Friday, March 22, 2019

2019... Apa citer??

Assalamualaikum Blog Kesayanganku..
Apa kabor.
Alahaaii.. siann dia yer.. tuan tanah dah lama x update citer kt sini..

Last post tahun 2017
Sekarang dah masuk 2019.. amik ko dah 2 tahun x berapdet..
Kalau la blog ni rumah.. mau nak roboh dah nih.. 

Jadi meh la sini blog.. ummi nk update..

Selama akak duk mode senyap nih..
Bertambah la sorang lagi ahli baru dlm keluarga kami..
20 Oktober 2010 ummi selamat bersalinkan si budak tembam ni.. si Hud Hidayat.
Nak dijadikan cerita ummi dah overdue 4 hari.. 
Tak larat nak bawak perut dah.. ahkak ko belasah nenas sebijik..
Esoknya alhamdulillah terus beranak..

Ini la dia si budak Hud tu. 

Lepas berpantang 20 hari.. kitorang anak beranak terpaksa pindah keluar ke rumah sewa sementara.
Sebabnya permohonan nak ubahsuai rumah pakai loan kedua dah lulus.. dan dah nk start renovate dah. Ingat nak stay jer masa renovation tu.. tapi kontraktor tak berapa suggest sebabnya ada baby.. sangat2 tak selesa dan bahaya jugak la pada anak2 nanti.. jadi nya pindah lah kitorg ke Dengkil.

Yang pindah ke Dengkil ni sebab kebetulan abg Ummi dan isteri dah dapat tukar balik ke Semenanjung lepas 5 tahun berkhidmat kt Sabah. Sementara nak dapat kuarters.. dorang suwuh carikkan umah sewa.. alang-alang tu.. minta lak tumpang sekali sementara rumah tengah renovation tu.. so duduk la kitorang kt Dengkil tu.. dari bulan November sampai la akhir Januari.

Kalau ikotkan.. lagi lambat nak siap rumah tu.. tapi sebab x larat nk berulang alik hantar amik sekolah budak2 nih.. ahkak ko push jugak kontraktor suwuh buat cepat.. tu yang dpat jugak masuk bulan januari tu.. tu pun dah hujung2.. alhamdulillah. Masa masuk balik yang tak siap cuma grill, pintu pagar dengan pagar jerla.. eh tak.. pintu tandas pun xde lagi.. hahahaha.. tp pintu tandas kejap je.. lepas 2 hari masuk.. terus dorang pasangkan..

Ni keadaan rumah masa tengah renovate.. yang berbungkuih besor tu sofa.. ahkak ko nk beli cash x mmpu.. so beli main kutu.. sekali tersampai awal la pulak.. nasib baik berbungkuss.. duk la situ diam2.. haha

masa ni baru masuk sehari.. penat gila mengemop.. mengemas apa semua.. pastu nak menyusun semua blik.. perghh.. rasa nak pitam rasa.. haha

Alhamdulillah.. sekarang semua dah siap sepenuhnya. JPPH pun dah datang nilai hari tu.. dan ahkak dah puas hati dgn kerja2 kontraktor.. so ahkak pun sign la utk dorang release payment pada kontraktor. Tapi kontraktor still la bagi warranty setahun setengah kalau ada apa2.. so okeh la so far.

Rumah selepas renovate ni.. nanti la ahkak ko cite kendian.
Sekarang ni tengah nak lengkapkan perabot sikit2.. nak beli cash memang x mampu..
Nak-nak dah start potong gaji.. lagi laaa..
So sudahnya ahkak ko main kutu semua.. dari ke sofa.. katil.. sampai la ke meja makan.. eh.. semua la main kutu.. hahahaha

Insha Allah.. raya ni boleh la datang raya sapa yg nak datang.. haha

Ahkak ko pun skrg ni kilang dah officially tutup dah..
Kilang apa.. kilang nak beranak lerr.. 6 dah kot.. x larat dah ehh..
So ahkak mintak dengan Doktor nak ikat.. atau BTL orang panggil..
Puas pujuk tu dengan Doktor... akhirnya berjaya jugak dapatkan appointment utk procedure tu.
Sepatutnya sehari jer.. operate pagi.. petangnya tu dah boleh balik..
Tapi cmne ntah.. masa dalam operation tu.. ahkak ko blood pressure dan jantung tiba-tiba naik mendadak.. so lepas operation.. dorang tahan untuk satu malam utk pantau..
Agaknya sebab ahkak ko ni stress sebab takut melampau nk kena operate.. tu yang jadi gitu kot..
Sebab lepas masuk wad.. semua dah normal balik.. so esoknya tu.. ahkak ko terus la dapat balik..
Dan sebabkan si Hud ni fully breastfeeding so dorang benarkan bawak budak kecit tu temankan ummi nya kat wad.. so bermalam la kitorang dua beranak kat spital.. hehe

