Friday, December 17, 2010

Terima Kasih Tak Terhingga..

Alahaii... macam segan sangat bila blog kita direview kat blog lain.. nak2 lagi bloggers yang mmg superb mcm blog Mommamia nih.. seorang ibu yang berpengalaman dalam menyusukan sepenuhnya kedua2 puterinya..

Seriously, ummi rasa macam dihargai sangat2, semangat yang ada-seket-negatif dah berkobar-kobar balik dah.. macam kenkawan momma2 yang baru dan sudi ninggalkan komen membina tu.. turut buatkan hati dan pikiran ummi kembali positif dan yakin.. ummi pasti boleh kekalkan demi untuk si Maryam Zulfa.. dengan izinNya.. insya Allah. Terima kasih sekali lagi kenkawan.. you rise me up again... hehehhe.

Pasal susu merundum tu.. xkan ummi biarkan.. ummi akan usahakan.. carikan apapa saja yg boleh banyakkan balik susu tu.. apapa pun nanti kalau ummi dah berjaya, ummi akan share kat sini.

Terima kasih sekali lagi...

Tuesday, December 14, 2010

Alahaiii.. Cabaran Sungguhsss...

Baru jer ummi citer pasal breastfeeding hari tu... tetiba jer sehari dua ni, perahan ummi macam berkurang pulak... biasanya balik dari ofis, sah2 dapat 4 botol.. tp sekarang ni nak dapat 3 botol pun bercinta... huwaaaa, kenapaaaa ni???

Agaknya ummi start diet nasik kot.... tu yang berkurang tu.. ntah laa.. tp yang peliknya sebelum ni pun ummi tak makan nasik pun.. susu maintain jerrrr... Nampak gayanya strategi tak makan nasik kena ditukar kepada strategi lain laa...

Ke atau memang susu ummi dah nak abih dah??Bolehkah? Takper.. takper.. sabar-sabar.. jangan cepat panik ummi, okeh.! Apakata ummi try mana-mana petua untuk banyakkan susu. Yang penting ummi jangan cepat putus asa okeh, kena usaha sedaya upaya...!!

Thursday, December 9, 2010

Cerita Tentang Breastfeed

Hari ni ummi nak bercerita pasal breastfeed.

Ntah macam mana.. time ummi pregnankan si Maryam.. ummi terdetik nk breastfeed sepnuhnya kalau terdaya. Musa dgn Isa dulu, ummi cuma campur2 jer.. time dgn babysitter.. susu formula, bila dgn ummi, baru susu badan. Rasa cam rugi pun ada sbb x bf exclusive.. sbbnya mmg susu ummi byk.. cuma masa tu xder kesedaran dn ingt nk senang jer.. mls nak pump susu.

So kali ni, ummi mmg nekad nk breastfeeding secara exclusive. Jenuh ummi pujuk En. Papa.. siap dgn bdget kwangan lagi.. betapa nk tnjuk jimatnya dgn breastfeed nih. Yerla, susu dah x yah beli.. nak2 skrg susu makin lama makin mahal.. pstu, yg psti, susu ibu ni lagi tinnggggi khasiat dia dari susu formula la kan.. So kalau keluar modal besar sikit untuk beli alatan mengepam mmg berbaloi... Finally... lepas discuss apa sumer.. survey merata.. En. Papa setuju la kuarkan modal belikan ummi Medela Freestyle... hehehhe...(saaaayang Papa!!) Tp dengan satu syarat tuuu... kena rajin pump.. xder istilah malas2..... kalau x, jual balik! Huhuhu...

Apalagi, lepas jer bersalin.. masa dlm pantang, mmg ummi dah start sesi mengepam untuk buat stok.. sebelah si maryam nenen.. sebelah lagi mengepam. Hasilnya pun alhamdulillah lumayan lah... Di sebabkan nk simpan stok, En. Papa lagi sekali kuar modal beli peti ais besor sket.. hahahha.. mmg terbaik aar En.Papa nih... Kitorang pilih peti ais yang dua pintu side by side.. mmg besor gedabak la.. smpai x muat pintu nk msuk.. nasib ada sliding door.. hahahaha... alaa, nk beli yg baru mahal sgt.. dpt yg secondhand tp mcm baru.. pun dah syukur.. yg penting boleh simpan susu si Maryam nih.

