diapit oleh dua otomen..

 Maryam: cheeessssseeeeee... !!

Abam Musa.. naper serius sangat tu... sampai kembang-kembang idung.. haha 

sengih sampai tak nampak mata.. rambut berserabai.. haaii.. anak dara sapa la tu.. ekekkekekek





Wednesday, November 16, 2011

Agak-agak Kejam ke Ummi nih?

Ummi sekarang tengah duk pikir-pikir lagi..
pasal sekolah Abam Musa Amri nih..

Ummi ingat ummi nak hantar dia pegi sekolah Tahfiz swasta yang berasrama penuh lah..
Ada satu kat Cheras, Sekolah Rendah Islam Assyakirin..
Ummi duk google tengok.. macam okeh sangat-sangat
Even yuran bulanan dia agak mahal.. tapi rasa macam berbaloi saja..

Bincang dengan Papa..
Tapi Papa kata macam terlalu awal sangat nak bagi Musa duduk hostel..
Kecit lagi.. tak tahu macam mana nak uruskan diri sendiri lagi..
Hmm.. betul juga tapi kan.. kalau tak start dari awal.. bila lagi kan..
Papa cakap.. biar lah Musa tu sekolah dulu sampai darjah 2 dulu ke..
Lepas tu kalau nak masukkan dia ke sekolah Tahfiz tu pun tak per lah..

Ntahlah..
Tengoklah camana nanti..
Hasrat ummi memang nak masukkan dia ke sekolah Tahfiz..
Nak penuhi hajat TokMa dan arwah Tokki.. biar ada ramai cucu hafiz dalam keluarga..
Okeh lah tu kan.. dah umminya kadang-kadang perangai macam  tak tentu arah..
atleast ada anak yang hafiz macam tu.. boleh jugak tolong tegur-tegurkan .. ye dak

Tapi tu lah..
tak tau lah ummi ni sanggup ke tidak 
nak ngantar si Musa ni pi duduk jejauh...
alahaaaiiii... mau nak kena hati kering tu nanti... huhuhu..

Apa-apa pun..
ummi cuba buat yang terbaik untuk anak-anak ummi.. insyallah.





Tuesday, November 15, 2011

Ko Jangan Memain Dengan Anok Beranok Haji Setopa!! Dok cukup tanoh mung nok lari kekgi!!




Lepas ummi kuarkan status tu kat fb ummi..
Ummi tak puas hati.. ummi citer plak kat blog semalam kan.. 
Eh.. eh.. pandai pulak pompuan tu pegi call dan mengadu kat kakak ummi
Kononnya bengang dengan apa yang ummi tulis kat blog..

Eh.. eh.. ko perhal??
Ada aku sebut nama ko ker? Yang ko nak terasa tu pekehal..
Jadi memang ko la yang hantu jerangkung yang duk pedajal Abg Ustaz ni yer??
Perasan tak bertempat.. sekali terkena batang idung sendirik... kantoiii..

Pastu hari ni ummi tulis macam ni pulak:


Pastu akaun FB yang nama Ustaz Lutfi (yang buat fitnah tu) dan-dan tu terus hilang di telan bumi..
Nyesal ummi tak print screen cepat-cepat semalam apa yang dia tulis tu... boleh bawa bukti ke mahkamah

Tau pulak dia takutt.. masa nak buat ni dulu tak pikir panjang-panjang.. 
Dia ingat Abg Ustaz ni slow melow.. tak tahu apa pun menatang FB ni.. dia buleh bodoh2kan lah..
Weh, salah orang la weh.. dapat sedare macam kitorang nih.. naseb aar
ko jangan ingat kitorang biar jer anak beranak kita ni kena carut dek nko... siap la ko!!
Kitorang carik sampai ke lubang cacing!

Lepas tu pulak.. baru ummi tahu.. 
Rupanya akaun FB yang nama Abg Ustaz tu pun.. keje dia jugak..
Abg Ustaz ni mana ada main facebook-facebook nih..
Tu la ummi pelik jugak bila dapat request nak add dari Abg Ustaz ni dulu..
Aihh.. tau pulak Abg Ustaz berFB.. rupanya pompuan bengom tu.. chaiisssss!!
Yang paling bengongnya.. dia boleh tulis kat situ, 



Tak ke bodoh campur sewel tu?? Sendiri keluarkan status macam tu.. konon nak fitnah kat Abg Ustaz ni lah yang jahat dan tak bertanggungjawab.. main lafaz cerai ikot facebook jer. Aduhaai.. ada juga manusia macam nih.  Ummi dengan Kak Yam pun dah tertipu dengan mainan si pompuan nih.  Yoyo jer ummi bagi komen.. sekali hantu tu yang punya!