Tengokla dua beranak ni.. ngalahkan orang sakit.. dorang lagi syokk tido kat katil spital.. hahaha

So alhamdulilah.. sekarang ni.. ahkak ko dah jadi mak anak 6 dah la..
Mudahan2 lepas ni dipermudahkan la semua dan dimurahkan rezeki anak beranak.. aamen.

okehlah.. x tau dah nak cite apa.
Lenkali la pulak sambung.
Sekian.

Kita tepek seket gambo.

Musa Isa Maryam Sara Hawa Hud.

Hud masa umur 2 bulan.. dah pandai nk tumbuk orang dah.. jangan memain.. haha

Ni gambar terkini.. dah bulat bambam.. berat pun boleh tahan. naik muscle ahkak ko dgn cikgu taska duk dukung.. haha




Monday, May 29, 2017

Berabuk giler blog nih...

uhuk.. uhuk.. uhuk..
perghhhh.. dia pnya habuk... kang main.. penangan lama benor x hapdate.. hahahaha

sedor-sedor jer dah  masuk bulan poser..
sedor-sedor jer hari ni dah hari ketiga poser..

xder apa yg unusual yg boleh dibuat citer..
biasa2 jer life..

pagi hntar anak pi skolah pi taska.. pstu gi keje..
blik keje.. amik anak kt taska kt kafa.. pstu blik umah
smpai umah.. masak
pstu kalau kalau hari isnin dgn khamis.. kul 8mlm hntar anak bujang pi tuisyen kt sekolah..
tu jer la.. hari-hari rutinnya..

pstu ni dah poser nih..
mngkin hectic sket la kot.. hahaha
x tau lagi cmner.. sbb hari ni first day poser time keje..
so x tau lagi ptg ni cmne keadaanyer..

sahur.. masak setakat nih..
pling cikai lauk. telur goreng kicap..
hrp2 istiqamah laa..

ptg ni x tau nk masak ke atau nk order jer.. hahaha.. dasarrrr
sbb dah tau satu kedai ni.. mmg maveles lauk dia pstu harga pun xder la cekik darah..

eh okehla..
tetiba xdak idea nk tulis apa.
so chow dulu..
nextime citer lagi...

sekian.


Wednesday, January 11, 2017

Tahun Baru 2017..

Ya Allah.. pejam celik pejam celik.. dah masuk tahun 2017..
Sedar-sedar anak-anak semua dah masuk sekolah dah..
Yer laaa... 
Abg Musa dah tahun 6..
Abg Isa lak dah tahun 4..
CikYam pun dah masuk tahun 1... CikEsah dah start Dzuliman..
Tinggal CikHawa jer kedek-kedek tinggal kat Taska.. hahaha

Hari pertama persekolahan.. ummi memang amik cuti..
Nak tengok CikYam cam mana kat sekolah..
Pandai tak gi kantin apa semua..

So far alhamdulillah.. okeh lah.. walaupun sedikit blur.. hahaha
Tambah okeh lagi sebab semua geng satu kelas dia kelas Pra tahun lepas..

Petang lak hantar tengok cam mana kat Sek KAFA
Alhamdulillah.. pandai bawa diri.

Abang-abang dia x yah citerla.. memang dah rutin kan...

Esoknya plak.. ummi amik jugak cuti
Sebabnya Aesya first day kat Dzuliman..
Dia memang excited nak gi school.. dari belum bukak school lagi..
Alhamdulillah..

Eh.. malas plak nk taip..
Kita layan gambo jer la. hahaha




First day persekolahan.. semua muka teruja sebab nk jmpa kwan lama...

Bila jumpa kawan-kawan lama..


amboi posing tak nak kalah cikYam... 


Musa dan isa dengan BFF dorang.. Arif Zakuan..
ni kat sekolah KAFA..




Sesi taaruf.. sore tak baper nk keluar.. tp kalau kat rumah nyaring mcm nk pecah telinga..



Hari kedua persekolahan.. hantar CikYam dan abg2nya dulu.. baru hntar CikEsah gi school dia..


CikEsah excited gi school.. seronok katanya gi school..