Nak dijadikan cerita, lepas sebulan pakai peti ais ni, agaknya besar sgt dia nya letrik pakai.. wiring kat umah mcm shock.. asyiklah tertendang.. last2 peti ais tu yg belah freezer x jalan.. ha apa lagi.. abih la stok susu ummi yang berbotol2 dan berplastik2 tu... masa tu.. mmg menangis la ummi.... Yer la, nak masuk keje tinggal lagi 4 ke 5 hari mcm tu.. stok susu sumer dah abih rosak.. mmg risau sgt sbb takut x smpat nk buat stok blik bila dah msuk keje blik nnti.. nak-nak si Maryam makin ler kuat nyusu.. tp ummi nekad jgk.. blnce lagi 4 ke 5 hari tu.. mmg memerah jer la keje dia.. smpai satu tahap tu.. mmg kempis giler.. mana x nya, sebelah Maryam seblah lagi ngepam.. setiap 2 jam..hahahahaha.. tp alhamdulillah satu hari dpt lah 20oz..4 botol.. jd dlm 5 hari tu.. dpt lah 100oz, 10 botol sumernya.

So skrg ummi bila dah keje nih, ummi just make sure kena dptkan satu hari 20oz 4 botol, 3 botol maryam minum, 1 botol buat stok... mcm tu la hari2 ummi skrg.... tp ummi puas hati.. sbbnya bila tgk Maryam yang makin bambam tu... mmg rasa cm berbaloi dn ilang segala penat duk mengepam siang malam.

Stok susu pulak, alhamdulillah dah penuh la rak atas tu.. tp x smpat nk tmbah kt rak baru sbbnya Maryam makin kuat nyusu.. xper la, atleast ada daripada xder langsung kan.

Kenkawan ofis selalu tanya, apa ummi makan smpai byk cm tu susunya.. Kalau ikotkan apa la sgt, byk minum air, byk mkn lobak putih pstu selalu2 minum milo atau horlick.. itu jer laa.. ha lagi satu, disebabkan ummi skrg tgh diet nasik.. (sebab nk kurus menjelang hari adik kawen bulan 3 nanti) ummi takut susu pn kurang, ummi ada jumpa doktor mintak ubat tmbah susu.. so far alhamdulillah, berkesan lagi laa..

Mak aii.. pnjang ler plak citer kali nih.. En. B dah berdenyut2 dah nih.. Okeh la time for pumping session. Gambo stok susu nnti ummi upload.. x smpat2 nk shot.. asal smpai jer umah, dah lupa dah semua..

Kali ni kita layankan jer la si Maryam budak Bambam yg kuat nenen.. heheheheh








Wednesday, December 8, 2010

Uhuk.. uhuk.. uhuk

Ya Allah.... lama giiiiiiler ummi x update blog... kalau ni rumah, mau dah roboh dah rumah nih.. hahahaha..

Pejam celik.. pejam celik.. kejaaaap jer dah smpai hujung tahuun 2010.... tinggal x smpai sebulan jer lagi nk masuk tahun 2011..

Perkembangan ummi sekarang... dah tambah sorang lagi ahli baru dlm family kitorang.. kali ni, buleh geng dgn ummi bile time raya.. yer la.. asyik2 baju melayu dgn papa jer.. kali ni.. jeng jeng jeng... ummi dah ada geng yg boleh sendondon bju kurung... ekekkek..

Ummi selamat bersalin budak kecit nama Maryam Zulfa sehari seblum nk poser hari tu.. 10 Ogos 2010 pukul 4.10 petang. Alhamdulillah... bersalin pn dipermudahkan mcm abg2nya sebelum ni. Berat cikbunga ni pun boleh tahan masa lahir dia.. 3.15kg.. ngalahkan abg2 dia yg x cecah pun 3kg. Kuar2 jer.. pipi dah labuh.. hahhahahaha

Sekarang ni, Maryam Zulfa dah almost 4 months. Dah pandai meniarap.. dah pndai gelak bila diagah... suka masuk semua jari dlm mulut.. suka garu kepala dan muka smpai abih calar2 muka dia.. ekekkeke... dn sangat 'ANAK PAPA'... nmpak jer papa dia dari jauh.. kang main menegor... ish.. ish.. ish..

