Friday, December 17, 2010

Terima Kasih Tak Terhingga..

Alahaii... macam segan sangat bila blog kita direview kat blog lain.. nak2 lagi bloggers yang mmg superb mcm blog Mommamia nih.. seorang ibu yang berpengalaman dalam menyusukan sepenuhnya kedua2 puterinya..

Seriously, ummi rasa macam dihargai sangat2, semangat yang ada-seket-negatif dah berkobar-kobar balik dah.. macam kenkawan momma2 yang baru dan sudi ninggalkan komen membina tu.. turut buatkan hati dan pikiran ummi kembali positif dan yakin.. ummi pasti boleh kekalkan demi untuk si Maryam Zulfa.. dengan izinNya.. insya Allah. Terima kasih sekali lagi kenkawan.. you rise me up again... hehehhe.

Pasal susu merundum tu.. xkan ummi biarkan.. ummi akan usahakan.. carikan apapa saja yg boleh banyakkan balik susu tu.. apapa pun nanti kalau ummi dah berjaya, ummi akan share kat sini.

Terima kasih sekali lagi...

Tuesday, December 14, 2010

Alahaiii.. Cabaran Sungguhsss...

Baru jer ummi citer pasal breastfeeding hari tu... tetiba jer sehari dua ni, perahan ummi macam berkurang pulak... biasanya balik dari ofis, sah2 dapat 4 botol.. tp sekarang ni nak dapat 3 botol pun bercinta... huwaaaa, kenapaaaa ni???

Agaknya ummi start diet nasik kot.... tu yang berkurang tu.. ntah laa.. tp yang peliknya sebelum ni pun ummi tak makan nasik pun.. susu maintain jerrrr... Nampak gayanya strategi tak makan nasik kena ditukar kepada strategi lain laa...

Ke atau memang susu ummi dah nak abih dah??Bolehkah? Takper.. takper.. sabar-sabar.. jangan cepat panik ummi, okeh.! Apakata ummi try mana-mana petua untuk banyakkan susu. Yang penting ummi jangan cepat putus asa okeh, kena usaha sedaya upaya...!!

Thursday, December 9, 2010

Cerita Tentang Breastfeed

Hari ni ummi nak bercerita pasal breastfeed.

Ntah macam mana.. time ummi pregnankan si Maryam.. ummi terdetik nk breastfeed sepnuhnya kalau terdaya. Musa dgn Isa dulu, ummi cuma campur2 jer.. time dgn babysitter.. susu formula, bila dgn ummi, baru susu badan. Rasa cam rugi pun ada sbb x bf exclusive.. sbbnya mmg susu ummi byk.. cuma masa tu xder kesedaran dn ingt nk senang jer.. mls nak pump susu.

So kali ni, ummi mmg nekad nk breastfeeding secara exclusive. Jenuh ummi pujuk En. Papa.. siap dgn bdget kwangan lagi.. betapa nk tnjuk jimatnya dgn breastfeed nih. Yerla, susu dah x yah beli.. nak2 skrg susu makin lama makin mahal.. pstu, yg psti, susu ibu ni lagi tinnggggi khasiat dia dari susu formula la kan.. So kalau keluar modal besar sikit untuk beli alatan mengepam mmg berbaloi... Finally... lepas discuss apa sumer.. survey merata.. En. Papa setuju la kuarkan modal belikan ummi Medela Freestyle... hehehhe...(saaaayang Papa!!) Tp dengan satu syarat tuuu... kena rajin pump.. xder istilah malas2..... kalau x, jual balik! Huhuhu...

Apalagi, lepas jer bersalin.. masa dlm pantang, mmg ummi dah start sesi mengepam untuk buat stok.. sebelah si maryam nenen.. sebelah lagi mengepam. Hasilnya pun alhamdulillah lumayan lah... Di sebabkan nk simpan stok, En. Papa lagi sekali kuar modal beli peti ais besor sket.. hahahha.. mmg terbaik aar En.Papa nih... Kitorang pilih peti ais yang dua pintu side by side.. mmg besor gedabak la.. smpai x muat pintu nk msuk.. nasib ada sliding door.. hahahaha... alaa, nk beli yg baru mahal sgt.. dpt yg secondhand tp mcm baru.. pun dah syukur.. yg penting boleh simpan susu si Maryam nih.

Nak dijadikan cerita, lepas sebulan pakai peti ais ni, agaknya besar sgt dia nya letrik pakai.. wiring kat umah mcm shock.. asyiklah tertendang.. last2 peti ais tu yg belah freezer x jalan.. ha apa lagi.. abih la stok susu ummi yang berbotol2 dan berplastik2 tu... masa tu.. mmg menangis la ummi.... Yer la, nak masuk keje tinggal lagi 4 ke 5 hari mcm tu.. stok susu sumer dah abih rosak.. mmg risau sgt sbb takut x smpat nk buat stok blik bila dah msuk keje blik nnti.. nak-nak si Maryam makin ler kuat nyusu.. tp ummi nekad jgk.. blnce lagi 4 ke 5 hari tu.. mmg memerah jer la keje dia.. smpai satu tahap tu.. mmg kempis giler.. mana x nya, sebelah Maryam seblah lagi ngepam.. setiap 2 jam..hahahahaha.. tp alhamdulillah satu hari dpt lah 20oz..4 botol.. jd dlm 5 hari tu.. dpt lah 100oz, 10 botol sumernya.

