Thursday, December 9, 2010

Cerita Tentang Breastfeed

Hari ni ummi nak bercerita pasal breastfeed.

Ntah macam mana.. time ummi pregnankan si Maryam.. ummi terdetik nk breastfeed sepnuhnya kalau terdaya. Musa dgn Isa dulu, ummi cuma campur2 jer.. time dgn babysitter.. susu formula, bila dgn ummi, baru susu badan. Rasa cam rugi pun ada sbb x bf exclusive.. sbbnya mmg susu ummi byk.. cuma masa tu xder kesedaran dn ingt nk senang jer.. mls nak pump susu.

So kali ni, ummi mmg nekad nk breastfeeding secara exclusive. Jenuh ummi pujuk En. Papa.. siap dgn bdget kwangan lagi.. betapa nk tnjuk jimatnya dgn breastfeed nih. Yerla, susu dah x yah beli.. nak2 skrg susu makin lama makin mahal.. pstu, yg psti, susu ibu ni lagi tinnggggi khasiat dia dari susu formula la kan.. So kalau keluar modal besar sikit untuk beli alatan mengepam mmg berbaloi... Finally... lepas discuss apa sumer.. survey merata.. En. Papa setuju la kuarkan modal belikan ummi Medela Freestyle... hehehhe...(saaaayang Papa!!) Tp dengan satu syarat tuuu... kena rajin pump.. xder istilah malas2..... kalau x, jual balik! Huhuhu...

Apalagi, lepas jer bersalin.. masa dlm pantang, mmg ummi dah start sesi mengepam untuk buat stok.. sebelah si maryam nenen.. sebelah lagi mengepam. Hasilnya pun alhamdulillah lumayan lah... Di sebabkan nk simpan stok, En. Papa lagi sekali kuar modal beli peti ais besor sket.. hahahha.. mmg terbaik aar En.Papa nih... Kitorang pilih peti ais yang dua pintu side by side.. mmg besor gedabak la.. smpai x muat pintu nk msuk.. nasib ada sliding door.. hahahaha... alaa, nk beli yg baru mahal sgt.. dpt yg secondhand tp mcm baru.. pun dah syukur.. yg penting boleh simpan susu si Maryam nih.

Nak dijadikan cerita, lepas sebulan pakai peti ais ni, agaknya besar sgt dia nya letrik pakai.. wiring kat umah mcm shock.. asyiklah tertendang.. last2 peti ais tu yg belah freezer x jalan.. ha apa lagi.. abih la stok susu ummi yang berbotol2 dan berplastik2 tu... masa tu.. mmg menangis la ummi.... Yer la, nak masuk keje tinggal lagi 4 ke 5 hari mcm tu.. stok susu sumer dah abih rosak.. mmg risau sgt sbb takut x smpat nk buat stok blik bila dah msuk keje blik nnti.. nak-nak si Maryam makin ler kuat nyusu.. tp ummi nekad jgk.. blnce lagi 4 ke 5 hari tu.. mmg memerah jer la keje dia.. smpai satu tahap tu.. mmg kempis giler.. mana x nya, sebelah Maryam seblah lagi ngepam.. setiap 2 jam..hahahahaha.. tp alhamdulillah satu hari dpt lah 20oz..4 botol.. jd dlm 5 hari tu.. dpt lah 100oz, 10 botol sumernya.

So skrg ummi bila dah keje nih, ummi just make sure kena dptkan satu hari 20oz 4 botol, 3 botol maryam minum, 1 botol buat stok... mcm tu la hari2 ummi skrg.... tp ummi puas hati.. sbbnya bila tgk Maryam yang makin bambam tu... mmg rasa cm berbaloi dn ilang segala penat duk mengepam siang malam.

Stok susu pulak, alhamdulillah dah penuh la rak atas tu.. tp x smpat nk tmbah kt rak baru sbbnya Maryam makin kuat nyusu.. xper la, atleast ada daripada xder langsung kan.

Kenkawan ofis selalu tanya, apa ummi makan smpai byk cm tu susunya.. Kalau ikotkan apa la sgt, byk minum air, byk mkn lobak putih pstu selalu2 minum milo atau horlick.. itu jer laa.. ha lagi satu, disebabkan ummi skrg tgh diet nasik.. (sebab nk kurus menjelang hari adik kawen bulan 3 nanti) ummi takut susu pn kurang, ummi ada jumpa doktor mintak ubat tmbah susu.. so far alhamdulillah, berkesan lagi laa..

Mak aii.. pnjang ler plak citer kali nih.. En. B dah berdenyut2 dah nih.. Okeh la time for pumping session. Gambo stok susu nnti ummi upload.. x smpat2 nk shot.. asal smpai jer umah, dah lupa dah semua..

Kali ni kita layankan jer la si Maryam budak Bambam yg kuat nenen.. heheheheh








4 comments:

  1. wah very2 xsabar nok tgk perubahan my cousin sorg nie.....jgn sme2 membesar dgn anak udah....

    sbb 2 zulfa tembam minum susu ibu rupanya...nnt sy pun nok buat mcm 2 jgk la...

    share link: http://nhrcinde.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. KakRul:
    aiiikk.. caboor KakPa napokkk.. hehehehhe...

    ReplyDelete
  3. ha3....mesti..salah satu penyutik semangat 2...

    ReplyDelete
  4. chomelnya baby..rasa nak cubit pipinya

    ReplyDelete