Ceh ceh ceh.. asyik ler citer pasal Anak dara dia sorang.... smpai lupa nk cite pasal 2 hero yg makin lasak dan nakal tp cerdik.

Musa thn dpan dah msuk 6 tahun... sepatutnya nk masukkan dia kt mana2 prasekolah.. tp sbb sibuk sgt.. smpai terlupa nk carik n register kat sekolah yg pling dekat dgn umah... Takper lah, biar la dok Smart Reader tu jer smpai abih... Oh yer.. Sabtu depan, Concert Day utk dia.. skrg ni budak2 lain dah cuti.. tp dia jer la yg duk melalak bngun pagi kena pegi sekolah utk practice dianya show nnti.

Lepas tu si Isa.. Jan 6 nnti.. dah 4 tahun la dia... Mulut dia... mcm bertih jagung.. tp sangat2 boleh diharap.. mntak tolong apa jer.. dia mmg ringan tulang.. Isa ni pun rajin melayan adik dia si Maryam.. sket2 dtg kt adik dia ngagah... sgt yg penyayang... heheh.. suka! Thn dpan dah start sekolah.. sama dgn abg Musa dia.. nk menyenangkan keadaan.. sama ler jgk dgn skolah abg dia.. jangan ko bergadoh kt sana plak dah lah yerr!!

Alhamdulillah, skrg ni ummi dah ada bibik yg very the okeh la so far... hopefully berpanjangan la jodoh kami yer...

Okeh la.. byk la citer... so kita layan gmbo lak yerrr... hehhehee





























Thursday, March 4, 2010

Ekin & Sobri.. Pengantin PD..

Okey.. entry kali ni.. ummi citer pasal pengantin kat PD.. si Ekin & Sobri.. si jelita Ekin ni keje dia kt Menara Mybnk kat KL.. while cik Abe nyer.. Sobri.. ada bisnes sndiri kt Sri Kembangan.. rasanya kalu x silap bengkel kereta kot.. hehehe..

Kalu nk tahu.. hari sndingnya tu.. ada dua couple pngantin.. sorang abg.. sorang si adiknya.. adiknya tu la si Ekin. Ummi dimnta utk cover la dua2 couple pengantin nih.. tp main hero & heroin nya ialah Ekin dgn Sobri laa.. Si abg nyer, Zairi namanya.. baru jer kenduri kat Pahang.. kire ni mjlis bertandang kt belah pengantin lelaki la..
Orang umah nya si Ain.. pun sgt ler cantik.. (mula2 ummi ingt Ekin dgn si Ain ni la adik beradik.. rupa2nya abangnyer.. huhuh... nk serupa..)Nnti next entry ummi citer pasal pengantin si abg.. lgpun gmbar x byk pun ummi dapat shot.. x smpat la nk fokuss.. kesudahannya.. jeng.. jeng.. next entry yer.. huhuhu..

so untuk entry nih.. ummi tepek mana yg boleh gmbar2 si Ekin dgn Sobri nih... walaupn keadaan ummi masa tu selalu jer mengah.. tp sbb pengantin sumer lawa n ensem.. semangat berkobar2 tauu.. siap meniarap.. menonggeng apa... (ntah2 sbb terlmpau semangat la kot.. ummi almost nk kena msuk ward dua hari lepas... huhuhu)

so .. enjoy viewing...

Majlis Pernikahan
























Majlis Bersanding













haa.. ni ler dua couple pngantin yg ummi kabokan tu...