So skrg ummi bila dah keje nih, ummi just make sure kena dptkan satu hari 20oz 4 botol, 3 botol maryam minum, 1 botol buat stok... mcm tu la hari2 ummi skrg.... tp ummi puas hati.. sbbnya bila tgk Maryam yang makin bambam tu... mmg rasa cm berbaloi dn ilang segala penat duk mengepam siang malam.

Stok susu pulak, alhamdulillah dah penuh la rak atas tu.. tp x smpat nk tmbah kt rak baru sbbnya Maryam makin kuat nyusu.. xper la, atleast ada daripada xder langsung kan.

Kenkawan ofis selalu tanya, apa ummi makan smpai byk cm tu susunya.. Kalau ikotkan apa la sgt, byk minum air, byk mkn lobak putih pstu selalu2 minum milo atau horlick.. itu jer laa.. ha lagi satu, disebabkan ummi skrg tgh diet nasik.. (sebab nk kurus menjelang hari adik kawen bulan 3 nanti) ummi takut susu pn kurang, ummi ada jumpa doktor mintak ubat tmbah susu.. so far alhamdulillah, berkesan lagi laa..

Mak aii.. pnjang ler plak citer kali nih.. En. B dah berdenyut2 dah nih.. Okeh la time for pumping session. Gambo stok susu nnti ummi upload.. x smpat2 nk shot.. asal smpai jer umah, dah lupa dah semua..

Kali ni kita layankan jer la si Maryam budak Bambam yg kuat nenen.. heheheheh








Wednesday, December 8, 2010

Uhuk.. uhuk.. uhuk

Ya Allah.... lama giiiiiiler ummi x update blog... kalau ni rumah, mau dah roboh dah rumah nih.. hahahaha..

Pejam celik.. pejam celik.. kejaaaap jer dah smpai hujung tahuun 2010.... tinggal x smpai sebulan jer lagi nk masuk tahun 2011..

Perkembangan ummi sekarang... dah tambah sorang lagi ahli baru dlm family kitorang.. kali ni, buleh geng dgn ummi bile time raya.. yer la.. asyik2 baju melayu dgn papa jer.. kali ni.. jeng jeng jeng... ummi dah ada geng yg boleh sendondon bju kurung... ekekkek..

Ummi selamat bersalin budak kecit nama Maryam Zulfa sehari seblum nk poser hari tu.. 10 Ogos 2010 pukul 4.10 petang. Alhamdulillah... bersalin pn dipermudahkan mcm abg2nya sebelum ni. Berat cikbunga ni pun boleh tahan masa lahir dia.. 3.15kg.. ngalahkan abg2 dia yg x cecah pun 3kg. Kuar2 jer.. pipi dah labuh.. hahhahahaha

Sekarang ni, Maryam Zulfa dah almost 4 months. Dah pandai meniarap.. dah pndai gelak bila diagah... suka masuk semua jari dlm mulut.. suka garu kepala dan muka smpai abih calar2 muka dia.. ekekkeke... dn sangat 'ANAK PAPA'... nmpak jer papa dia dari jauh.. kang main menegor... ish.. ish.. ish..

Ceh ceh ceh.. asyik ler citer pasal Anak dara dia sorang.... smpai lupa nk cite pasal 2 hero yg makin lasak dan nakal tp cerdik.

Musa thn dpan dah msuk 6 tahun... sepatutnya nk masukkan dia kt mana2 prasekolah.. tp sbb sibuk sgt.. smpai terlupa nk carik n register kat sekolah yg pling dekat dgn umah... Takper lah, biar la dok Smart Reader tu jer smpai abih... Oh yer.. Sabtu depan, Concert Day utk dia.. skrg ni budak2 lain dah cuti.. tp dia jer la yg duk melalak bngun pagi kena pegi sekolah utk practice dianya show nnti.

Lepas tu si Isa.. Jan 6 nnti.. dah 4 tahun la dia... Mulut dia... mcm bertih jagung.. tp sangat2 boleh diharap.. mntak tolong apa jer.. dia mmg ringan tulang.. Isa ni pun rajin melayan adik dia si Maryam.. sket2 dtg kt adik dia ngagah... sgt yg penyayang... heheh.. suka! Thn dpan dah start sekolah.. sama dgn abg Musa dia.. nk menyenangkan keadaan.. sama ler jgk dgn skolah abg dia.. jangan ko bergadoh kt sana plak dah lah yerr!!

Alhamdulillah, skrg ni ummi dah ada bibik yg very the okeh la so far... hopefully berpanjangan la jodoh kami yer...

Okeh la.. byk la citer... so kita layan gmbo lak yerrr... hehhehee