Tuesday, April 15, 2008

Sabar.. Sabarlah HatiKU...

Agak lama la jugak ummi tinggalkan blog ni yaa...
Bukannya ummi sengaja.. tp ummi terpaksa on kan 'mode silent' buat masa skrg..
Projek ummi pun terpaksa diholdkan dulu...

Ummi skrg tersangat2 la sedih, sayu dan kecik hati..
Bibik kesayangan ummi, balik kampung.. sampai ke hari ini, tanpa khabar berita.. belum balik2 lagi ke sini...

Ummi kesian kan bibik, sebab anak sulung dia dah hampir hari nk bersalin.. sebab tu ummi offer bibik untuk pulang tengok anak dia... tapi apa silap ummi.. sampai ke hari ini, bibik diam membisu.. sms tidak.. telefon pun tidak..
Salah ummi jugak.. tk mintak no. telefon bibik kat sana.. tp ummi ni, kalu da percaya sgt kt org.. mcm tu lah...

Yang paling ummi sedihnya.. budak2 cinonet 2 orang tu lah..
Si abg.. skrg ni, da x ceria mcm dulu lagi dah... asyik termenung jerr.. ummi nak suapkan makan pun x mahu.. bdan pn da susut sangat.. ummi menitis air mata tiap kali tgk dia..

Yang si Isa.. selalu pegi lari2 bilik tengah.. carik bibik.. biler tengok tkder.. datang kat ummi merengek2..

Lepas tu.. bila ummi start hantar dorang ni pegi nursery.. seakan kejutan buat dorang sumer.. Si Musa, walaupn kejap2 okeh.. kejap2 nangis biler tinggal kt nursery tu.. tp dia mcm phobia dengan semua org.. dulu selalu boleh lepak2 rumah atuk sebelah rumah.. skrg ni nk tego pun tak nk.. takut.. takut..!! Dulu peramah yg teramat2 over.. skrg ni dah jadi penakut sangat2.. effect dari ummi tinggalkan dia kt nursery...

Si Isa lagi la teruk.. dia pun mcm phobia jgk.. phobia kena tinggal.. dah la kt nursery.. x berenti menangis.. sampai hilang suara... bile balik kt umah.. langsung x nk duduk.. asyik nk berdukung jerr.. agaknya dia takut ummi tinggalkan dia lagi.. Ummi sampai ofis pun nangis2 bile teringatkan budak dua org tu... dalam hati berkata.. sampai hati bibik buat ummi mcm ni...

Tapi alhamdulillah.. start minggu lepas.. kawan ofismate ummi, Kak Nor.. tolong carikan pengasuh budak kat area quarters UPM tu.. adalah sorang kakak ni.. dia nak terima.. dan mujurlah.. musa dan isa boleh duduk situ walaupun pagi2 time nak hantar.. melalak lah jgk..

Sekarang ni.. walaupn ummi masih sedih.. tp ummi dah lega sikit.. sbb budak2 dah okeh la sket.. walaupn musa da x active mcm dulu.. tp atleast dia xder la nangis2 lagi... mungkin amik masa kot.. mudahan2.. ummi rindu sgt anak2 ummi yang dulu tu.. penuh dengan gelak tawa... (menitis air mata biler tgk gambar2 dorang yg sebelum2 nih..) beza sgt bdan musa dulu dgn musa skrg.. mmg da kurus sgt.. biler ummi mandikan dia.. terasa tulang mulang.. (masa tu.. apa lagi nangis lagi la.. boleh jd pelakon air mata betul la ummi nih..)

Ummi jenuh duk fikir.. apa silap ummi.. apa salah ummi... bibik buat mcm nih.. Ummi ni bukan jenis yg suka paksa-paksa.. dah kalu bibik x nk lagi bekerja.. bagitau la ummi.. takkan la ummi ni nak tahan-tahan.. Tapi ini.. satu patah pun x cakap.. even masa nk balik hari tu.. ummi sendiri ada ckp dengan bibik..

"bibik.. ni nnti balik kampung.. jangan pulak x dtg2 lagi.. kesian budak2 nih.. sapa la nk jaga.."

"ish.. xder la ummi.. saya x leh tdo xder dorang nih.. apa pulak x datang nya..."

Since ummi hntar dia naik flight hari tu.. langsung xder berita.. dia da sampai ke tempat dia ke tak pun.. ummi x tau.. Ummi risau jgk kot2 apa jadi.. tp family dia pun xder beritahu apa2.. nak kata dorang x tahu no. phone ummi.. mmg dorang tahu..

Ntah laa.. ummi penat dah duk pikir.. skrg ni.. ummi biarkan mnder tu berlalu.. Mungkin bibik ada masalah kat sana... sapa tau kan.. tp atleast... bagila tau ummi sepatah dua kan.. Ummi sentiasa berdoa kat Tuhan.. semoga bibik dibukakan hati.. teringat budak2 dua org tu.. dan balik ke sini semula.. Amin.. (Kenkawan.. doakan sama2 yaa..)

Okeh lah.. ummi nk smbung keje.. ummi kalu citer pasal ni.. mmg naik sebak.. mula la nk nangis.. karang org ofis tanyer pulak.. perhal lak ummi ni tetiba nangis kan.. kan..

Ummi anggapkan semua ni ujian dari Allah.. nk tgk ummi ni kuat ke tidak kan.. dan doakan semoga ummi betul2 kuat dalam mnghadapi semua ini.. Amin...