OutDoor kat Legend Water Chalet


















Musa & Isa @ PD...

haduuii..pnyer la lama baru nk update citer pasal kt PD.. sebenornyer hari ni ummi baru jer masuk ofis lepas dua hari dapat MC.
Patutnyer ummi kena admit kat ward dua hari lepas.. sbb kes bleeding.. tp ummi mntak blik jgk
sbbnyer.. kesian budak cinonet dua org tu.. kul 11 mlm tinggal cmtu jer kat umah..
cuma tinggal pesan kt jiran sebelah jer.. si Lan..( mekasih la Lan oii.. sampai tertido2 ko kat sofa umah yer.. huhuhu..)
Lagi satu. sbbnyer baby pun okeh jerr.. xder pepe.. pstu time kat spital tu.. bleeding pn dah stop. Jdnya Doc. bagi la ummi blik.. smbil dibekalkan ubat.. tp Doc pesan, kalu bleeding lagi.. terus jer dtg spital.. jgn tangguh2... huhuhu...
Okeh lah.. ummi sebnornyer nk citer pasal PD.. selingan ler plak.. Hari tu kan.. ummi ada job kat PD.. jdnya hangkut la sumer rakyat jelata pi sana..
Hari Sabtu, kitorang tolak dlam pukul 10pg cmtu laa.. sbbnyer mjlis nikah pengantin tu.. lepas asar.. jd bdgetnya bleh la check in n lepak2 kat bilik dulu.. Tp smpai2 jer.. masa tu baru pukul 11.30.. nk gi check in.. mmg ler x bleh lagi.. so kena la tunggu dlm kul 1 setengah cmtu..
So sementara nk tunggu kul 1 lebih tu.. papa bwk la kitorang gi bekfast kt pekan PD.. kt Kopitiam apa ntah... tp roti bakar dia mmg best gilerrrr.. smpai teringat2..
Dah isi perut apa sumer.. masih lagi x ckup time.. so nk abiskan masa.. kitorang pi lepak kt pantai belakang hotel yg kitotran nk pi check in tu..
Budak Cinonet 2 orang tu.. apa lagi .. x kire panas terik ke haper.. terus gi main kt tepi laut.. Jenuh dah jerit2 suwuh naik.. tp bukannyer nk dgr.. last2 ummi pn capai kamera.. terus testing shot..

Musa dgn Isa yang kejakunan jumper laut.. Adik lagi laa.. smpai bukak2 baju lagi haa..

ummi suke gmbar nih.. pndai plak si abg tu pegang tangan si adik...


papa yg duk perhatikan jerr dari jauh.. smbil x lupe berasapkan peparu dia..

Perut si adek.. x bleh blah.. muncit.. heheheh

amboi .. abg.. suke nau ko yek main air...

kat belakang tu.. chalet dlm laut.. nama dia Legend Water Chalet.. Kat situ la kitorang nk check in nnti.. tp xder la amik yg dlm laut.. ummi amik yg tower jer.. tp tower pn okeh gak... Gambar kt dlam bilik.. mmg xder sbbnyer.. camera papa x baik naik.. tinggal kt dlam kete.. yer la.. kejap lepas check in ummi nk kuar pegi shot.. so xyah la ngangkut2.. pdhal sebenarnya Papa malas nk bwk byk2 barang.. hampess jer kan.. huhuhu..

agaknyer syok tgk bdk2 main pasir.. dia pun nk join sekaki.. huhuhu

lantok ler korang.. adek dgn abg.. jgn terjun sudah..

Pastu.. lepas shot mjlis nikah pngantin.. hmm.. dalam kul 5lebih cmtu.. ummi blik hotel.. smpai jer bilik.. Yarabbi.. xder ruper bilik dah keje dek budak 2 orang tu.... adeh... nasib baik hotel.. kalu umah.. mmg ummi mngamok jgak laa.. yer la dah penat pegi shot.. blik2 nk kena kemas umah plak.. so mmg ummi x kuasa la nk amik gmbo bilik time ni.. mntak mahap la yerr.. huhuhu.