Kakak ummi ada call Abg Ustaz tanya keadaan sebenar.  Abg Ustaz bagitahu dia memang tak pernah ceraikan pompuan tu pun. Akaun FB tu pun bukan Abg Ustaz yang bukak.  Bila Abg Ustaz tanya si pompuan tu.. takde nya dia nak mengaku.  Tapi sapa lagi la yang tau ahli keluarga kami ni.. pastu detail-detail pasal Abg Ustaz kalau tak dia..!



Pastu dan-dan tu dia bagi private message kat inbox ummi. Heran jugak..persal tak send kat wall terus jer.. Tengok bukan main berani lagi.. ni main senyap-senyap plak.. ada takut kaa???

Waah.. ayat bukan main baik siottt.!! Pastu citer sumer hebat-hebat belaka aar.  Kira dia ni yang terbaik lah pernah Abg Ustaz ni dapat!  Ummi nak reply la mesej dia tu.  Sekali tekan banyak kali send. tak lepas-lepas.  Agaknya dia pun block ummi jugak.  

Okeh tak per.. Ummi tak boleh jawab kat situ... meh ummi jawab kat sini. Ummi tepek satu-satu mesej dia. Sapa suwuh send tak lepas-lepas.. hahaha.

Reply:

Salam.  Eh, ada lagi ke rasa hormat. Hmm. Tak payah lah nak berpuan-puan.. loya pulak rasa tekak yer.
Ooo.. tak ceraikan lagi ke?  Abis tu statement kat facebook tu sapa yang empunya?  Hantu Raya ker?  Hellooo.. sapa la yang nak mengatakan ko kalau ko tak mulakan dulu.  Siapa Ustaz Lutfi tu.. kononnya kakak angkat ko.. konon nak bela nko.. cantik bukan main ayat lucah ko bagi kat Abg Ustaz yer..

Oo.. tau pulak ko sedih.  Tapi ko ada pikir ker hati laki ko tu.. Abg Ustaz  sedih ke tidak kalau dia baca apa yang ada kat FB Ustaz Lutfi tu?? Pasal kikis mengikis.. sorry yer.. aku tak pernah sebut pun yer.

Pedulik hapa aku dengan harta arwah bapak ko tu.  Sikit pun aku tak heran lah.  Eh.. bila pulak Abg Ustaz pakai duit ko RM35k??  Bukan ke duit tu Abg Ustaz dapat dari jual tanah dia?  Tak yah nak kencing aku la weh.. semua citer pasal ko aku selalu duk dengar.. cuma aku buat tak tau jer.. tapi kalau ko dah buat onar kat ahli keluarga aku.. memang aku takkan lepas la weh..

Okeh.. bagus, sedar jugak diri ko tu yer.

Ada aku kesah ko beli rumah juta-juta pun??  Tak kuasa aku wehh. Banyak lagi keje lain aku nak buat yer. Waah.. nak duduk dengan isteri ke 3?? Biar betik ko nih.. dengan Kakak Ustaz pun nyombong nak mampus.. orang hulur salam pun buat endah tak endah sambil main-main henpon.. ada hati nak duduk serumah? Kira habis mithali la nih?? Oit.. cik kak.. biar logik sikit la weh.  Aku ni bukannya bingaii macam ko.  Abg Ustaz tu kawen dengan isteri ke 3, sumer adik beradik dia dah tahu dan cuma ko jer.. dia pesan jangan bagitahu.  Alih-alih ko cakap kat kakak aku.. ko yang carikkan calon tu dan bagi persetujuan.. taiiik kucing la ko nih!

Dah lah. dah lah.. jangan nak merepek lagi la weh.  Nanti berjangkit pulak sewel ko tu kat aku nanti..  

Ko tu.. pegi minta ampun dengan Abg Ustaz tu cepat-cepat..  Dia tu laki ko lagi... Jaga seket perangai ko tu.  Jaga maruah laki ko tu jugak!! Jangan ko nak taik kat orang lak lepas ko dah tersepit nih.  Jangan nak tuduh-tuduh isteri no.3 Abg Ustaz tu pulak yang buat mender nih.  Dia pun tak sempat lagi nak kenal satu persatu anak beranak Abg Ustaz tu.. melainkan nko sndiri yang duk korek pastu add satu-satu..

Dah. Tak jadi keje aku hari ni sebab layan ko saja. Sekian

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Haa.. panjang giler ummi reply kat dia.  Lantak.  Ummi kalau dah geram.. memang ummi sembur jer terus.  Ooh.. sorry la yer.. ummi taruk terus nama betul ko pompuan.  Dah ko memang rasa orang yang aku marah-marah tu adalah nko.. so tak payahlah nak sorok-sorok lagi kan.

Tapi.. kalau pompuan tu rasa tak puas hati..
Nah amik ni.. no. tel ummi : 013-2082342
Kalau berani.. sila la telefon!

Okehlah.. sebab pompuan ni.. keje ummi hari ni dah sangkut tak jalan-jalan.  Okehlah.. ummi nak sambung keje sebelum pukul 5. Chowwww...