Hari kedua.. Isa dah x sihat... sakit perut.. gi klinik.. Dr kata gastrik.. tu la sapa suwuh tak makan..


start tahun ni.. mmg niat nk masak utk bekal anak2.. mudahan2 istiqamah. aameen.


sekian. bye.

Tuesday, August 9, 2016

Alhamdulillah.. Tambah Sorang Lagi Ahli Baru..


Assalamualaikum.
Dengan ini dihebahkan bahawa kami dah tambah sorang lagi ahli baru dalam kuarge kami..
Jeng jeng jeng... 

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*




Ini lah dia baby baru kami.. Oyen nama dia
Anak kucing ni anak kucing sesat.. malam bila ntah. duk ngiau2 kat bawah tayar kete..
Bila panggil2.. cepat budak ni datang.. manja.. gedik apa semua la.. hahaha
Intai2 gak.. kot adala mak dia sekali.. takde lak.. 
Risau gak takut kena langgar dgn kete ke apa.. terus la wat masuk umah..
Last2 kitorang decide nak bela terus... 
So jadi la si Oyen ni ahli kuarge kami yg baru...
Eh.. eh.. sapa2 yang ingat ahkak tambah anak lagi tu.. tak betul yer.. hahaha

Oyen si oren yang nakal..

suka nauu kacau orang nk iron baju.. dipnjat2nya kaki ahkak.. 

tengok muka nakal dia.. rasa cm nk sekeh jerr.. hahaha

tengah ngendap sebelum nk terkam..

tangan ahkak la yg jadi mangsanyer.. Oyen oo Oyen...


Okeh. Sekian.

Monday, August 8, 2016

Kenduri Kawen Opismate Papa

Haha.. citer semua dah basi dah..
Nak update entry.. makk aii punyala rajin dia.. zero terusss.. haha

Okeh lah.. basi x basi.. asalkan update.. huhu

Wiken bila ntah..
Papa dapat jemputan kawen opismate dia.
So kitorang dengan sukarianya pergi laa..

Rumah opismate papa ni kat area ofis papa jugak..
Area Ara Damansara..? Ntah apa ntah.. ahkak main ikot jerrr... haha

Sampai sana.. dua2 pengantin tengah santapan diraja..
So kitapun santap jugak la.. tp x berapa nak beraja sangat lah..
Nasi dan lauk dia sedap... Musa sampai bertambah 2x.. 
Termasuklah mak dia... hahahhahaah
sebenornya tolong abiskan yg Maryam dn Aesya punya.. ellelelele..coverline lak.. haha

Dua2 pengantin ni semua opismate papa..
Kire dorang kawen satu tmpat kejer laa..
Dah makan..
Dah jumpa pengantin..
Dah bergambar dgn pengantin..
Dah semuanya.. lalu kitorang pun balik membawa perut yang kenyang pulang ke rumah... hahaha

Okeh kita layan gambo jer la..

Otw pergi kenduri.. sempat lagi 3 beranak ni berselfie... haha

masa ni tengah tunggu turn nak bergambor dengan pengantin.. kite selfie dulu... hahaha

anak bujang sulung ai... dah besor dah.. 

Oklah.. snap jgk la gmbar papa.. kang takder gambar dia.. majuk la plak... huhu

eh.. awat gambar ni dulu ni.. ni dalam kete.. semua kekenyangan nak blik rumah tdoooo.. haha

us with the pengantin.. mek Aesya tu dah kenapa.. boring ke?? haha

Papa dan anak bujang dia.. copypaste betul kan?

Ni tak tau nk caption apa.. belasah jer la.. hahaha

okehlah.. itu jer la..
Nnti kita update lagi yer..

Sekian.


Friday, July 29, 2016

Bersiar2 di Taman Tasik Shah Alam


Hari Sabtu lepas..
Papa ada meeting kat Shah Alam..
Alang-alang dah gi sana.. ingat lepas meeting kitorg nak gi la beraya

Papa meeting pukul 11pagi sampai pukul 3ptg
Sementara tunggu papa abih meeting.. ummi tak tau nak gi mana
Lepas bawak budak-budak ni makan KFC kat Seksyen baper ntah.. baru teringat ada satu taman tasik kat depan PKNS Shah Alam.. so moh ler ke sana..

Walaupun dah tengahari masa tu.. tapi sebab banyak pokok.. redup la jugee
So dah smpai sana.. apa lagi.. bergambor lerrr..

Tepek jer la.. x tau nk citer apa..






























Thursday, July 28, 2016

Gambar Raya Lagi..

Malas plak nak citer.. 
Tepek jer laaa... haha