Pastu tgk mcm awal lagi.. ummi pn bwk la bdk2 2 org tu pi mandi kolam... alih2 smpai dah nk mgrib pun.. xmoh naik2 lagi.. aduhaai.. puas duk suwuh naik.. last2 mntak adik yg jaga pool tu berlakon.. konon2 mcm marah suwuh naik.. baru la nk naik.. ish.. ish.. ish....

so lepas mgrib.. kitorang kuar pegi area pntai PD.. nk gi carik makan... Papa bwk kitorang gi makan kt restoran nama dia Restoran Jimat.. ntah la.. jimat ke idak..

Ups.. ni bukan ummi yg shot yerr.. blur cmni.. Papa la yg shot.. Masa ni dlm lift nk turun pi parking..


Ni dah smpai kedai makan tu.. Musa dgn toys dia.. masa tgh tunggu order smpai.. ramai jgkk la orng yerr masa tu..


ohoho.. sila abaikan muka ummi yg dah mcm apa ni yerr... idung dah jd mcm jambu air pun ada ni haa... adehhh...


papa dgn abg...

sorry la gmbau order kitorang x dpt nk shot.. sbbnyer meja penuh dgn makanan.. alih2 papa pi simpan blik camera dlm kete.. ummi x kuasa eh.. nk gi amik blik camera tu nk shot.. makan laaagi baik kan.... huhuhuhu...

Pastu keesokan paginyer ummi kena la kuar awal2... sbb makeupnyer start kul 9.30 cmtu.. sbbnyer ada dua pngantin nk dimakeup.. ummi plak nk kena cover dua pasangan lak tu.. aduhaii.. xpernah2 lagi nih.. ni last minit pnyer permintaan la nih... Pasal pnngantin tu.. nnti ummi kabo dlm next entry yerr...

So pepagi tu.. ummi mintak la papa yg hantarkan ummi kt umah pengantin tu.. kotla nnti ummi abih lambat.. karang nk check out cmner la plak.. klau ummi yg bwk kete.. so seblum pepe.. kite isi perut dulu.. hahahhaa

kitorang bekfast kat cafe hotel bawah jer.. makanan okeh la.. mee soup dia.. marvelosss.. smpai berair segala air idung dngn air mata ummi.. huhuhu...

Adek dgn x mndinya... huhuhu..

ummi x tahan pedas.. smbar air oren papa... sbbnyer air ummi pn dah abih ummi belasah..


Tiga beranak tgh santap.... oh yer .. abaikan ler tudung ummi tu yerr.. mmg 2hari 1mlm x bertukau2.. kekekkeek


abg suka la tu.. dpt makan coco crunch dia.. pstu dgn x mndinya.. dgn rambutnya.. aduhaai... anak sapa la nih...

Papa maintain macho n ensem.. wlaupn x mndi.... ups.. pecah tembelang.. hahahhaa

jelesnyerrr ummi.. harap2 lepas nih.. ummi pn ada geng jgk laa.. kalu x asyik papa jer dgn geng dia.. musa n isa...

aduhhh.. giler pedasss mee soup dia.. tp sedappp....


apa tengok2.. mau kena fire ker??

Okeh lepas bekfast apa sumerr.. ummi pn terus kuar la.. di hantar oleh papa n co. Ala, tmpatnyer pn x jauh sgt.. lintas jalan besar kat luar tu jer.. huhu.. tp jalan kaki.. pengsan ummi kt umah pngnatin tu.. hahahhaha

So lepas dah shot mjlisnyer.. kitorang pegi shot outdoor lak.. nsib management hotel tmpat ummi duduk tu.. benarkan kitorang shot kt situ.. lagi ler senang keje..

So lepas shot outdoor.. salam2 comolot dgn pngantin.. eh.. pngnatin pmpuan jer ler.. kitorang pn bubby ler.. ummi lak terus naik ataih.. tgk papa dah kemas sumer barang.. bdk2 lak tgh berendam kt jakuzi.. so dlm kul 6 setengah.. kitorang check out...

Last sekali.. kitorang smpai umah dlm pkul 8 mcm tu.. ummi penat.. beli je makanan.. huissh.. x kuasa dah nk masak.. x larat woo.... heheheheh...

so bak kata si adek... The Enddddd.....